Julkaistu: 03.01.2018 12:37
-
Päivitetty: 03.01.2018 14:28

Lahti: Metsään menty joka osa-alueella

  • Janne Lahti ja HPK yrittää punnertaa pisteitä Ässiä vastaan keskiviikkona. Kuva: Risto Hämäläinen
    Janne Lahti ja HPK yrittää punnertaa pisteitä Ässiä vastaan keskiviikkona. Kuva: Risto Hämäläinen

Vuosi 2018 alkaa HPK:n osalta sarjataulukossa tilanteesta, johon harva olisi etukäteen uskonut.

HPK on koko Liigan jumbona ja 35 pelaamansa ottelun jälkeen viimeiseen pudotuspelipaikkaan on matkaa peräti 20 pistettä.

Veteraanihyökkääjä Janne Lahti näkee, että yhtä syytä sukellukselle ei ole.

Kyse on kokonaisuudesta.

– Viime kausi oli plusmerkkinen, vaikka pettymys jäi pudotuspeleistä käteen. Lähdimme kehittämään toimintaa, mutta menimme metsään. Itse en ole jäänyt pleijareista pihalle aiemmin, joten uusi tilanne tämä on, Lahti ynnää.

Missä siis mentiin metsään?

– Joka osa-alueella, viimeisenä kun ollaan. Kesästä lähtien oikeastaan kaikki on mennyt metsään. Ne asiat mitä yritettiin parantaa, menivätkin toiseen suuntaan, vaikka takana oli hyvät tarkoitusperät.

 

Monet uskalsivat odottaa HPK:lta paljon tällä kaudella. Kontrasti positiiviseen viime kauteen ja nykyiseen alisuorittamiseen on valtava.

– Tämä oli iso yllätys ja pettymys. Uskoin, että mennään eteenpäin viime vuodesta. Mutta kaikki tässä sarjassa yrittää pärjätä ja harjoitella hyvin. Jos tekee virheitä, se näkyy rumasti. Kukaan meistä ei harjoittele laiskasti, mutta jos asioita tekee vähän väärin, ne näkyvät.

Yksi ongelma on konkretisoitunut erityisesti maalinteossa. HPK on tehnyt vähiten maaleja koko sarjassa.

– Olemme olleet vähän perässä koko ajan, Lahti lausuu.

HPK:n fysiikkavalmennuksessa tapahtui täksi kaudeksi muutoksia. Harjoittelua rukattiin uuteen uskoon kesällä, mutta lopputulokset eivät olleet toivotunlaisia. Nyt fysiikkaharjoittelun on ottanut jälleen kontolleen apuvalmentaja Timo Turunen.

– Fysiikka on kaiken perusta. Viime kaudella jaksoimme aina paremmin loppua kohti. Kun fysiikka ei ole yhtä hyvää, se saa pelin ja pelaajat näyttämään huonommilta. Ongelma ei silti ole vain pelitapa tai pelkästään fysiikka, vaan moni asia, Lahti sanoo.

Miten joukkue suhtautuu tilanteeseen loppukauden osalta, kun pudotuspelipaikka alkaa olla jo tässä vaiheessa käytännössä utopiaa?

– Suhtautumista on harrastettu pitkän aikaa. Harjoittelua on muutettu ja peliä on säädetty parisen kuukautta. Tulosta ei ole vain tullut, joten nyt vaaditaan malttia. Pitää malttaa nakuttaa arjen työtä hyvin, sitten tulos voi tulla sieltä.

– Kiire tässä kuitenkin on, piste-ero on aika karmea. Joillekin sopii se, että luodaan pakkovoitto-mentaliteetti ja joillekin taas se, että ei ajattele liikaa sarjataulukkoa. Jokaisen pitää löytää nyt oma tapa käsitellä asiaa.

Ilta-Sanomissa kirjoitettiin sisäpiirilähteiden kertovan, että päävalmentaja Antti Pennasen ja joukkueen välillä olevan "luottamusvajetta".

Lahti kiistää asian.

– Ei pidä paikkaansa. Jengi on suhtautunut tilanteeseen niin, että on yhdessä analysoitu mitä voidaan tehdä paremmin. Se ei aina tarkoita sitä, että kurssi muuttuu, mutta hommia on tehty täysillä.

 

Lahti sanoo, että kuluva HPK-kausi on ollut uran raskaimpia, mutta ei kuitenkaan raskain.

– Tämä on yksi raskaimpia kausia, joita urallani on ollut. Mutta Jokereissa oli vielä raskaampaa, kun vedeltiin raskaasti alle potentiaalin aina. Siellä harjoiteltiin huonosti. Täällä on kuitenkin yritetty tosissaan kehittyä, joten tämä on helpompi sisäistää.

Lahdella on sopimusta jäljellä vielä ensi kaudella. Tulevaisuuden suhteen Lahti on luottavainen, sillä hän uskoo virheiden opettavaan voimaan.

– Viime kaudella onnistuimme hyvin, enkä näe miksi emme siihen voisi palata. Tässä on varmasti moni oppinut paljon ja niin olen minäkin, esimerkiksi miten henkilökohtaisesti pitää toimia. Ehkä nyt pitää palata takaisinpäin, että voi mennä eteenpäin.

HPK:ssa nuorentuneen joukkueen rakenne on aiheuttanut sen, että kokemattomammat ovat joutuneet altaan syvään päähän ja tuloksellisen kriisin aikana vetämään pulkkaa.

– Viime vuonna joukkue oli hieman kokeneempi. Olisiko se joukkue osannut käsitellä tilanteen sitten paremmin, en tiedä, se on jossittelua. Kun nuoria on paljon ja heti ei lähde, menee vaikeaksi. Kokeneemmat tietävät paremmin, ettei kausi ole viidestä pelistä kiinni.

 

HPK:n kausi jatkuu keskiviikkona kotijäällä Ässiä vastaan.

Lahti näkee Ässät kovaksi haasteeksi.

– Ässät pelaa hyvin tällä hetkellä. Joukkue on vahvistunut hyvillä pelaajilla. Toivotaan, että Spengler Cupilla on positiivisia seurauksia. Pelasimme siellä paremmin ja paremmin koko ajan. Davos-peli oli jo todella hyvä. Toivotaan, että se jää päälle meille ja kantaa jatkossakin. HäSa

Liiga-kiekkoa: HPK-Ässät klo 18:30 Ritariareenalla

 

Santtu Vahtera tuulettaa Steelersin kolmatta maalia. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Steelersin A-pojat varmistivat sunnuntaina Elenia-areenassa, että kantahämäläinen salibandy-yleisö näkee tänä keväänä taistelua SM-mitaleista.Viidenteen otteluun edennyt puolivälieräsarja Jyväskylän Happeeta vastaan tarjosi jännitystä loppuun asti ja lopulta myös sarjan ensimmäisen koti

Eetu Tuulola ja HPK:n U20-joukkue ovat pakkovoiton edessä sunnuntaina Helsingissä. Kuva: Tomi Vesaharju

Runkosarjassa voitosta voittoon Nuorten SM-liigan piste-ennätyksellä kulkenut HPK:n U20-joukkue tuli yllätetyksi alemmasta jatkosarjasta puolivälieriin nousseen HIFK:n osalta lauantaina housut kintuissa.1004 ilmoitetun silmäparin kotiyleisö joutui nielemään pettymyksen karvasta kalkkia, kun HIFK:n h

Hämeenlinnalaisen Punaportin Bluesin kausi koripallon miesten eteläisen alueen 2. divisioonassa on yhtä matsia vaille valmis. Kauden viimeistä edellinen ottelu pelattiin Munkkiniemen Yhteiskoululla, jossa Kartanon Herrat vesitti PuB:n unelmat sarjassa säilymisestä.