Julkaistu: 29.09.2017 21:02
-
Päivitetty: 30.09.2017 12:58

Urheilukirjallisuus rakastui rentturomantiikkaan

  • Urheilukirjallisuus keskittyy usein muuhun kuin urheiluun. Kuva: Soile Toivonen
    Urheilukirjallisuus keskittyy usein muuhun kuin urheiluun. Kuva: Soile Toivonen

Arvostettu ja sopivasti ”pelätty” elokuvakriitikko Kalle Kinnunen veti muutama vuosi sitten yksinkertaisesti huonon elokuvan, Luokkakokous, kritiikin yhteen kylmäävän tehokkaasti. Kinnunen sanoi, että jos kyseinen ”taideteos” saa suuret katsojaluvut, se kertoo vastaansanomattoman tosiasian: kansa saa mitä kansa ansaitsee. Niin kävi, että Luokkakokous nousi 2000-luvun katsotuimpien elokuvien joukkoon.

Kinnusen looginen ajatuskulku tuli uudestaan terävästi mieleen, seurattuani kirjallisuusharrastajana urheilukirjojen tuoretta valikoimaa julmilla kirjamarkkinoilla. Kapitalistinen julmuus on tässä tapauksessa hyvä asia ja jo ainoastaan siitä syystä, että se tuo esiin yhtä julmasti myös markkina-ammattilaisten laskelmat kuluttajien epätietoisista mieltymyksistä. Eli siitä, mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan ostaessaan kirjan.

Ja mitä kyseinen sektori meille kertoo? Selkeää kieltä.

Suomen suosituin – tai ainakin puhutuin – laji on jääkiekko.

Mitä olemme siis saaneet isojen manipuloivien markkinarumpujen säestyksellä kuulla siitä, mitä meidän kannattaisi lukea?

Meidän pitää ehdottomasti lukea kirja, joka kertoo pitkän uran NHL:ssä tehneestä Jarkko Ruudusta, joka osasi paljon asioita, mutta ei oikeastaan osannut pelata jääkiekkoa. Suuria voittojakaan tuo pelaaja ei oikeastaan saanut, jos ei lasketa vuosikymmeniä sitten voitettua SM-kultaa.

Emme voi missään nimessä jättää väliin myöskään opusta, jossa saamme kovan luokan tunnustuksia jääkiekkoilijasta, Marko Jantusesta, jonka elämästä merkittävä osa pyöri huumeympyröissä ja siihen kylkeen kaikki perusrentturomanttiset syy- ja seuraussuhteet.

Kädet kutisten odotan kirjaa, jossa toinen huume- ja muutenkin hyvä vitsimies ja todellinen lätkäliideri Jere Karalahti lupaa kertoa kaiken.

Paljon on etukäteen luvattu myös kirjasta, joka kertoo entisestä HPK:n pelaajasta, Mika Lartamasta, jonka elämä peliuran aikana, mutta varsinkin peliuran jälkeen, meni kuten yksi hyvä kirja vaatii. Täynnä isoja numeroita, isoja pelkotiloja, isoja pelastumisia ja tietysti huumeringin salaisuudet siinä ohessa.

Jos hetkeksi laajennetaan perspektiiviä lätkän ulkopuolelle, menee yhä vain mielenkiintoisemmaksi. Äskettäin ilmestyi kirja Amerikkaa valloittamaan menneestä Marko Yrjövuoresta – tämä sanottakoon hänen kunniakseen ja hän tavallaan myös onnistui. Liikutaan jo kovissa ympyröissä ja mahtavissa tarinoissa. Mahdotonta on ymmärtää, miten on tultu tähän saakka toimeen ilman sellaisia infopalasia, mistä tämä kirja meitä valottaa.

Kirjasta saamme lukea, miten yksi pelaaja asetti hellästi ihan niin kuin vitsinä kivekset hierontapöydällä pelaajan paljaalle päälaelle. Heh heh hee ja paljon hymiöitä! Ja tietysti saamme lukea, miten ylipalkattujen jenkkikorispelaajien pihiys verrattuna lätkäpelaajien anteliaisuuteen on anteeksiantamatonta. Tarkemmat numerot pihiydestä ja lämpimästä anteliaisuudesta saa tietysti kirjasta.

Kirja kertoo siis miehestä, joka hieroi NBA-tähti Kobe Bryantin jalkoja ja saa vielä tänä päivänäkin häneltä jopa tekstiviestejä.

Jos joku urheilun parissa työskennellyt haluaa varmimman tavan välttää kirjan itsestään, neuvo on helppo antaa: Ole hyvä omassa työssäsi. Myös voittaminen on avuksi.

Nykyinen Palloliiton kehityspäällikkö Hannu Tihinen voitti kotimaan mestaruuden lisäksi cupin Norjassa ja yhteensä neljä mestaruutta Belgiassa ja Sveitsissä. Vieläkin enemmän – hän voitti ne ulkomaisten joukkueiden kapteenina! Nykyvalossa se kuulostaa melkein uskomattomalta. Tihiseltä puuttui ja puuttuu tietysti se rentturomanttinen puoli, joten hänestä kirjaa ei ole ilmestymässä.

Hämeenlinnan ja maailman jääkiekon iso mies, Jukka Jalonen, saa olla myös ihan rauhassa. Hänhän on voittanut ainoastaan kaksi maailmanmestaruutta ja on rutiininomaisesti vain hyvä, yksi parhaista maailmassa, työssä mitä hän tekee.

Ei siitä saa kirjaa.

Kirjoittaja on Italiassa työskentelevä ammattivalmentaja ja Elmo-lehden jalkapalloasiantuntija.

Kommentit

Kuka on Gert Remmel? Entinen ammattivalmentaja ja nykyinen Hämeen Sanomien jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen?

Janakkalan Janan edustusjoukkueen hyvä vire ei jatkunut Ykköspesiksen kotiottelussa Ylivieskan Kuulaa vastaan, vaan vieraat veivät voiton lukemin 1–2 (1–2, 6–4, 0–1s).– Pöytyän voittopelissä onnistuimme tasaisesti läpi ottelun, mutta ei saatu tuota tasoa säilymään.

Keimolan FK-kerhon kuski Konsta Lappalainen voitti formuloiden ensimmäisen lähdön. Lappalaisen perässä päästelevät Tuomas Haapalainen ja Venäjän Michael Belov.   Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Ahveniston Autourheilijoiden juniorikuljettajat menestyivät hyvin rata-autoilun SM-kauden avauskisassa lauantaina Ahveniston moottoriradalla.V1600-luokassa mainion kisan ajanut hattulalainen Suvi Jyrkiäinen ylsi viikonvaihteen ensimmäisessä lähdössä kolmanneksi.