Julkaistu: 17.01.2018 18:32
-
Päivitetty: 18.01.2018 22:31

Askel väärään suuntaan

  • Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju
    Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmän päätös luopua miesten Kolmosen sarjapaikasta on erittäin valitettava ja sillä saattaa olla kauaskantoisiakin seurauksia. Perinteikkään seuran ratkaisu on myös hämmentävä, sillä vielä vuosi sitten vihreällä toimistolla puhkuttiin intoa ja uskoa ainakin seuraaviin kahteen kauteen.

Tähtäimessä oli paikallisvastustaja HJS:n nujertaminen kentällä, missä joukkue myös onnistui, sekä sarjanousu Kakkoseen. Palkattuna oli nimekäs päävalmentaja Matti Hiukka kahden vuoden sopimuksella ja kaiken piti olla kunnossa.

Vuosi edellisestä ja samaisella toimistolla oli täysin erilainen, jopa alistunut tunnelma. Sarjanousu ei lopulta ollut edes lähellä, ensimmäiset pelaajat jättivät seuran syksyllä ja kato kävi lopulta liian isoksi. Poissa on usko, toivo ja seurassa aina läsnä ollut terve, härmäläinen uho. Tilalle on tullut epämääräisiä selityksiä pelaajien opiskeluista, muutoista sekä totta kai, HJS:n osuudesta tähän kaikkeen.

Härmä on harvoin ollut kaupungin ykkösjoukkue miesten edustustasolla. Silti se on tähän asti aina onnistunut kasaamaan joukkueen, usein jopa kilpailukykyisen sellaisen.

HJS vie pelaajia aivan varmasti myös ympäristökunnista, kuitenkin Janakkalassa saattaa ensi kesänä pelata jopa kaksi Kolmosen joukkuetta. En aivan purematta niele Marko Högstedtin ja Harri Uschanovin puheita jokaisen kiven kääntämisestä.

Kääntämättä jäi ainakin kivi, jonka alla piileskelee yhteistyö kaupungin toisen seuran kanssa.

Pöydällä oli tiettävästi sopimusehdotus, jossa HJS olisi tarjoutunut ottamaan Kolmosen sarjapaikan nimiinsä. Käytännössä tilanne olisi edennyt samoin, kuin ennen kautta 2016, jolloin HJS lunasti Parolan Visan sarjapaikan Neloseen. Nyt Jalkapalloseura olisi pyörittänyt kahta miesten joukkuetta noin 80 pelaajan ringillä, joka koostuisi Kakkosen edustusjoukkueesta, B-pojista sekä Härmästä nyt ilman pelipaikkaa jäävistä pelaajista. Härmä olisi toki edelleen saattanut menettää miesten edustusjoukkueen, mutta se olisi tehnyt ison palveluksen omille pelaajilleen, sekä koko kaupungin jalkapallolle.

Härmän puuhamiehet toivovat herätystä kaupungin jalkapalloiluun. Omalla toimistolla valittiin nyt kuitenkin syvä uni yhteisen hyvän sijaan.

Varmasti päätös olla HJS:n farmi tai sarjapaikan siirtäminen paikalliskilpailijalle olisi riipaissut syvältä. Ilmeisesti riipaisee vähemmän antaa paikka tamperelaisille jalkapallon harrastajille.

 

Nicolo Zaniolo vastasi Italian ja ottelun ainoasta maalista – ja kotiyleisön hiljentämisestä. Kuva:

Jalkapallokesän huippuhetkiä Suomessa elettiin maanantai-iltana Vaasassa, kun alle 19-vuotiaiden maajoukkue avasi EM-kotikisat.Vastaan tuli ennakkoon kivikova vuoden 2016 EM-hopeamaa Italia, jolla on joukkueessaan useita Serie A:ssa pelanneita pelureita.Varsinkin toisella jaksolla vahvasti pelannut

Janakkalan Janan Ella Junnila tuikkii kirkkaimpana kantahämäläistähtenä Kalevan kisoissa. Kuva: Heidi Koivunen

Yleisurheilun suomenmestaruuksista kilpaillaan Jyväskylän Kalevan kisoissa torstaista lähtien neljän päivän ajan.Kantahämäläisiä on mukana toistakymmentä ja useampikin on ennakkotilastojen valossa mitalitaistossa Harjun stadionilla.Janakkalan Janan nelikosta vahvimmat ovat korkeushypyn tilastokärki

Kuva: Diego Azubel / EPA

Medialla on usein tapana rakentaa yksilökeskeisiä narratiivejä saadakseen myytyä lehtiä, tv- ja radio-ohjelmia ja mitä tahansa – etenkin urheilussa.Samanaikaisesti jalkapallon toimintakulttuurissa on kuitenkin menty toiseen suuntaan.

Hattel Riders -tallin Sanna Backlund ja hänen hevosensa Elano jatkoivat hyvää putkeaan esteratsastuksen gp-sarjassa. Ratsukko voitti Salo Horse Show'n pääluokan viimeviikkoisen Savonlinnan gp:n jatkeeksi.Salon 150 senttimetriä korkeilla esteillä varustettu rata oli melko vaikea.