fbpx
Kolumnit Uutiset

Päiväkodin paloasema on poikien?

Ihana paloasema! Oletko sinä jo ehtinyt leikkiä sen kanssa, sanoin nelivuotiaalle tyttärelleni eräänä päiväkotiaamuna.

Nelivuotias oli hiljaa ja tuijotti minua suurilla silmillään. Sitten hän sanoi: No, en! Höh! Se on poikien!

Sen jälkeen oli äiti hetken hiljaa ja siristi silmiään. Kolmen sekunnin kuluttua kysyin tyttäreltäni, miten niin poikien. Onhan sinullakin paloauto ja kyllä tytöt nyt paloasemalla voivat leikkiä.

En saanut vastausta. Tyttäreni lähti pesemään käsiään.

Jotenkin tuo tyttäreni lausahdus pääsi yllättämään. Olen pitänyt itseäni varsin nykyaikaisena kasvattajana, joka ei ole kiinni sukupuolinormeissa. Se tekee, joka osaa ja jolla on aikaa.

Mantrani kuuluu: Ei ole tyttöjen ja poikien leikkejä, on vain leikkejä, joita kaikki voivat leikkiä.

Leikin tulee antaa nautintoa ja onnistumisen tunnetta. Se ei ole olennaista, onko leluna nukke vai Transformers-hahmo. Parasta on, jos leikki vielä kehittäisikin.

Ilmeisesti mantrani hokeminen on kuitenkin aika turhaa, koska meitä ympäröivä elämä on 85-prosenttisesti sukupuolittunutta.

Anttilan lelumainos sai toissa viikolla huomautuksen Mainonnan eettiseltä neuvostolta kaavamaisista sukupuolirooleista.

Anttila markkinoi verkkokaupassaan tytöille nukkeja ja minikeittiöitä ja pojille helikoptereita ja autoja.

Anttilan mainosteksteissä luki muun muassa: Nuket kuuluvat jokaisen tytön lempileikkeihin! Tyttöjen ja poikien leikit erottaa jo varhain, sillä nukkevauvat ja muut hoivattavat kulkevat pienoisen tyttösen kainalossa mukana jo taaperovaiheesta.

Juuri tällaiset stereotypiat ylläpitävät asenteita, jotka hidastavat tasa-arvon toteutumista.

Tässä taannoin melkein tukehduin kahviini, kun sukulaisnainen kehotti tytärtään opettelemaan pullan leipomisen, koska tytär menee naimisiin.

Mitä? Minkä ihmeen takia? Jaa, senkö takia, että sukupuoliroolien mukaan nainen leipoo pullaa ja mies korjaa autoa? Se nyt on varsin huono peruste, koska nykyauton korjauksen hoitaa ihan siihen koulutettu henkilö.

Sukupuolen biologista merkitystä ei pidä tahallisesti piilotella. Meillä on esimerkiksi hormoneihin liittyviä toimintoja, jotka sukupuolten välillä ovat erilaisia ja selittävät tiettyjä toimintoja naisina ja miehinä.

Sukupuoliin kohdistuvista rooleista ja stereotypioista olisi kuitenkin päästävä eroon. Nyt jos koskaan on aika kohdella ihmisiä ihmisinä.

Menot