Julkaistu: 09.11.2017 17:49
-
Päivitetty: 09.11.2017 22:18

Pieni mies, suuri lahjakkuus – nimi mieleen: Miko Koivuniemi

  • Miko Koivuniemen poikkeuksellinen taitotaso on herättänyt suomalaisen jalkapalloväen huomion. Kuva: Tomi Vesaharju
    Miko Koivuniemen poikkeuksellinen taitotaso on herättänyt suomalaisen jalkapalloväen huomion. Kuva: Tomi Vesaharju

Nimi mieleen: Hämeenlinnalainen Miko Koivuniemi, 9, on ikäluokkansa lahjakkaimpia jalkapalloilijoita – kansainväliselläkin mittapuulla.


Joskus lapsen lajivalinta on selvä jo hyvin varhain. Kohta kymmenen vuotta täyttävä Miko Koivuniemi valitsi pallon leikkikaverikseen jo ennen kuin oppi kävelemään.

– Miko piti seinästä tukea ja potkaisi palloa. Siitä sitten rähmälleen maahan ja pallon perään, naureskelee Mikon valmentaja-isä Mika Ahma-aho.

Hämeenlinnan Jalkapalloseuraa sekä satelliittiseurasopimuksella myös Helsingin Jalkapalloklubia edustava Miko kasvoi ympäristössä, missä pallo oli koko ajan läsnä.

Poika kävi pienestä pitäen katsomassa isoveljen pelejä ja sai sieltä puraisun, mikä on määrittänyt sittemmin koko lapsuutta. Ensimmäisen kerran joukkueen mukaan Koivuniemi pääsi HJS:n naperofutiksen kautta.

 

Miko Koivuniemi sai mahdollisuuden harjoitella ja pelata myös Helsingissä, valtakunnan ykkösseuran, HJK:n -07 syntyneiden riveissä. Nuori hämeenlinnalainen oli ainoa toisesta joukkueesta HJK:n toimintaan osallistuva, joten jännitys oli luonnollinen seuralainen ensimmäisissä joukkueen tapahtumissa.

– Alussa jännitti mennä Helsinkiin tosi paljon. En oikein jutellut kenenkään kanssa ja kaikki oli vierasta, Miko muistelee.

Mikon taidot kentällä helpottivat sopeutumista.

– Treeneissä pärjäsin alusta asti tosi hyvin. Joukkuekaverit ovat hyviä pelaajia ja se kehittää myös omaa pelaamista. Suurin ero harjoittelussa verrattuna Hämeenlinnaan on peli- ja harjoittelutempo. Toiminta harjoituksissa on kaikin puolin nopeampaa. Valmennuksessa tai harjoitusten sisällössä ei suuria eroja joukkueiden välillä ole, Miko Koivuniemi kertoo.
 

Miko Koivuniemi paitsi harjoittelee, myös pelaa HJK:n riveissä.

Helsinkiläisten resursseista jotain kertoo se, että pelitapahtumia on säännöllisesti ulkomailla ja vastustajat ovat suoraan Euroopan suurseuroista. Vuoden aikana Miko on reissannut Klubin mukana muun muassa Hollannissa ja Itävallassa. Suomalaisen jalkapalloilun lippulaiva ei osallistu turnauksiin ainoastaan mukana olon riemusta, vaan se pelaa tasaisia pelejä nimekkäämpiä vastustajia vastaan.

– Hollannin turnauksen voitimme ja muuallakin olemme olleet ihan Euroopan parhaiden tuntumassa. Yksilötaidoissa pärjäsimme esimerkiksi Atletico Madridin sekä Pietarin Zenitin pelaajille hyvin, joitain olimme hieman edellä ja toisia hitusen jäljessä. Suuria eroja ei kuitenkaan ollut, Miko kertaa kokemuksiaan kansainvälisistä peleistä.

Keskikentällä viihtyvä pellavapää mainitsee parhaiksi ominaisuuksikseen pallollisen taidon sekä puolustamisen. Kehitettävää puolestaan on vielä muun muassa havainnoinnissa ja äänen käytössä kentällä.

Saman vahvistaa myös Mikoa HJK:ssa valmentava Kari Naakka.

– Miko on taidoiltaan ihan ikäistensä huippujen joukossa ja pojan intohimo lajia ja harjoittelua kohtaan on äärimmäisen kova. Puhutaan ikäluokkansa kansainvälisen tason, monipuolisesta ja liikunnallisesti lahjakkaasta pelaajasta.

– Meidän tehtävämme on tarjota kehityksen kannalta riittävän kovatasoinen ympäristö ja pitää harjoittelu- ja rasitusmäärät kohdillaan. Yhteistyömme HJS:n kanssa on toiminut hyvin ja pystymme yhdessä tarjoamaan pelaajalle parhaat mahdolliset puitteet kehittyä ja kasvaa, HJK:n E-11 Akatemian vastuuvalmentaja Kari Naakka kertoo.
 

Entä Mikon oma näkemys tulevaisuudestaan jalkapalloilijana?

– Haluan olla maailman paras pelaaja.

Mitäpä siihen lisäämään. HäSa

KOMMENTTI: Poikkeusyksilö

Miko Koivuniemi tutustui palloon ennen ensimmäistä ikävuottaan. Vaikka ikää on vähän, taitotaso mahdollistaa pelaamisen kansainvälisellä tasolla itseään vanhempia poikia vastaan. Harjoittelussa voidaan keskittyä pelitaktisiin ja teknisiin asioihin. Ei tarvitse miettiä, karkaako haltuunotto tai löytääkö vasemman jalan syöttö kohteensa.

Joku voi pitää arveluttavana puhua maailmanluokan kyvystä, kun pelaaja on vasta 9-vuotias. Mutta asiaan perehtyneet suomalaiset jalkapallopiirit tietävät, että Mikon kohdalla puheissa ei ole mukana liioittelua. Kansainvälisessä huippujalkapallossa lahjakkuudet haravoidaan suurseuroissa jo näinkin varhaisessa vaiheessa, eikä olisi yllätys, jos Mikon taidot olisi huomattu Suomen rajojen ulkopuolella.

HJS:n sopimus HJK:n kanssa palvelee pelaajaa, jonka kehittyminen vaatii kovempaa toimintaympäristöä. On mukavaa olla iso kala pienessä lammessa, mutta RiPS:n voittaminen piirinsarjan finaalissa ei ole huipulle tähtäävän yksilön päämäärä.
Matka on pitkä, mutta eväitä on. Vaikka Miko Koivuniemestä ei koskaan tulisi Tottenhamin kymppiä, on nuoren miehen rohkeus tavoitella unelmiaan ihailtavaa.

Nicolo Zaniolo vastasi Italian ja ottelun ainoasta maalista – ja kotiyleisön hiljentämisestä. Kuva:

Jalkapallokesän huippuhetkiä Suomessa elettiin maanantai-iltana Vaasassa, kun alle 19-vuotiaiden maajoukkue avasi EM-kotikisat.Vastaan tuli ennakkoon kivikova vuoden 2016 EM-hopeamaa Italia, jolla on joukkueessaan useita Serie A:ssa pelanneita pelureita.Varsinkin toisella jaksolla vahvasti pelannut

Janakkalan Janan Ella Junnila tuikkii kirkkaimpana kantahämäläistähtenä Kalevan kisoissa. Kuva: Heidi Koivunen

Yleisurheilun suomenmestaruuksista kilpaillaan Jyväskylän Kalevan kisoissa torstaista lähtien neljän päivän ajan.Kantahämäläisiä on mukana toistakymmentä ja useampikin on ennakkotilastojen valossa mitalitaistossa Harjun stadionilla.Janakkalan Janan nelikosta vahvimmat ovat korkeushypyn tilastokärki

Kuva: Diego Azubel / EPA

Medialla on usein tapana rakentaa yksilökeskeisiä narratiivejä saadakseen myytyä lehtiä, tv- ja radio-ohjelmia ja mitä tahansa – etenkin urheilussa.Samanaikaisesti jalkapallon toimintakulttuurissa on kuitenkin menty toiseen suuntaan.

Hattel Riders -tallin Sanna Backlund ja hänen hevosensa Elano jatkoivat hyvää putkeaan esteratsastuksen gp-sarjassa. Ratsukko voitti Salo Horse Show'n pääluokan viimeviikkoisen Savonlinnan gp:n jatkeeksi.Salon 150 senttimetriä korkeilla esteillä varustettu rata oli melko vaikea.