Julkaistu: 20.05.2018 21:47
-
Päivitetty: 20.05.2018 22:59

Mikä tekee Lukas Hradeckysta yhden maailman parhaista maalivahdeista? – maalivahtilegenda Antti Niemi vastaa

  • Lukas Hradecky nosti Saksan cupin mestaruuspokaalin ilmaan lauantai-iltana. Kuva: FILIP SINGER
    Lukas Hradecky nosti Saksan cupin mestaruuspokaalin ilmaan lauantai-iltana. Kuva: FILIP SINGER

Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti Lukas Hradecky huipensi aikansa Eintracht Frankfurtissa ikimuistoisella tavalla lauantaina, kun Frankfurt kaatoi Saksan cupin finaalissa maailman absoluuttisiin suurseuroihin lukeutuvan Bayern Münchenin 3-1.

Viidennen cupmestaruutensa seurahistoriassa voittanut Eintracht oli edellisen kerran voittanut cupin vuonna 1988. Ottelu tulee jäämään Hradeckyn uran viimeiseksi Frankfurtissa, mutta uuden seuran nimeä ei ole vielä julkaistu.

Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahtivalmentaja ja upean uran Euroopassa niin ikään maalivahtina tehnyt Antti Niemi pitää Hradeckyn temppua erittäin kovana juttuna.

– Cupin hienous on siinä, että niissä tulee yllätyksiä, kun pelataan yksi ottelu ja siitä saadaan yksi tulos. Bayern München on parempi joukkue ja voittaisi yli puolet jos pelattaisiin kymmenen kertaa, mutta nyt sattui Frankfurtin ilta. Aivan mahtava juttu, Niemi toteaa Hämeen Sanomille.

 

On selvää, että Hradeckyn nimi on ympyröity paksulla tussilla eurooppalaisten suurseurojen papereissa.

– Varmasti on kyselyjä tullut ja jonkin verran olen ”Luken” kanssa näistä asioista puhunutkin. Nyt kyseeseen ei pidä tulla vain raha tai logo. Moni asia painaa varmasti vaakakupissa kuten urheilulliset mahdollisuudet ja ympäristö, Niemi toteaa.

– Hän on 28-vuotiaana parhaassa iässä ja tämä on varmasti hänen uransa eniten pohdintoja aiheuttava sopimus. Pitkä sopimus takaisi monta asiaa loppuelämäksi.

Hradeckyn ura on kulkenut loogisia ja systemaattisia portaita pitkin. Ensin hän valloitti Tanskaa Esbjergin riveissä, josta hän siirtyi tanskalaiseen suurseura Brøndbyhyn.

Frankfurtia hän edusti kolmen kauden ajan.

Niemen mielestä Hradeckyn tarina on myös opetus viisaasta urasuunnittelusta.

– Hänen uransa on ollut erinomainen kasvutarina. Sitä pitäisi käyttää esimerkkinä miten uraa rakennetaan. Taustalla on myös isä, joka on viisaasti rakentanut uraa. Välillä pistää vihaksi, kun kuulee tarinoita kun agenteille uran rakentaminen on toissijaista, vaan haetaan jotain lottovoittoa. Ei se ratkaise mitä ensimmäisen kahden kauden aikana tapahtuu, vaan mitä se poikii sen jälkeen.

 

Hradeckyn Niemi arvioi "heittämällä" Euroopan 30 parhaan maalivahdin joukkoon – sitten on makuasia, mihin Hradecky siellä sijoittuu.

– Fakta on, että hänet arvioidaan Bundesliigassa monessa yhteydessä kolmen parhaan maalivahdin joukkoon, Niemi toteaa.

Mutta mikä tekee Hradeckysta niin erinomaisen maalivahdin?

Niemen mielestä suurimmat vastaukset löytyvät henkisestä lujuudesta.

– Veskaripelissä 55 prosenttia on päästä kiinni. Maailma on täynnä hyviä ja lahjakkaita maalivahteja, mutta Hradeckyn luonne sopii maalivahdin rooliin. Ei Luke välttämättä teknisesti tai fyysisesti ole sen erinomaisempi, mutta hän on henkisesti huomattavasti vahvempi kuin moni muu. Hänen olemuksensa ei muutu pätkääkään vaikka mennään harjoituksiin tai isoille areenoille, Niemi sanoo.

– Teknisesti hän on erittäin kimmoisa maalivahti joka pystyy pääsemään riittävän nopeasti paikasta a paikkaan b.

 

Suomalaismaalivahdin saavuttama Saksan cupin mestaruus tuntui tulleen noteeratuksi Suomessa melko pienellä huomiolla.

– Olemme hieman lätkä-, yleisurheilu- ja hiihtokansaa ja yksi harvoista Euroopan maista, jossa futis ei ole ykköslaji. Sitä kautta Luke on ehkä hieman aliarvostettu. Mutta ne, jotka seuraavat ja ymmärtävät jalkapalloa, tietävät, että jalkapallo on maailman kilpailluin laji. Eivät kansan syvät rivit ehkä täysin ymmärrä miten kova temppu tämä oli ja miten kova pelaaja Hradecky on. HäSa

Hämeenlinnan Karateseuran kahdeksanhenkinen joukkue toi Helsingin kansainvälisestä kilpailusta kolme kultaa, kolme hopeaa sekä yhden pronssin.Niko Mantere voitti miesten alle 84 kg:n sarjan kukistamalla Ruotsin Josef Berglezin tiukassa ottelussa pistein 1–0.

Lammin Lujan miehet kokivat toisen peräkkäisen kotitappion pesäpallon maakuntasarjassa, kun espoolainen Otakoppi haki Hakkalasta pisteet lukemin 0–2 (2–5, 3–5).– Huonolla pelillä turpaan. Ei oikein onnistunut sisällä mikään ja ulkona pallot polttelivat räpylää.