Uutiset

Päiväkodin työntekijä puristi tai nipisti neljävuotiasta lasta olkapäästä – oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

Lapsi kertoi isälleen, että "tättä" on puristanut
Kuva: Juhani Salo=JS
Kuva: Juhani Salo=JS

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään espoolaisen päiväkodin työntekijän neljävuotiaan tytön pahoinpitelystä. Oikeus katsoi, että työntekijä nipisti tai puristi neljävuotiasta lasta olkapäästä vuonna 2017.

Vaikka oikeus piti tekoa lähtökohtaisesti lievänä, se painotti päiväkodin työntekijän erityistä vastuuta. Koska tuomitulla oli ollut erityinen suojeluvastuu tytön terveydestä ja hyvinvoinnista, tekoa voi oikeuden mukaan pitää tavanomaista vakavampana.

Asia tuli ilmi, kun lapsi kertoi vanhemmilleen saaneensa päiväkodissa mustelman, jonka aiheutti päiväkodin työntekijä. Lapsi kertoi aluksi isälleen, että mustelma olisi tullut kaatumisesta, mutta korjasi heti kertomustaan todeten, että ”tättä” on puristanut.

Lapsi kertoi syyksi puristamiselle sen, että hän oli nukkunut väärin päin. Lapsen äiti kertoi, että tyttö kertoi hänelle tapahtumista samalla tavalla.

Lapsi kertoi myös lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikössä tehdyssä kuulemisessa, että päiväunille mentäessä päiväkodissa on ollut puristamista, mistä aiheutui kipua. Oikeuden mukaan tytön kertomasta selviää, että päiväkodin työntekijä on käyttäytynyt päiväkodissa ikävästi ja aiheuttanut tytölle kipua.

Todistajana kuultu tuomitun kollega kertoi, että tuomittu ei ilmeisesti pitänyt tytöstä ja kohteli tätä epäoikeudenmukaisesti. Kun kollega kuuli mustelmasta tytön vanhemmilta, hän järjesti työt niin, ettei tuomittu enää työskennellyt nukkumatilassa.

 

Työntekijä vetosi mahdolliseen vahinkoon

 

Työntekijä itse kertoi, että hän on saattanut aiheuttaa mustelman tahattomasti nukuttaessaan tyttöä. Hän kertoi, että mustelma oli myös saattanut tulla lasten keskinäisessä nahistelussa. Mistään tällaisesta tapahtumasta ei kuitenkaan ollut näyttöä, ja oikeus uskoi lapsen kertomusta.

Oikeus tuomitsi naisen 50 päiväsakkoon, josta hänelle tulee maksettavaksi 1  000 euroa. Hänet määrättiin maksamaan lapselle 500 euron korvaus kivusta ja särystä, ja lisäksi maksettavaksi tuli lapsen vajaan 2  000 euron oikeudenkäyntikulut.

Lapsi siirtyi toiseen päiväkotiin hieman sen jälkeen, kun asia tuli esille.

Päivän lehti

28.1.2020