Julkaistu: 20.05.2018 21:47
-
Päivitetty: 20.05.2018 22:59

Mikä tekee Lukas Hradeckysta yhden maailman parhaista maalivahdeista? – maalivahtilegenda Antti Niemi vastaa

  • Lukas Hradecky nosti Saksan cupin mestaruuspokaalin ilmaan lauantai-iltana. Kuva: FILIP SINGER
    Lukas Hradecky nosti Saksan cupin mestaruuspokaalin ilmaan lauantai-iltana. Kuva: FILIP SINGER

Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti Lukas Hradecky huipensi aikansa Eintracht Frankfurtissa ikimuistoisella tavalla lauantaina, kun Frankfurt kaatoi Saksan cupin finaalissa maailman absoluuttisiin suurseuroihin lukeutuvan Bayern Münchenin 3-1.

Viidennen cupmestaruutensa seurahistoriassa voittanut Eintracht oli edellisen kerran voittanut cupin vuonna 1988. Ottelu tulee jäämään Hradeckyn uran viimeiseksi Frankfurtissa, mutta uuden seuran nimeä ei ole vielä julkaistu.

Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahtivalmentaja ja upean uran Euroopassa niin ikään maalivahtina tehnyt Antti Niemi pitää Hradeckyn temppua erittäin kovana juttuna.

– Cupin hienous on siinä, että niissä tulee yllätyksiä, kun pelataan yksi ottelu ja siitä saadaan yksi tulos. Bayern München on parempi joukkue ja voittaisi yli puolet jos pelattaisiin kymmenen kertaa, mutta nyt sattui Frankfurtin ilta. Aivan mahtava juttu, Niemi toteaa Hämeen Sanomille.

 

On selvää, että Hradeckyn nimi on ympyröity paksulla tussilla eurooppalaisten suurseurojen papereissa.

– Varmasti on kyselyjä tullut ja jonkin verran olen ”Luken” kanssa näistä asioista puhunutkin. Nyt kyseeseen ei pidä tulla vain raha tai logo. Moni asia painaa varmasti vaakakupissa kuten urheilulliset mahdollisuudet ja ympäristö, Niemi toteaa.

– Hän on 28-vuotiaana parhaassa iässä ja tämä on varmasti hänen uransa eniten pohdintoja aiheuttava sopimus. Pitkä sopimus takaisi monta asiaa loppuelämäksi.

Hradeckyn ura on kulkenut loogisia ja systemaattisia portaita pitkin. Ensin hän valloitti Tanskaa Esbjergin riveissä, josta hän siirtyi tanskalaiseen suurseura Brøndbyhyn.

Frankfurtia hän edusti kolmen kauden ajan.

Niemen mielestä Hradeckyn tarina on myös opetus viisaasta urasuunnittelusta.

– Hänen uransa on ollut erinomainen kasvutarina. Sitä pitäisi käyttää esimerkkinä miten uraa rakennetaan. Taustalla on myös isä, joka on viisaasti rakentanut uraa. Välillä pistää vihaksi, kun kuulee tarinoita kun agenteille uran rakentaminen on toissijaista, vaan haetaan jotain lottovoittoa. Ei se ratkaise mitä ensimmäisen kahden kauden aikana tapahtuu, vaan mitä se poikii sen jälkeen.

 

Hradeckyn Niemi arvioi "heittämällä" Euroopan 30 parhaan maalivahdin joukkoon – sitten on makuasia, mihin Hradecky siellä sijoittuu.

– Fakta on, että hänet arvioidaan Bundesliigassa monessa yhteydessä kolmen parhaan maalivahdin joukkoon, Niemi toteaa.

Mutta mikä tekee Hradeckysta niin erinomaisen maalivahdin?

Niemen mielestä suurimmat vastaukset löytyvät henkisestä lujuudesta.

– Veskaripelissä 55 prosenttia on päästä kiinni. Maailma on täynnä hyviä ja lahjakkaita maalivahteja, mutta Hradeckyn luonne sopii maalivahdin rooliin. Ei Luke välttämättä teknisesti tai fyysisesti ole sen erinomaisempi, mutta hän on henkisesti huomattavasti vahvempi kuin moni muu. Hänen olemuksensa ei muutu pätkääkään vaikka mennään harjoituksiin tai isoille areenoille, Niemi sanoo.

– Teknisesti hän on erittäin kimmoisa maalivahti joka pystyy pääsemään riittävän nopeasti paikasta a paikkaan b.

 

Suomalaismaalivahdin saavuttama Saksan cupin mestaruus tuntui tulleen noteeratuksi Suomessa melko pienellä huomiolla.

– Olemme hieman lätkä-, yleisurheilu- ja hiihtokansaa ja yksi harvoista Euroopan maista, jossa futis ei ole ykköslaji. Sitä kautta Luke on ehkä hieman aliarvostettu. Mutta ne, jotka seuraavat ja ymmärtävät jalkapalloa, tietävät, että jalkapallo on maailman kilpailluin laji. Eivät kansan syvät rivit ehkä täysin ymmärrä miten kova temppu tämä oli ja miten kova pelaaja Hradecky on. HäSa

GrIFK:n Otto Pitkänen ja HJS:n Giscard Mosamete kamppailivat 15. kesäkuuta ottelussa, joka tullaan pelaamaan uudestaan myöhemmin. KUVA: Tomi Vesaharju

Palloliitto on hyväksynyt HJS:n vastalauseen ja perjantaina 15. kesäkuuta pelattu HJS-Grankulla IFK -ottelu tullaan pelaamaan uudestaan. Ottelu oli HJS-päivän juhlaottelu.Ottelun 81. minuutilla HJS-päivän juhlaottelun 0–1-voittaneen GrIFK:n Valmir Seferi otti pelitilanteesta varoituksen.

Janakkalan Janan ykköspesisjoukkue esitti vahvaa ulkopeliä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

PesäpalloJanakkalan Janan ykköspesisjoukkue urakoi neljännen ottelun kahdeksaan päivään, kun Kansanpuistoon vieraaksi saapui sarjajumbo Rauman Fera 2.Raumalaiset olivat saaneet jalkeille kovan ryhmän ja Jana joutui tekemään täyden päivätyön kahteen pisteeseen, jotka tulivat 145 katsojan edessä super

Kuva: European Pressphoto Agency EPA

AC Chievo Veronan puolustaja Martti Haukioja on palannut Suomeen Italian sarjakauden päätyttyä ja tavoittelee paikkaa Suomen alle 19-vuotiaiden EM-joukkueeseen.Päävalmentaja Juha Malinen on kutsunut 23 pelaajan torstaina Vaasassa alkavalle neljän päivän juhannusleirille.– Kilpailu on kovaa, sillä to

Luca Chiappini jättää jäähyväiset Hämeenlinnalle haikein mielin. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Luca Chiappini katsoo työhuoneensa ikkunasta ulos haikea ilme kasvoillaan.Perhesyiden vuoksi Chiappini joutuu jättämään tehtävänsä Hämeenlinnan Lentopallokerhon päävalmentajana.

Hämeenlinnan Tarmon kokenut Sampo Kiviharju parantaa vauhtiaan kauden edetessä.Lauantaina Raaseporissa hän kellotti 200 metrillä ajan 22,35 ja tiistai-iltana Turussa Tilastopaja-cupin toisessa osakilpailussa hän juoksi 100 metrillä kuudenneksi ajalla 11,08 (+2,1) 25 juoksijan joukossa.– 200 metrillä