Julkaistu: 13.11.2017 21:17

Janan yleisurheilu kohensi valmennusjärjestelmäänsä

  • Janan yleisurheilun 18–23-vuotiaiden ryhmässä harjoittelevat muun muassa Suvi Eerikäinen (vas.), Petra Kallionpää, Sara Papunen, Valtteri Välläri, Veera Lahtinen, Iikka Alingué ja Juho Rönkä. KUVA: Jari Kataja Kuva: *
    Janan yleisurheilun 18–23-vuotiaiden ryhmässä harjoittelevat muun muassa Suvi Eerikäinen (vas.), Petra Kallionpää, Sara Papunen, Valtteri Välläri, Veera Lahtinen, Iikka Alingué ja Juho Rönkä. KUVA: Jari Kataja Kuva: *

Janakkalan Janan yleisurheilussa on jo vuosia keskitytty aktiivisesti ryhmäharjoittelun kehittämiseen. Nykyään vanhimmat urheilijat treenaavat 14–17- ja 18–23-vuotiaiden ryhmissä.

– Uudet ryhmät mahdollistavat nuoremmille paremmin heidän kehitysvaiheeseensa sopivaa harjoittelua. Vanhemmilla taas harjoittelu on aikuismaisempaa ja lajianalyysiin perustuvaa, kertoo Janan yleisurheilun valmennuspäällikkö Jari Kataja.

Myös alle 14-vuotiaiden valmennuksen laatuun on kiinnitetty erityistä huomiota. Tasaiset, kahden ikäluokan välein jaetut harjoitteluryhmät lapsuus- ja nuoruusiässä antavat hyvän pohjan suunnitella vuosiohjelmat herkkyyskausien mukaan.

– Vanhempien urheilijoiden ryhmissä on haettu tilannetta, jossa urheilijoilla on melko tasaväkisiä harjoittelu- ja lajikavereita. Pieni kilpailu pitää treenimotivaatiota korkealla, Kataja lisää.

Esimerkkinä hän mainitsee pituushypyn, joka on lajina mennyt seurassa huimaa vauhtia eteenpäin.

– Näin tapahtuu, koska urheilijat pääsevät treeneissä tsemppaamaan toisiaan päivittäin.

Urheilijoiden treenijatkumoa täydennettiin vielä syksyllä, kun Janassa käynnistyi uusi valmennusryhmä aikuisille.

– Haluamme tarjota myös aikuisten sarjojen urheilijoille mahdollisuuden treenata tavoitteellisesti, hän jatkaa.

Laadukasta valmennusta haetaan myös kauempaa. Tuore janalainen on Suvi Eerikäinen, joka on viime vuosina harjoitellut HIFK:n riveissä.

– Suvi on hyvin Janan valmennuslinjaan sopiva urheilija. Hän on nopea taitohyppääjä, joita tällä hetkellä on Suomessa liian vähän, Kataja kertoo.

Hyvinkäällä asuva pituushyppääjä on treenannut Janan paidassa ja Katajan valmennuksessa parin kuukauden ajan.

– Syksy on lähtenyt hyvin käyntiin, sillä harjoitukset hyppääjien treeneissä ovat erilaisia kuin mihin olen tottunut. Aikaisemmin urheilin ottelijaporukassa, Eerikäinen selventää.

Eerikäisen ennätys, 595, on parin vuoden takaa. Viime kaudella sallituissa tuulissa pisin hyppy kantoi 570.

– Viime kausi meni kyllä tahmeasti ja jäi tulostasoltaan heikoksi. Toivon, että ensi kesänä saan tuloksista ulos sen, mihin oikeasti pystyn, hän jatkaa.

Sekä urheilija että valmentaja ovat asettaneet ensi kauden tavoitteen kuuden metrin paremmalle puolelle.

– En oikeastaan muuta toivo, kuin että pysyisin terveenä ja voisin hypätä tulostasoni mukaisesti, Eerikäinen lisää.

Jukka Peltolan kanssa vääntävä Jesper Lindgren syötti kaksi HPK:n maalia. Kuva: Tomi Vesaharju

Aleksi Elorinne oli Tapparan sankari tamperelaisten viedessä täydet kolme pistettä HPK:ta vastaan. Kotijoukkue taisteli ottelussa kolme kertaa tasoihin, mutta loppusekuntien romahdus puolustuspäässä maksoi HPK:lle pisteet numeroin 3–4 (0–0, 1–1, 2–3).– Kova vaatimustaso oli pelissä.

Juvel-Teamin Mila Nevalainen on valittu keilailun junioreiden EM-kilpailuihin Aalborgiin Tanskaan. Suomea edustaa kisoissa neljä tyttöä ja neljä poikaa. Tyttöjen joukkue on tänä vuonna poikkeuksellisen nuori. Nevalaisen, 13, lisäksi joukkueeseen valituista TPS:n Peppi Konsteri on vasta 14-vuotias.