Julkaistu: 30.11.2017 22:22

Siirtosotkut hiertävät Hämeenlinnassa

  • HJS valmistautuu ensi kaudeksi Kakkosen otteluihin. Kuva: Toni Rasinkangas
    HJS valmistautuu ensi kaudeksi Kakkosen otteluihin. Kuva: Toni Rasinkangas

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran nousu jalkapallon kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Kakkoseen on muuttanut hämeenlinnalaisen futiskentän anatomiaa.

Alueen pelaajien silmissä HJS:stä on luonnollisesti tullut houkutteleva pelipaikka, sillä se pelaa Kolmosessa pelaavaa Härmää sarjaporrasta korkeammalla.

HJS on järjestänyt tryout-harjoituksia kartoittaakseen uusia pelaajia Kakkosessa odottavia haasteita varten, mutta kaikki ei ole HJS Akatemia ry:n puheenjohtaja Tomi Uusitorpan mukaan mennyt odotetulla tavalla seurasiirtoa tavoittelevien Härmä-pelaajien kanssa.

– Härmän pelaajat itse ottivat meihin yhteyttä ja valmentajamme on sanonut pelaajille, että se sopii, mikäli nykyseuran kanssa asiat saadaan sovittua. Voimme tietysti myös auttaa, mikäli tarvetta on, Uusitorppa selvittää.

Epäselvyydet koskevat kolmea pelaajaa. Härmän pelaajista Valtteri Kaarna ja Vilppu Leinonen olisivat halukkaita siirtyä HJS:n riveihin ja Jonni Thusberg Ykköseen Hakaan.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan Härmä on välittänyt pelaajille viestin johtokunnan jäsen Marko Högstedtin toimesta kieltäen sopimuspelaajiensa harjoittelemisen muissa seuroissa. Härmä on myös pyytänyt korvausta pelaajasiirroista.

Uusitorppa pelkää pahoin, että välillä jo kohentuneet välit Härmän kanssa ovat taas tulehtuneet.

– Olo on sellainen, että joko taas. Eniten harmittaa, että kun paikallista jalkapalloa yritetään markkinoida uuden tulemisen voimin, päädytään olemaan sukset ristissä.

Uusitorpan mukaan harmillisinta on se, että hänen tietojensa mukaan kiellosta tuohtuneet pelaajat jättivät alkuviikosta myös Härmän harjoitukset välistä.

– Se on surullista, jos pelaajat eivät treenaa missään. Pahimmassa tapauksessa pelaajien motivaatio jalkapalloon menee kokonaan.

Marko Högstedtin mukaan Härmän vinkkelistä kyse on myös siitä, että päävalmentaja Matti Hiukan rekrytointi on ollut Kolmosen resurssien seuralta kova taloudellinen panostus, ja seura elättelee toiveita nousta itsekin Kakkoseen.

Ensi kausi määrittää pitkälti sitä, panostaako Härmä korkeamman sarjaportaan tavoitteluun. Pelaajien menettäminen olisi sille hankkeelle isku.

– Olemme miettineet asiaa niin, että olemme panostaneet toimintaamme ja samalla pelaajien kehitykseen. Olemme tehneet valmentajasopimukset kauteen 2018 saakka, mikä on iso kustannus ja siksi haluaisimme kompensaatiota, Högstedt sanoo.

– Aina jos hyvän pelaajan menettää, tietenkin se on isku. Täytyy myös muistaa, että pelaajasopimus on pelaajasopimus. Pelaajien pitää ymmärtää mihin se velvoittaa.

Mutta voiko amatööripelaajilta odottaa sitoutumista, mikäli heille ei makseta korvausta kuin kärjistetysti seuran verkkarit ja olosuhteet?

– Koemme, että heidän korvauksensa on se, että pelaaminen ja harjoittelu ei kustanna heille mitään. Toinen vaihtoehto on lyödä esimerkiksi 1500 euroa jäsenmaksua.

– Me itse aikoinaan maksoimme HJS:lle Thusbergista siirtokorvauksen. Meidän pyynnössämme ei liikuta paljoa suuremmissa summissa, nyt puhutaan ihan nimellisistä korvauksista. Johtokunta päättää meillä nämä asiat ja olemme heittäneet vain ilmoille, että voisimme neuvotella asioista.

Pitäisikö Härmän nyt kuitenkin miettiä Hämeenlinnan jalkapallon ja pelaajien etua ohi omansa?

Högstedt kokee, että seura ei tee mitään sellaista, mikä olisi normaalin jalkapallotoiminnan ulkopuolista.

– Ei tämä ole kapuloiden laittamista rattaisiin tai riidanhaastamista. Ehkä seurassa olisi pitänyt tuoda aikaisemmin selväksi, mitä sopimuspelaajana oleminen merkitsee. Mutta kun on nuorista kavereista kyse, ei aina malteta kuunnella.

Högstedtin mukaan asiasta tekee vaikean myös Palloliiton säännöt. Jos pelaaja siirtyy piirisarjoista ylemmille Palloliiton sarjatasoille, väliinputoajien paluu Kolmoseen mutkistuu oleellisesti.

– Jos kuvitellaan, että pelaaja menee nyt Kakkoseen tai Ykköseen, ja tulee vaikeuksia saada peliaikaa, hän ei pääse kuin vasta ensi elokuussa takaisin Kolmoseen ellei ole seuran farmisopimusta. Määräaikaista sopimusta Liiton sarjasta piirisarjaan ei voi tehdä, mikä on mielestäni älytöntä.

Palloliiton kilpailutoiminnan päällikkö ja lakimies Pekka Soini sanoo, että hänen on vaikea kommentoida Härmän pelaajasopimusten pitävyyttä, koska ei tunne niiden yksityiskohtia.

– Ei tämä kuitenkaan ihan tavanomaista ole. On selvää, että amatööripelaajilla ei useimmiten ole sopimusta, joka estäisi siirtymistä silloin kun siirtoikkuna on auki. Kuitenkin on niin, että seuroilla on edustusoikeus, Soini pyörittelee.

– Jos pelaaja ja seura on tehnyt amatöörisopimuksen, se on osapuolten välinen sopimus ja siihen pätee ihan normaalit sopimusoikeudelliset periaatteet. Samalla sopimuksiin liittyy myös se puoli, että sopimukset pitää olla tehtynä kestävällä tavalla.

Soini kuitenkin toivoo, että seurat löytäisivät yhteisymmärryksen ja konflikteilta vältyttäisiin.

– Sitä toivoisi, että seurat löytäisivät tällaisissa tilanteissa yhteisen sävelen, joka tukisi pelaajakehitystä. HäSa

Kommentit

Yllättävää että Härmä taas jarruna..No ei ihme kun tietää ketä johtoportaassa häärii.Näin kehitämme Hämeenlinnan jalkapalloa..

Riihimäen Kiskon Inga Linna avasi kautensa perjantaina Someron urheilukentällä ja heitti moukarikisan kakkoseksi tuloksella 67,19. Hyvään sarjaan mahtui myös kolme muuta yli 65 metrin kaarta.– Olen tosi tyytyväinen kauden avaukseeni. Vaikean viime kauden jälkeen paluu ja paras kauden avaus ikinä.

Naisten Kakkosen A-lohkon peränpitäjällä, Turun Weikkojen kakkosjoukkueella ei pitänyt olla mahdollisuuksia sarjakärki Hämeenlinnan Härmän vieraana, ja ruma kylvetys sarjataulukon ääripäiden kohtaamisesta tulikin.

Antti Pennanen valmentaa ensi kaudella HPK:ta ja Leijonia. Kuva: Pekka Rautiainen

Jääkiekkoliitto vahvisti torstaina sen, minkä Hämeen Sanomat uutisoi jo huhtikuussa. HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen on valittu Leijonien päävalmentajaksi palaavan Jukka Jalosen valmennustiimiin.

Anna Ala-Kauhaluoma edustaa tyttöjen Superpesiksessä ja naisten Ykköspesiksessä Janakkalan Janaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Janakkalalainen Anna Ala-Kauhaluoma oli ensi kertaa avausyhdeksikössä naisten Superpesiksessä, kun hänen seuransa, tamperelainen Manse PP haki vieraspisteet Lappajärven Veikoilta lukemin 0–2 (1–5, 2–5).Kauden kolmesta aiemmasta Manse PP:n pelistä 15-vuotias Ala-Kauhaluoma oli pelannut kaksi jokerina

Janan ykköspalkittu Sanna Ahola on tarkkana näpyssään. Roihuttarien lukkarina häärii Aliisa Torkkel (vas.).   Kuva: Pekka Rautiainen

Janakkalan Janan naisten edustusjoukkue palasi voittokantaan kotiareenallaan Turengin Kansanpuistossa, kun Ykköspesiksen viikko-ottelussa helsinkiläinen Roihu kukistui tiukan taiston jälkeen supervuorossa 142 katsojan edessä lukemin 2–1 (2–0, 1–5, 1–0s).Avausjaksolla Fanni Kanerva löi Janan johtoon

Hämeenlinnan Lentopallokerho on tehnyt sopimukset kahden uuden pelaajan kanssa. Keskipelaaja Laura Laukkanen ja passari Taija Kaukoranta siirtyvät ensi kaudeksi Hämeenlinnaan.Viialalainen vuonna 2002 syntynyt Laukkanen on pelannut viime vuosina Ylöjärven ryhdissä muun muassa B-tyttöjen SM-sarjaa.