Julkaistu: 11.04.2018 16:31
-
Päivitetty: 12.04.2018 01:03

HPK:n tulos pakkaselle – naiskiekko halutaan pelastaa

  • HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen (vas.), puheenjohtaja Jari Koskinen ja toimitusjohtaja Antti Toivanen summasivat päättynyttä liigakautta.    Kuva: Pekka Rautiainen
    HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen (vas.), puheenjohtaja Jari Koskinen ja toimitusjohtaja Antti Toivanen summasivat päättynyttä liigakautta. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden päättyneestä liigakaudesta, jossa kävi ilmi, että HPK:n liikevaihto laski kaudesta 2016–17 peräti noin 500 000 euroa. Taloudellinen tulos tulee painumaan pakkasen puolelle.

Syyksi liikevaihtotavoitteen romahdukselle merkittävimmiksi tekijöiksi mainittiin playoff-tuottojen poissaolo, jotka olivat edelliskaudella noin 300000 euroa. Lisäksi yhteistyösopimuksissa olevat playoffs-bonukset sekä yhden yksittäisen tukijan poisjäänti tekivät noin 240 000 euron loven HPK:n kassaan. Myös runkosarjan ottelutuotot olivat noin 180000 euroa pienemmät kuin edelliskauteen verrattuna.

Hallituksen puheenjohtaja Jari Koskisen arvio on, että tappio tulee olemaan muista ydinliiketoimintojen ulkopuolisten tuottojen kasvusta huolimatta yli 100000 euron luokkaa.

– Tarkkaa numeroa ei vielä voida sanoa, mutta todennäköisesti luku alkaa ykkösellä ja siinä tulee olemaan kuusi numeroa.

Toimitusjohtaja Antti Toivanen myönsi, että taloudellinen tulos ei ollut odotusten mukainen.

– Tulos on sillä tasolla, että taseemme ja pääomamme sen kestää ja voimme hoitaa velvollisuutemme. Mikään liikeyritys ei ole missään nimessä tyytyväinen, jos tulee negatiivinen liiketulos, Toivanen toteaa.

 

Paitsi taloudellisesti, HPK:n kausi oli pettymys myös urheilullisesti.

Päävalmentaja Antti Pennanen koki, että joukkue kehittyi esimerkiksi erikoistilannepelaamisessa, mutta monet tekijät johtivat syystalven vaikeuksiin, jotka maksoivat pudotuspelipaikan.

HPK on viisivuotisessa strategiassaan linjannut tavoitteekseen olla joka kevät pudotuspeleissä ja tavoittelevansa mestaruutta kevääseen 2020 mennessä. Nyt strategian kolmella ensimmäisellä kaudella pudotuspeleihin on selvitty vain kerran.

– Ympärillä oli tulokseen pohjautuvia odotuksia ja menneisyyteen pohjautuvia odotuksia, mitkä eivät ole kauhean hyviä asioita. Odotuksia pitää suunnata tekemiseen. Se näkyi alkukaudesta ja kun alkoi mennä huonosti, Pennanen ynnäsi.

Toimitusjohtaja Antti Toivanen kertoi taannoin Kaupunkiuutisissa, että HPK:n pelaajabudjetti tulee asettumaan ensi kaudeksi 1,6–1,8 miljoonan euron välimaastoon.

Kuinka paljon asetelmien heikentyminen pelaajabudjettivertailussa vaikuttaa HPK:n menestysodotusarvoihin?

 

Pennasella oli asiaan oma näkemyksensä myös pelaajakehityksen kautta.

– Jos budjetti on 2,3 miljoonaa tai 2,4 miljoonaa, se on kilpailukykyinen kärkijoukkueita vastaan. Jos mietitään viime vuoden joukkuetta ja siinä olisi neljä 200000 euron pelaajaa lisää, joukkue olisi todella kilpailukykyinen alusta saakka. Se antaa tilan pelaajakasvulle ja nuorille tulla sieltä pohjasta, kun on pelaajia jotka kantavat alkuvaihetta, Pennanen arvioi.

Pennanen muistuttaa, että suurimmat Liiga-seurat eivät ole kasvattaneet eroa pienempiin seuroihin vain pelaajabudjeteissa.

– Isojen muukin toiminta tähtää myös pitkässä juoksussa hyviin tuloksiin. Jääntason toiminta on kilpailukykyistä joka puolella, mutta silti me yritämme löytää kilpailuetua – ei ole yhtä isoa tekijää, mutta se koostuu pienistä asioista.

Ensi kaudella haaste on korvata kolme parasta pistemiestä Oula Palve, Kristian Vesalainen ja Joonas Lehtivuori.

– 50 maalia lähtee pois. Osa pitää löytää ulkopuolelta ja loput tehoista pitää löytää sisältä, Pennanen ynnäsi.

Antti Toivanen kommentoi, että HPK tiedottaa lisää pelaajahankinnoista 27. huhtikuuta.

– Silloin kerrotaan mitä siinä vaiheessa on kerrottavaa. Tulemme jättämään myös liikkumavaraa, että voimme seurata mitä syksyn pelaajarintamalla tulee tapahtumaan.

 

Päättyneellä kaudella yksi kilpailuetu seuralle ei ollut pelaajarekrytointi. Siinä HPK epäonnistui pahasti.

– Joukkoon mahtui epäonnistuneita hankintoja ja ensi kaudelle yksi isoimmista asioista on saada tietoa pelaajista hallittua laadukkaammin, Pennanen totesi.

Puheenjohtaja Koskinen vastasi kuumaksi perunaksi nousseeseen kysymykseen urheilujohtajan rekrytoinnista.

– Ikinä ei pärjätä sillä, että matkitaan muita vaan pitää löytää oma tapa toimia tehokkaasti ja taloudellisesti. Kun ei ole liikaa varoja käytettäväksi, on mietittävä, toisiko se sellaista lisäarvoa, että siitä kannattaa maksaa?

Urheilujohtajakysymystä voi pohtia, että onko siihen varaa, mutta toisaalta HPK:n epäonnistuneiden pelaajahankintojen syntilista on niin pitkä, että voi miettiä onko urheilujohtajaa varaa olla palkkaamattakaan?

Kokeeko päävalmentaja Pennanen, että olisi apua, jos rinnalle saataisiin urheilupuolelle urheilusta vastaava taakankantaja?

– Kyllähän aina huippuosaamisen saaminen sisään ulkopuolelta auttaa. Se, että minkälaista osaamista on tarjolla, siihen tietenkin vaikuttaa moni asia – kuten talous.

 

Liigan televisio-oikeudet siirtyvät ensi kaudesta alkaen Telialle. Helsingin Sanomien tietojen mukaan sopimus tulee olemaan suurempi kuin aiemmin ja kokonaisarvoltaan 23 miljoonaa euroa vuodessa. Se tulee olemaan myös HPK:lle lisäresurssi. Mutta miten se käytetään?

– Myöhemmin päätetään investoidaanko hallipalveluihin vai tarvitaanko lisäraha pelaajarintamaan. Kun budjettiluvut ovat pöydällä, sitten nähdään, mihin ne suuntaamme, Toivanen vastasi.

Esille nousi myös HPK:n naisjääkiekon tilanne. Lentopallopuoli irtautuu naisjääkiekon pyörittämisestä ja samalla päättyy myös lentopallon pelaaminen HPK:n nimen alla.

Samalla HPK:n naisjääkiekolle on jouduttu etsimään uutta kotia.

– Näemme tärkeänä asiana, että löytyy tapa, jolla naisten jääkiekko jatkuu Hämeenlinnassa. Siinä HPK Liiga oy haluaa olla yhtenä aktiivisena toimijana ja tukijana mukana, Toivanen sanoi.

Toivanen arvioi karkeasti, että naisjääkiekon kausibudjetti on noin 50000–100000 euron luokkaa.

– Yksistään ihan täysin me emme pysty koko vastuuta kantamaan. Useita yhteistyökumppaneita on jo ilmaissut halustaan lähteä mukaan. Naiskiekko on osa HPK-perhettä ja on tärkeää löytää sille jatkumo. Tahtotila tällä suunnalla on, vaikka tieto vähän yllättäen tuli, Toivanen kommentoi. HäSa

Kommentit

Näinhän se on liki jokaisella liigaseuralla. Palkkakulut nousseet aivan liian suuriksi. Ei olisi varaa maksaa kiekkoilijoille nykyisen ja hallinnolle nykytason mukaisia palkkoja. Harva seura on itse hommannut hallinsa. Ne ovat enemmän ja vähemmän kuntien rakentamia ja ylläpitämiä. Tästä tuesta huolimatta rahat ei meinaa riittää palkkoihin.
Nicolo Zaniolo vastasi Italian ja ottelun ainoasta maalista – ja kotiyleisön hiljentämisestä. Kuva:

Jalkapallokesän huippuhetkiä Suomessa elettiin maanantai-iltana Vaasassa, kun alle 19-vuotiaiden maajoukkue avasi EM-kotikisat.Vastaan tuli ennakkoon kivikova vuoden 2016 EM-hopeamaa Italia, jolla on joukkueessaan useita Serie A:ssa pelanneita pelureita.Varsinkin toisella jaksolla vahvasti pelannut

Janakkalan Janan Ella Junnila tuikkii kirkkaimpana kantahämäläistähtenä Kalevan kisoissa. Kuva: Heidi Koivunen

Yleisurheilun suomenmestaruuksista kilpaillaan Jyväskylän Kalevan kisoissa torstaista lähtien neljän päivän ajan.Kantahämäläisiä on mukana toistakymmentä ja useampikin on ennakkotilastojen valossa mitalitaistossa Harjun stadionilla.Janakkalan Janan nelikosta vahvimmat ovat korkeushypyn tilastokärki

Kuva: Diego Azubel / EPA

Medialla on usein tapana rakentaa yksilökeskeisiä narratiivejä saadakseen myytyä lehtiä, tv- ja radio-ohjelmia ja mitä tahansa – etenkin urheilussa.Samanaikaisesti jalkapallon toimintakulttuurissa on kuitenkin menty toiseen suuntaan.

Hattel Riders -tallin Sanna Backlund ja hänen hevosensa Elano jatkoivat hyvää putkeaan esteratsastuksen gp-sarjassa. Ratsukko voitti Salo Horse Show'n pääluokan viimeviikkoisen Savonlinnan gp:n jatkeeksi.Salon 150 senttimetriä korkeilla esteillä varustettu rata oli melko vaikea.