Julkaistu: 21.09.2017 06:35
-
Päivitetty: 22.09.2017 18:14

Liigan pistepörssin voi voittaa väärä mies

  •  Kuva: Kuvakooste: Heini Suvisuo, pohjakuva: Miikka Jääskeläinen / A
    Kuva: Kuvakooste: Heini Suvisuo, pohjakuva: Miikka Jääskeläinen / A

Liiga-kauden ensimmäinen kierros, pelataan ottelua Pelicansin ja Sportin välillä.

Ottelun viimeisessä maali nähdään ajassa 58.50. Filip Riska iskee kiekon tyhjiin, siihen syöttöpisteen saa Sport-pakki Markus Kankaanperä. Asiassa on vain yksi ongelma – niin ei kuuluisi olla. Kankaanperän saama syöttöpiste ei pitäisi olla perusteltavissa, sillä kiekkoa pitää välissä Pelicansin pelaaja, eikä Kankaanperä tämän jälkeen koske pelivälineeseen.

TPS-Sport -ottelussa 12. syyskuuta nähtiin samankaltainen tilanne. 4-2 -osumassa TPS:n Ilari Filppula häviää aloituksen, mutta Sportin puolustaja Robin Salo ehtii välissä pitää hetken kiekkoa hallussaan, kunnes TPS-hyökkääjä Jasper Lindsten riistää pelivälineen. Lindsten siirtää kiekon Tomi Kalliolle, joka tekee maalin. Filppulalle ei siis pitäisi kuulua syöttöpistettä, vaikka sellainen hänelle merkitään. Molemmat syöttöpisteet ovat yhä voimassa.

 

Hämeen Sanomat kysyi Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelältä sähköpostitse tarkistaako Liiga tällä kaudella yhä vastaavia tilastoja niin, että maalit ja syöttöpisteet menevät oikeille miehille – vaikka ne olisi alun perin merkattu väärin.

– Kyllä me tarkistamme, mutta edelleen voimme vain korjata virheitä pelaajien osalta oikeiksi. Syöttäjien poistamista tilastoista emme pysty edelleen tekemään, sillä tämä on ko. pelin tuomareiden tulkintaa eikä säännön mukaan sitä voida poistaa, Järvelä vastaa.

– Emme myöskään voi hylätä maaleja jälkeenpäin, vaikka tilanne olisi ollut niin että maali olisi pitänyt hylätä, niin tässäkin syöttö ja muut pisteet jäävät voimaan.

Rautalangasta väännettynä kyse on siis siitä, että esimerkiksi Filppulan syöttöpiste voitaisiin korjata, mikäli se kuuluisi jollekin toiselle pelaajalle. Filppulan syöttöpistettä ei kuitenkaan voida tällä hetkellä tilastoista poistaa, mikäli korvaavaa syöttäjää ei löydy.

– Jos tuomarit antaa kaksi syöttäjää, niin niitä on kaksi. Vain numeroita voidaan korjata eli siis tilastoja, koska tuomaristo ei edes anna numeroita vaan toimitsijat. Tässä on iso periaatteellinen kysymys, jos tuohon kajotaan niin se muuttaa todellakin monia asioita säännöissä ja siihen ei olla vielä valmiita edes tekniikan osalta. Toki joskus tämäkin toteutuu varmastikin, mutta ei vielä, Järvelä muotoilee.

Kun Hämeen Sanomat kysyi, mikä säännönkohta estää syöttäjien poistamisen, Järvelä oli haluton täsmentämään
 

Asia voi kuulostaa mitättömältä, ja voi ajatella, että mitä väliä nyt yhdellä syöttöpisteellä sinne tänne?

Tilanne on kuitenkin se, että tietyillä tehopistemäärillä voi olla vaikutus esimerkiksi pelaajien henkilökohtaisiin bonuksiin ja silloin puhutaan jo taloudellisista vaikuttimista.

Katu on kaksisuuntainen, tilanteen siis pitäisi kiinnostaa pelaajia ja seuroja. Voidaan puhua merkittävistä rahasummista, jotka voivat pahimmassa tapauksessa olla tällaisen porsaanreiän hinta.

Suomen jääkiekkoilijat ry:n, eli pelaajayhdistyksen, toiminnanjohtaja Jarmo Saarelan mielestä syöttöpisteiden tulisi mennä oikein kaikissa tapauksissa.

– Pelaajilla on tiettyjä bonuksia, jotka voivat laueta esimerkiksi 10, 15, 20 tai 30 pisteestä. Se voi olla merkittävä osa tuloa. Nämä ovat merkittäviä asioita, kun haetaan uusia sopimuksia vaikkapa ulkomaille. Pisteet ovat tärkeitä meriittejä, kun neuvotellaan, Saarela muistuttaa.

 

Saarela ei täysin ymmärrä Järvelän rinnastusta maalien ja jäähyjen poistamista tilasoista siihen, että väärin tuomittua syöttöpistettä ei voitaisi poistaa – sillä verukkeella, että se pitäisi pystyä korjaamaan jollekin toiselle pelaajalle.

Esimerkiksi paitsiomaalin, väärin tuomitulla jäähyn – ja niiden poistaminen – on mahdoton yhtälö, koska niillä olisi vaikutus ottelun lopputulokseen, joihin jälkeenpäin ei voida vaikuttaa. Mutta esimerkiksi väärän syöttöpisteen poistamisella tilastoista ei ole vaikutusta ottelun kulkuun tai lopputulokseen.

– Pöytäkirjat ovat vain dokumentteja, mutta virallisia tilastoja pitäisi olla mahdollisuus rukata. Mikäli virallisen pöytäkirjaan ei tietyn ajan jälkeen voi tehdä muutoksia, olkoon niin, mutta Liigan tilastoihin pitää ehdottomasti tehdä korjaukset, jos virheitä havaitaan. Se, että ylimääräinen syöttäjä jää pöytäkirjoihin, se ei yöuniani vie.

– Mutta jos se aiheuttaa sen, että joku voittaa virheellisesti pistepörssin ylimääräisellä syöttöpisteellä, sellaista ei saa tapahtua. Suoraan sanoen en ymmärrä, mistä Järvelä juttuun antamissaan kommenteissa puhuu.

Saarelan mukaan pelaajayhdistys sopi Liigan kanssa yksiselitteisesti, että kaikki maalit ja syöttäjät tarkistetaan.

– 13. syyskuuta saimme Järvelältä sähköpostin, jossa hän vahvisti meille yllä olevat asiat.

– Näyttää siltä, että joudumme vielä kerran ottamaan asian esille Liigan edustajien kanssa. HäSa

Janakkalan Janan edustusjoukkueen hyvä vire ei jatkunut Ykköspesiksen kotiottelussa Ylivieskan Kuulaa vastaan, vaan vieraat veivät voiton lukemin 1–2 (1–2, 6–4, 0–1s).– Pöytyän voittopelissä onnistuimme tasaisesti läpi ottelun, mutta ei saatu tuota tasoa säilymään.

Keimolan FK-kerhon kuski Konsta Lappalainen voitti formuloiden ensimmäisen lähdön. Lappalaisen perässä päästelevät Tuomas Haapalainen ja Venäjän Michael Belov.   Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Ahveniston Autourheilijoiden juniorikuljettajat menestyivät hyvin rata-autoilun SM-kauden avauskisassa lauantaina Ahveniston moottoriradalla.V1600-luokassa mainion kisan ajanut hattulalainen Suvi Jyrkiäinen ylsi viikonvaihteen ensimmäisessä lähdössä kolmanneksi.