Uutiset

Päiväkodillinen pieniä vihreitä lapsia

Solvikin päiväkodissa on hiljaista. Vanhoilla talonpoikaishuonekaluilla sisustettu ruokasali kylpee levollisena kevätauringossa. Vain akvaariossa ja terraariossa näkyy pientä liikehdintää. Seinäkello raksuttaa vasta aamupäivän tunteja. Ei suinkaan vielä ole päiväunien aika?

– Ei toki. Lapset ovat lähdössä viemään roskia lähikaupan lajittelupisteeseen, päiväkodin johtaja Eliisa Soirila valottaa asiaa.

Toden totta. Takapihalla häärii joukko toimeliaita 3-5-vuotiaita, lastaamassa jätekuormaa kottikärreihin. Kuorma koostuu maitopurkeista, pattereista, pahvilaatikoista ja metalliroskista, siis kaikesta mahdollisesta, mitä pieni päiväkoti viikon aikana tuottaa.

Kun kuorma on lastattu, lähtee saattue kohti lähikaupan lajittelupistettä. Matka taittuu tietenkin jalan, sillä myös liikkumisen ekologisuutta korostetaan päiväkodin aatteissa.

Pienet kädet tuskin ylettävät kärryn kahvasta toiseen, mutta tehtävä tuntuu olevan varsinkin pojille kunnia-asia.

Tädeiltä ei kaivata apua kuorman työntämisessä.

Osallistujia ympäri maailmaa

Kauan ei nokka tehtävässä ehdi tuhista. Perillä roskat singahtelevat joutuisasti omille paikoilleen jätelaatikoihin, ja pahvilaatikot painuvat kasaan pikavauhtia pienten kumisaappaiden tallomina. Kierrättäminen näkyy olevan varsin hauskaa puuhaa.

Solvikin päiväkoti on yksi Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran Vihreän lipun ansainneista yhteisöistä. Lipusta ollaan Solvikissa ylpeitä. Useiden kunniamainintojen jälkeen pysyvä lippu myönnettiin päiväkodille viime jouluna.

Vihreä lippu on päiväkodeille ja kouluille tarkoitettu ohjelma, jolla ekologisuus tuodaan osaksi lasten ja nuorten arkea kouluympäristössä. Lapset tutustuvat luontoon retkeilemällä ja tekevät matkoja muun muassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin.

Ohjelma on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, joka toimii vihreän aatteen puolesta jo 32 maassa, kaikki EU-maat mukaan lukien. Suomessa sen parissa puuhailee jo 33 000 aikuista ja lasta. Pysyvän lipun voi ansaita koulu, joka arjessaan kiinnittää erityistä huomiota luonnon hyvin vointiin ja sitoutuu ekologisuuteen pitkällä aikajänteellä.

Jätteet lajitellaan myös Solvikin päiväkodissa tarkasti. Biojätteet lapset saavat kiikuttaa takapihan omaan kompostiin. Kompostin sisäiset tapahtumat ovat lasten tarkassa tiedossa. Ne on opeteltu yhdessä, niin kuin monet muutkin luonnon kiertokulkuun kuuluvat asiat.

Tikkupullaa ja tunnelmapolkuja

Lapset ovat tarkkoja päiväkotinsa vihreydestä ja puhtaudesta. Pihaa ei roskata, eikä vettä tuhlata. Kädet Solvikissa kuivataan paperin sijasta puuvillapyyhkeisiin. Eliisa Soirila kertoo, että äskettäin askartelutunnilla nousi iso kohu, kun vastatullut sijainen heitti vahingossa liimapuikon paperiroskikseen.

Yksi tärkeimmistä perinteistä Solvikissa on perunamaan kylväminen. Perinteen mukaan esikoululaiset kylvävät perunan keväällä ja tulevat nostamaan sen omakätisesti syksyllä koulutaipaleensa aloittamisen kunniaksi. Kierrätyksen lisäksi luontoon pyritään luomaan konkreettinen suhde.

Harva tämän päivän viisivuotias lapsi tietää, mitä tikkupulla on, mutta Solvikissa sitä ovat popsineet kaikki. Luonnosta nautitaan istumalla rannassa nuotiolla ja kertomalla jännittäviä tarinoita. Talvella hiihdetään järven jäällä ja tehdään lumilyhdyistä tunnelmapolkuja. Lumoava hetki voi syntyä muustakin kuin uudesta tietokonepelistä.

Soirila pitää luonnossa retkeilyä tärkeänä osana Vihreä lippu -ohjelmaa. Sitä mitä rakastaaa, ei halua tuhota.

– Kyllä lapset osaavat nauttia tunnelmasta ja elämyksistä kun niitä heille tarjotaan. Perinteet ja kertomuksen kiinnostavat heitä kovasti.

Virpi Poikolainen

Päivän lehti

20.1.2020