Julkaistu: 20.03.2017 14:48

Niklas Hagman odottaa kovia pelejä

  •  Kuva:
    Kuva:

HPK:n kokenut Niklas Hagman, 36, sanoo suoraan, että nyt alkaa jääkiekkoilijan paras aika.

– Edessä on kovia pelejä, joissa mitataan joukkuetta ja myös itseäni. Näiden pelien eteen on tehty pitkään töitä. Pudotuspelit ovat pelin suola, Hagman hehkuttaa.

Hän myöntää, että samaa jääkiekkoa pudotuspeleissä pelataan kuin runkosarjassa, mutta...

– Kaikki antavat tulevissa otteluissa kaikkensa. Kukaan ei säästele yhtään. Nekin pelaajat blokkaavat kiekkoa, jotka eivät sitä niin paljon tee runkosarjan peleissä. Kaikki mahdollinen tehdään, jotta voitetaan.

Hagman luottaa oman joukkueensa iskukykyyn. Hänen mielestään Kerholla on mahdollisuus mennä vaikka kuinka pitkälle.

– Tietysti JYP on vastustajana todella kova. Se pelaa raastavaa jääkiekkoa, tekee paljon töitä. Ei tule olemaan helppoja pelejä. Lisäksi sekä Hämeenlinnassa että Jyväskylässä on hyvä pelata. Kummassakin paikassa on hyvä tunnelma. Täysi luotto minulla on tähän omaan juttuumme.

Kerhosta ja JYPistä löytyy yllättävänkin paljon samankaltaisuutta. Kummallakin on paljon kokemusta ja yhtä lailla nuoruuden intoa. Runkosarjassa joukkueiden keskinäiset pelit olivat järjestään tiukkoja.

JYP oli Liigan tuloksellisesti paras joukkue runkosarjan toisella puoliskolla. Hyvin Kerhokin pelasi, mutta se päätti runkosarjan kolmeen tappioon.

– Pari–kolme viimeistä peliä olivat haastavia, kun panosta ei enää ollut. Aina tietysti haluaa voittaa, eikä oikein muuta edes ajattele. Toki mielessä voi olla, että ehjänä on pysyttävä, koska pudotuspelit ovat edessä. Nämä ovat kuitenkin jo vanhoja juttuja, eikä niillä ole merkitystä.

Hagman on tahkonnut pudotuspelejä Suomessa, Sveitsissä, NHL:ssä ja KHL:ssä.

– Suomen liigassa pelasin edellisen kerran pudotuspelejä 16 vuotta sitten eli onhan siitä aikaa. Sveitsissä voitettiinkin (Davosissa vuonna 2005). Ja jos NHL:ssä pelit päättyivät runkosarjaan, se tuntui katastrofilta.

Hagman on voittanut urallaan paljon. NHL:ssä hän pelasi 770 runkosarjan ottelua ja pudotuspelejä Dallas Starsin paidassa kolmella kaudella. KHL:n pudotuspelejä laitahyökkääjä pelasi Jaroslavlin Lokomotivin ja Jokerien puolesta.

Kerhoon Hagman tuli tammikuun puolivälin jälkeen. Hän pelasi Kerhon puolesta 17 runkosarjan ottelua saldolla 4+5=9.

– Meillä on hyvä joukkue, joka pelaa hyvää jääkiekkoa. Olen viihtynyt hyvin. Pääsen olemaan nyt enemmän kotona ja sekin on loistava juttu. Olen nauttinut ajastani HPK:ssa ja sillä on varmasti vaikutusta omaan peliinikin, Helsingissä asuva Hagman kertoo.

Tuomas Pihlman, 34, kuuluu puolestaan JYPin kokeneeseen kaartiin. Hän on juhlinut JYPin paidassa kahta suomenmestaruutta.

– Meillä oli nousujohteinen runkosarja. Runkosarjassa pelasimme HPK:n kanssa tiukkoja pelejä ja samanlaisia odotan puolivälierissäkin. HPK pelaa nopeasti ja kääntää peliä hyvin. Siihen on meidän vastattava ja myös HPK:n kamppailupelaamiseen, Pihlman tuumaa.

JYP oli runkosarjassa paras erikoistilannejoukkue, kun lasketaan ylivoimamaalien ja alivoimamaalien ero.

– Erikoistilanteet ovat iso asia menestykseen. Yhdenkin tehdyn ylivoimamaalin ja hyvän alivoiman merkitys on suuri, arvioi JYPin urheilujohtaja Jukka Holtari. HäSa

Uusi tarina alkaa keskiviikkona

Runkosarja on jo kaukana takana, nyt alkavat pudotuspelit. HPK aloittaa uuden tarinansa kirjoittamisen keskiviikkona Jyväskylässä. JYP on Kerhon vastustaja puolivälierissä. Välieräpaikka vaatii neljää voittoa.

Vaatimustaso nousee. Se on tässä vaiheessa varmasti isoin asia. Kukaan ei vielä tiedä, millaisia tulevat pelit ovat, sanoo HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen.

Hän odottaa tasaista sarjaa.

Joukkueiden tämänkin kauden historia on tasainen. Kumpikin voitti toisensa kerran, kaksi peliä päättyi tasan (JYPille niistä voitot jatkoajalla ja voittomaalikilpailussa). Joukkueiden rakennekin on samankaltainen.

Pennanen sanoo, ettei hän runkosarjan loppupuolella uhrannut ajatuksia, kuka on tuleva vastustaja.

Ymmärrän kyllä, että ihmiset haluavat spekuloida. Epäolennaisuudet on syytä pitää kuitenkin pois mielestä. Playoffsissa ensimmäinen tavoitteemme on voittaa keskiviikon peli Jyväskylässä. Siitä se tarina lähtee.

Pennasen mukaan pääosin keskiviikon kentälliset ovat jo tiedossa. Ja sitten vähän paljastuksia: Sakari Manninen pelaa keskushyökkääjänä laidoillaan Teemu Turunen ja Niklas Hagman. Janne Lahti ja Eero Somervuori saavat sentterikseen Niko Kapasen. Otto Paajasen laidoilla hyökkäävät Jere Innala ja Juho Keränen. Oula Palve aloittaa pudotuspelit laitahyökkääjänä Severi Sillanpään johtamassa ketjussa, jossa toisena laiturina on todennäköisesti Juha Koivisto.

Molemmat maalivahdit pelaavat todennäköisesti puolivälierissä.