Julkaistu: 13.11.2017 21:17

Janan yleisurheilu kohensi valmennusjärjestelmäänsä

  • Janan yleisurheilun 18–23-vuotiaiden ryhmässä harjoittelevat muun muassa Suvi Eerikäinen (vas.), Petra Kallionpää, Sara Papunen, Valtteri Välläri, Veera Lahtinen, Iikka Alingué ja Juho Rönkä. KUVA: Jari Kataja Kuva: *
    Janan yleisurheilun 18–23-vuotiaiden ryhmässä harjoittelevat muun muassa Suvi Eerikäinen (vas.), Petra Kallionpää, Sara Papunen, Valtteri Välläri, Veera Lahtinen, Iikka Alingué ja Juho Rönkä. KUVA: Jari Kataja Kuva: *

Janakkalan Janan yleisurheilussa on jo vuosia keskitytty aktiivisesti ryhmäharjoittelun kehittämiseen. Nykyään vanhimmat urheilijat treenaavat 14–17- ja 18–23-vuotiaiden ryhmissä.

– Uudet ryhmät mahdollistavat nuoremmille paremmin heidän kehitysvaiheeseensa sopivaa harjoittelua. Vanhemmilla taas harjoittelu on aikuismaisempaa ja lajianalyysiin perustuvaa, kertoo Janan yleisurheilun valmennuspäällikkö Jari Kataja.

Myös alle 14-vuotiaiden valmennuksen laatuun on kiinnitetty erityistä huomiota. Tasaiset, kahden ikäluokan välein jaetut harjoitteluryhmät lapsuus- ja nuoruusiässä antavat hyvän pohjan suunnitella vuosiohjelmat herkkyyskausien mukaan.

– Vanhempien urheilijoiden ryhmissä on haettu tilannetta, jossa urheilijoilla on melko tasaväkisiä harjoittelu- ja lajikavereita. Pieni kilpailu pitää treenimotivaatiota korkealla, Kataja lisää.

Esimerkkinä hän mainitsee pituushypyn, joka on lajina mennyt seurassa huimaa vauhtia eteenpäin.

– Näin tapahtuu, koska urheilijat pääsevät treeneissä tsemppaamaan toisiaan päivittäin.

Urheilijoiden treenijatkumoa täydennettiin vielä syksyllä, kun Janassa käynnistyi uusi valmennusryhmä aikuisille.

– Haluamme tarjota myös aikuisten sarjojen urheilijoille mahdollisuuden treenata tavoitteellisesti, hän jatkaa.

Laadukasta valmennusta haetaan myös kauempaa. Tuore janalainen on Suvi Eerikäinen, joka on viime vuosina harjoitellut HIFK:n riveissä.

– Suvi on hyvin Janan valmennuslinjaan sopiva urheilija. Hän on nopea taitohyppääjä, joita tällä hetkellä on Suomessa liian vähän, Kataja kertoo.

Hyvinkäällä asuva pituushyppääjä on treenannut Janan paidassa ja Katajan valmennuksessa parin kuukauden ajan.

– Syksy on lähtenyt hyvin käyntiin, sillä harjoitukset hyppääjien treeneissä ovat erilaisia kuin mihin olen tottunut. Aikaisemmin urheilin ottelijaporukassa, Eerikäinen selventää.

Eerikäisen ennätys, 595, on parin vuoden takaa. Viime kaudella sallituissa tuulissa pisin hyppy kantoi 570.

– Viime kausi meni kyllä tahmeasti ja jäi tulostasoltaan heikoksi. Toivon, että ensi kesänä saan tuloksista ulos sen, mihin oikeasti pystyn, hän jatkaa.

Sekä urheilija että valmentaja ovat asettaneet ensi kauden tavoitteen kuuden metrin paremmalle puolelle.

– En oikeastaan muuta toivo, kuin että pysyisin terveenä ja voisin hypätä tulostasoni mukaisesti, Eerikäinen lisää.

Janakkalan Jana joutui poistumaan tyhjin käsin Yliveskan Kuulan vieraana, kun kotijoukkue käänsi voiton itselleen toisella jaksolla loppulukemin 1-0 (6-6, 6-4).Tasaisen ja monien vaiheiden avausjakson Jana sai käännettyä 6-6 -tasatilanteeksi Fanni Kanervan kotiuttaessa Sanna Aholan.– Tämä oli piente

Ella Junnila viipyi vain hetken korkeushypyn karsinnassa. Kuva: Heikki Saukkomaa

Tänä kesänä ryminällä koko suomalaisen urheiluväen tietoisuuteen noussut Ella Junnila selvitti odotetun helposti tiensä Kalevan kisojen sunnuntaiseen korkeushypyn loppukilpailuun.

KUVA: Valdrin Xhemaj / EPA

Valtteri Bottaksen jatkosopimus julkistettiin odotetusti. Kaiken aikaa vaikutti siltä, että Mersulla haluttiin ensin saada Lewis Hamiltonin jatko uunista ulos ennen Bottaksen vastaavaa.Bottaksen yhden vuoden jatkosopimus yhden vuoden optiolla on paitsi luottamuksen osoitus myös luottamuksen koetin.

Jalkapallojoukkueet, -pelaajat, -valmentajat, -katsojat ja -media tekee omaa arkityötään noin 12 kuukautta vuodessa. Enemmän tai vähemmän – intensiivisesti tai vähemmän intensiivisesti.Tälle ajanjaksolle osuu aina jokin tietty määrä päiviä, joihin kaikki tavalla tai toisella tiivistyy.

Jari Litmasen rooli Suomen Palloliitossa on jäänyt suurelle yleisölle epäselväksi. Kuva: Marko Tuominiemi

Yksi kysymys on roikkunut pitkään suomalaisen jalkapallon yllä: Mikä oikein on Jari Litmasen epämääräiseksi jäänyt rooli Palloliitossa?Litmanen ei ole Palloliiton työntekijä, vaan häneltä ostetaan neuvonantajapalveluita, kertoo Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen.– Käytännössä ei voi sano

Viime vuonna skeetin ikäluokkien SM-kilpailuja isännöinyt loppilainen Ala-Hämeen Ampujat järjestää viikonloppuna yleisten sarjojen SM-kisat. Kilpailut tuovat Lopen ampumaurheilukeskukseen kaikki maan parhaat skeet-ampujat.Suomen mestaruudesta ampuu 71 ampujaa, joista 13 on naisia.