fbpx
Uutiset

Paikallisuutta paikallisradioihin

Ensi vuonna radioaalloilla tapahtuu pitkästä aikaa jotain mielenkiintoista, kun kaikkien kaupallisten radioiden toimiluvat ovat katkolla.

Vielä ei tiedetä millaisilla perusteilla liikenneministeriö uudet luvat myöntää, mutta toivottavasti paikallisuus on edes yksi kriteereistä, sillä oikea paikallisradio on päässyt lähes kuolemaan ketjuradioiden puristuksessa.

Lain mukaan toimilupia myönnettäessä pitää ottaa huomioon sananvapauden edistäminen, ohjelmistotarjonnan monipuolisuus sekä yleisön erityisryhmien tarpeet.

Mitä näistä tarpeista täyttävät toistensa kaltaiset puolivaltakunnalliset jukeboksiradiot, joiden paikallinen tarjonta rajoittuu pariin tuntiin päivässä – jos edes siihenkään – ja oman alueen mainoksiin?

Paikallisradiot sallittiin vuonna 1985 tuomaan radioaalloille paikallista sisältöä, jota Yleisradio ei pystynyt tarjoamaan.

Asetelma on 20 vuodessa kääntynyt päinvastaiseksi, kun paikallisradiot ovat muuttuneet Helsingistä johdetuiksi ja juonnetuiksi ketjuradioiksi ja vain YLE tarjoaa maakuntaradioidensa kautta aidosti paikallista ohjelmaa.

Keskeinen syyllinen on liikenneministeriö. Se on hampaattomasti sallinut markkinoita vallanneiden puolivaltakunnallisten kaupallisten kanavien syntymisen sekä tarkasti säädeltyjen paikallisradioiden muuttumisen lain hengen vastaisesti isojen radioketjujen osasiksi.

Paikallisradiot saavat syyttää myös itseään, sillä valtakunnallisen mainosmyynnin yhteistyötä ei koskaan saatu yhtä tehokkaaksi kuin kansainvälisin opein toimivilla ketjuilla. Ilman rahaa ei radio soi.

Hyvät ideat ovat tarpeen ja sellaisia on ainakin lauantaina kaupallisten radioasemien laatukulttuurista tohtoriksi väitelleellä Marko Ala-Fossilla (HäSa 27.2.).

Ala-Fossi ehdottaa, että tähän asti ilmaiseksi jaetuista radiotaajuuksista alettaisiin periä hintaa käyttötarkoituksen mukaan.

Ilmaisia taajuuksia jaettaisiin vain sitovan lupauksen ohjelmasisällöstään antaneille asemille. Lupaehtojen noudattamista valvottaisiin aktiivisesti ja niiden rikkominen tekisi taajuudesta maksullisen.

Ala-Fossin malli antaisi paikalliseen ohjelmaan sitoutuneille radioille kilpailuedun. Kansainvälisillä radioketjuilla on varaa maksaa taajuuksista, mutta aidot paikallisradiot elävät usein kädestä suuhun.

Lupaehtojen tarkemmalla seuraamisella vältettäisiin myös sellaiset farssit, kuin Radio Novan lupakieroilu: toimilupahan myönnettiin vuonna 1996 Suomen Uutisradio -nimellä toimivalle uutis- ja ajankohtaiskanavalle.

SDP:n, kokoomuksen ja keskustan viestintäyritysten osin omistamalle uutisradiolle katsottiin olevan niin suuri tarve, että kovasti kilpaillun valtakunnallisen toimiluvan perusteet täyttyivät.

Nyt uutiskanavasta ovat jäljellä vain lyhyet uutissähkeet soittolistamusiikin välissä. Kuuntelijalla on petetty olo.

Menot

Uusimmat