Julkaistu: 17.05.2018 20:53

HJS:n ja sensaatiomaisten Suomen U17-tyttöjen Katariina Kosola: ”Haluamme finaaleihin ja MM-kisoihin”

  • HJS:n Kristiina Kosola ja Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue jahtaa lisää menestystä Espanjaa vastaan. Kuva:
    HJS:n Kristiina Kosola ja Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue jahtaa lisää menestystä Espanjaa vastaan. Kuva:

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue on oikeastaan tehnyt jo todellisen jymypaukun.

Suomi kukisti alkulohkon päätöspelissään lajin suurmaa Hollannin 2-1 -voitolla saavuttaen pakkovoiton edessä sensaatiomaisen EM-välieräpaikan.

Haasteet kuitenkin kovenevat jälleen, sillä Suomi kohtaa hallitsevan EM-hopeamitalisti Espanjan.

Hämeenlinnalaisittain Suomen tarina Liettuassa on ollut erityisen kiehtova. HJS:n Katariina Kosola ja Ilveksen HJS-taustainen Tuuli Enkkilä ovat saaneet turnauksessa runsaasti peliaikaa.

– Hieman jännittää, kun pelataan finaalipaikasta. Espanja on todella taitava joukkue. Lähdemme voittamaan omalla hyvällä pallonhallintapelillä. Olemme siinä hyviä, puhelimitse tavoitettu Kosola kommentoi Hämeen Sanomille.

EM-turnauksen kolme parasta joukkuetta etenevät marraskuussa Uruguayssa pelattaviin ikäluokan MM-kisoihin. Suomalaisittain ei puhuta siis aivan jokapäiväisestä herkusta.

– Tämä on tähänastisen urani suurin ottelu. Saa olla joukkueesta ylpeä, että olemme päässeet tähän saakka. Mutta ei tämä vielä meille riitä. Haluamme finaaleihin ja MM-kisoihin, Kosola toteaa.

Matka EM-välieriin on ollut Kosolalle jo itsessään unohtumaton, mutta nälkä on kasvanut syödessä.

– Pari vuotta sitten en olisi voinut kuvitella, että pelaisin maajoukkueessa arvoturnausta. Olemme huomanneet, että pärjäämme isoja maita vastaan ja itseluottamus on kasvanut voittaa lisää otteluita.

HJS:n valmentaja Simo Tuomala tuntee Kosolan jo ”pikkunassikasta saakka.”

Valmennussuhde on kestänyt toistakymmentä vuotta.

– On ollut hienoa seurata kasvua pelaajana ja ihmisenä. Omista taidoistaan välillä hieman epävarmakin ollut pikkufutari on kasvanut tähän pisteeseen saakka. Se tuntuu mahtavalle, Tuomala toteaa.

Tuomalan mukaan Kosolan tarinan opetus on poikkeuksellinen intohimo jalkapalloa kohtaan.

– Ei jalkapalloilijoita tehdä vain seuran harjoituksissa. Paljon ratkeaa siihen, että on pelaamisen intohimoa tehdä asioita omalla ajalla. "Katsukin" on tehnyt uransa varrella kikkavideoita ja treenannut niin pitkään, että se onnistuu. Palloa on rakastettu niin paljon, että se on otettu nukkuessakin sänkyyn mukaan.

Suomen menestys EM-kisoissa ei ole täysin yllättänyt.

– Tämä on suomalaisen jalkapallon näkökulmasta poikkeuksellista, mutta osasin hieman odottaa tätä. Tiesin, että tytöt pystyvät tähän kyllä. Toivottavasti matka jatkuu eteenpäin tästäkin alkaen, Tuomala sanoo.

Tuomala tervehtii ilolla suomalaisen pallopelikulttuurin kehitystä, joka näkyy konkreettisesti nyt Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa.

Suomi lähtee hallitsemaan pelejä pelivälinettä halliten vaikka vastassa olisi kaikkein suurimpia futismaita.

– Monessa joukkueessa on painotettu rohkeutta pelata eikä rokoteta virheistä. Meillä on HJS:ssä pelattu paljon pienpelejä, jotka kehittävät reagointi- ja päätöksentekokykyä ja myös uskallusta pitää palloa.

Tuomala toivoo, että Kosolan ja Enkkilän esimerkit houkuttelevat lisää nuoria tyttöjä lajin pariin.

– Sitä on jo näkynyt tuossa, kun on tällaisia kärkiesimerkkejä kuin Katariina ja Tuuli. He toimivat suunnannäyttäjinä pienemmille ja se voi tuoda jonkinlaista buumia. Hieman nuoremmissakin on intohimoisia harjoittelijoita. Jos vain mielenkiinto säilyy, on mahdollisuutta kehittyä mihin vain, Tuomala sanoo.

Suomen U17-tytöt hyökkäävät EM-välierässä Espanjan kimppuun perjantaina kello 19 alkaen. Ottelu näytetään suorana Yle Areenassa. HäSa

Hämeenlinnan Karateseuran kahdeksanhenkinen joukkue toi Helsingin kansainvälisestä kilpailusta kolme kultaa, kolme hopeaa sekä yhden pronssin.Niko Mantere voitti miesten alle 84 kg:n sarjan kukistamalla Ruotsin Josef Berglezin tiukassa ottelussa pistein 1–0.

Lammin Lujan miehet kokivat toisen peräkkäisen kotitappion pesäpallon maakuntasarjassa, kun espoolainen Otakoppi haki Hakkalasta pisteet lukemin 0–2 (2–5, 3–5).– Huonolla pelillä turpaan. Ei oikein onnistunut sisällä mikään ja ulkona pallot polttelivat räpylää.