Julkaistu: 09.11.2017 17:49
-
Päivitetty: 09.11.2017 22:18

Pieni mies, suuri lahjakkuus – nimi mieleen: Miko Koivuniemi

  • Miko Koivuniemen poikkeuksellinen taitotaso on herättänyt suomalaisen jalkapalloväen huomion. Kuva: Tomi Vesaharju
    Miko Koivuniemen poikkeuksellinen taitotaso on herättänyt suomalaisen jalkapalloväen huomion. Kuva: Tomi Vesaharju

Nimi mieleen: Hämeenlinnalainen Miko Koivuniemi, 9, on ikäluokkansa lahjakkaimpia jalkapalloilijoita – kansainväliselläkin mittapuulla.


Joskus lapsen lajivalinta on selvä jo hyvin varhain. Kohta kymmenen vuotta täyttävä Miko Koivuniemi valitsi pallon leikkikaverikseen jo ennen kuin oppi kävelemään.

– Miko piti seinästä tukea ja potkaisi palloa. Siitä sitten rähmälleen maahan ja pallon perään, naureskelee Mikon valmentaja-isä Mika Ahma-aho.

Hämeenlinnan Jalkapalloseuraa sekä satelliittiseurasopimuksella myös Helsingin Jalkapalloklubia edustava Miko kasvoi ympäristössä, missä pallo oli koko ajan läsnä.

Poika kävi pienestä pitäen katsomassa isoveljen pelejä ja sai sieltä puraisun, mikä on määrittänyt sittemmin koko lapsuutta. Ensimmäisen kerran joukkueen mukaan Koivuniemi pääsi HJS:n naperofutiksen kautta.

 

Miko Koivuniemi sai mahdollisuuden harjoitella ja pelata myös Helsingissä, valtakunnan ykkösseuran, HJK:n -07 syntyneiden riveissä. Nuori hämeenlinnalainen oli ainoa toisesta joukkueesta HJK:n toimintaan osallistuva, joten jännitys oli luonnollinen seuralainen ensimmäisissä joukkueen tapahtumissa.

– Alussa jännitti mennä Helsinkiin tosi paljon. En oikein jutellut kenenkään kanssa ja kaikki oli vierasta, Miko muistelee.

Mikon taidot kentällä helpottivat sopeutumista.

– Treeneissä pärjäsin alusta asti tosi hyvin. Joukkuekaverit ovat hyviä pelaajia ja se kehittää myös omaa pelaamista. Suurin ero harjoittelussa verrattuna Hämeenlinnaan on peli- ja harjoittelutempo. Toiminta harjoituksissa on kaikin puolin nopeampaa. Valmennuksessa tai harjoitusten sisällössä ei suuria eroja joukkueiden välillä ole, Miko Koivuniemi kertoo.
 

Miko Koivuniemi paitsi harjoittelee, myös pelaa HJK:n riveissä.

Helsinkiläisten resursseista jotain kertoo se, että pelitapahtumia on säännöllisesti ulkomailla ja vastustajat ovat suoraan Euroopan suurseuroista. Vuoden aikana Miko on reissannut Klubin mukana muun muassa Hollannissa ja Itävallassa. Suomalaisen jalkapalloilun lippulaiva ei osallistu turnauksiin ainoastaan mukana olon riemusta, vaan se pelaa tasaisia pelejä nimekkäämpiä vastustajia vastaan.

– Hollannin turnauksen voitimme ja muuallakin olemme olleet ihan Euroopan parhaiden tuntumassa. Yksilötaidoissa pärjäsimme esimerkiksi Atletico Madridin sekä Pietarin Zenitin pelaajille hyvin, joitain olimme hieman edellä ja toisia hitusen jäljessä. Suuria eroja ei kuitenkaan ollut, Miko kertaa kokemuksiaan kansainvälisistä peleistä.

Keskikentällä viihtyvä pellavapää mainitsee parhaiksi ominaisuuksikseen pallollisen taidon sekä puolustamisen. Kehitettävää puolestaan on vielä muun muassa havainnoinnissa ja äänen käytössä kentällä.

Saman vahvistaa myös Mikoa HJK:ssa valmentava Kari Naakka.

– Miko on taidoiltaan ihan ikäistensä huippujen joukossa ja pojan intohimo lajia ja harjoittelua kohtaan on äärimmäisen kova. Puhutaan ikäluokkansa kansainvälisen tason, monipuolisesta ja liikunnallisesti lahjakkaasta pelaajasta.

– Meidän tehtävämme on tarjota kehityksen kannalta riittävän kovatasoinen ympäristö ja pitää harjoittelu- ja rasitusmäärät kohdillaan. Yhteistyömme HJS:n kanssa on toiminut hyvin ja pystymme yhdessä tarjoamaan pelaajalle parhaat mahdolliset puitteet kehittyä ja kasvaa, HJK:n E-11 Akatemian vastuuvalmentaja Kari Naakka kertoo.
 

Entä Mikon oma näkemys tulevaisuudestaan jalkapalloilijana?

– Haluan olla maailman paras pelaaja.

Mitäpä siihen lisäämään. HäSa

KOMMENTTI: Poikkeusyksilö

Miko Koivuniemi tutustui palloon ennen ensimmäistä ikävuottaan. Vaikka ikää on vähän, taitotaso mahdollistaa pelaamisen kansainvälisellä tasolla itseään vanhempia poikia vastaan. Harjoittelussa voidaan keskittyä pelitaktisiin ja teknisiin asioihin. Ei tarvitse miettiä, karkaako haltuunotto tai löytääkö vasemman jalan syöttö kohteensa.

Joku voi pitää arveluttavana puhua maailmanluokan kyvystä, kun pelaaja on vasta 9-vuotias. Mutta asiaan perehtyneet suomalaiset jalkapallopiirit tietävät, että Mikon kohdalla puheissa ei ole mukana liioittelua. Kansainvälisessä huippujalkapallossa lahjakkuudet haravoidaan suurseuroissa jo näinkin varhaisessa vaiheessa, eikä olisi yllätys, jos Mikon taidot olisi huomattu Suomen rajojen ulkopuolella.

HJS:n sopimus HJK:n kanssa palvelee pelaajaa, jonka kehittyminen vaatii kovempaa toimintaympäristöä. On mukavaa olla iso kala pienessä lammessa, mutta RiPS:n voittaminen piirinsarjan finaalissa ei ole huipulle tähtäävän yksilön päämäärä.
Matka on pitkä, mutta eväitä on. Vaikka Miko Koivuniemestä ei koskaan tulisi Tottenhamin kymppiä, on nuoren miehen rohkeus tavoitella unelmiaan ihailtavaa.

HPK Liiga oy on kutsunut koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa sen nimitysvaliokunta ehdottaa yhtiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi varatuomari Matti Vihervuorta.Vihervuoren ohella nimitysvaliokunta ehdottaa hallituksen uusiksi jäseniksi Mika Koskista ja Mika Uutelaa sekä jatkaviksi jäseni

Hämeenlinnalainen salibandymaalivahti Santeri Pohjonen ylsi SM-pronssille, kun hänen joukkueensa Nokian KrP kukisti salibandyliigan pronssiottelussa espoolaisen Westend Indiansin lukemin 5–4.Kauden päätöspelissä Indians vei laukaukset maalia kohti 32–16, mutta Pohjonen otti 28 torjuntaa ja oli Nokia

Janakkalan Jana harjoitteli maanantaina valmistautuen alkavaan kauteen. Kuva: Tomi Vesaharju

Kantahämäläinen pesäpallotoiminta koki viime syksynä suuren muutoksen, kun Hämeenlinnan Paukun naisten ja tyttöjen toiminta siirrettiin Janakkalan Janan alaisuuteen.Näin Janalta lähtevät uuteen pesiskauteen kärkiryhminä joukkueet naisten Ykköspesikseen ja B-tyttöjen superpesikseen.

Onko Jürgen Kloppille ja Liverpoolille luvassa lisää hunajaa Mestarien liigassa? Kuva: LINDSEY PARNABY

Tämä kausi Euroopan ykkössarjassa jää historian kirjoihin erikoisista käänteistä ja lukuisista yllätyksistä, kävi tiistaina alkavissa Mestarien liigan välierissä miten tahansa.Kaikki yllätykset eivät lopulta toteutuneet, mutta jos joku sanoo esimerkiksi menneitä puolivälieriä tylsiksi, niin sitten k

Vaahteraliigaa pelataan ensi kaudella vain kuuden joukkueen voimin. Hämeenlinna Huskies ei ole joukossa mukana. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinna Huskiesin huhtikuinen uutinen Vaahteraliigan sarjapaikan luopumisesta vain kuukautta ennen kauden alkua oli murheellinen uutinen hämeenlinnalaiselle jenkkifutisyleisölle.Sitä se oli myös koko Vaahteraliigalle, varsinkin kun taustalla luukkuun oli satanut jo jobinpostia.