Uutiset

Päiväkotien isot ryhmäkoot tuovat ongelmia

Hämeen Sanomissa (HäSa 23.4.) oli todella tärkeä ja aiheellinen juttu ”pakko jynssätä, mutta hellyys ja hali eivät saa jäädä pöpöjahdin jalkoihin”.

Oman lapseni aloittaessa päiväkodissa alkoi välittömästi kuukausia kestänyt sairastelukierre. Toki tiedän, että on aika yleistä että lapsi sairastelee jonkin verran aloitettuaan päivähoidon, mutta rajansa kaikella.

Jopa päiväkodin henkilökunta on ihmetellyt pitkään jatkunutta tautikierrettä muidenkin lasten osalta, todeten, että kohta pitää varmaan tutkia mikä on päiväkodissa ”vialla”.

En tietenkään pane sairastelua yksinomaan päiväkodin syyksi, mutta varmaan pöpöjä vastaan voitaisiin enemmänkin taistella. Jutussa todettiin, että infektioiden esiintymiseen vaikuttaa eniten päivähoitoryhmien koko. Tämän olen todennut ihan ilman tutkimustakin käytännössä.

Päiväkotien ryhmäkoot tuntuvat olevan maksimissaan. Olenkin hämmästellyt kuinka lasten hoitajat jaksavat urhoollisesti sinnitellä, kun samassa ryhmässä saattaa olla jopa 16 lasta hoidossa. Tehokkuusluvut saadaan näin huippuunsa miettimättä ollenkaan muita seurauksia.

Johto puolustelee asiaa sillä, että hoitosopimuksella olevien lasten takia määrä on iso, mutta harvoinhan lapset ovat siellä kaikki yhtä aikaa. Mutta entäpä niinä päivinä, jolloin kaikki tai suurin osa lapsista ovatkin ihan oikeasti paikalla?

Henkilökunta toteaa ihan aiheellisesti ehtivänsä huolehtia vain lasten perusturvallisuudesta ja perustoimistam, ei juurikaan mistään muusta ”ylimääräisestä” ohjelmasta, vaikka halua ja ammattitaitoa olisi.

Etenkin pienten puolella syliä ja halia tarvitaan varsin paljon, etenkin jos ryhmässä on vielä ihan pienempiä, jopa alle vuoden ikäisiäkin lapsia. Tällöin isommille jää luonnollisesti vähemmän aikaa.

Varmasti henkilökunnan vähyys/ryhmien suuruus vaikuttavat myös perushygieniasta huolehtimiseen. Käsien pesua täytyisi aina myös valvoa.

Myös pöytien, lelujen ja vessojen desinfioinnissa löytyy varmasti tehostamisen varaa. Lisäksi päiväkodissa voisi olla hoitajien käytössä ainakin pahimpaan flunssa-aikaan käsidesit.

Päiväkodeissa tehdään hienoja varhaiskasvatussuunitelmia yms. Ne ovat toki tarpeellisia ja tärkeitä, mutta kuka ottaisi huolekseen valvoa ihan perusasioiden toteutumista.

Päiväkotien nettisivuilla on hienoja toteamuksia mitkä ovat kunkin päiväkodin arvoja ja keskeisiä asioita. Mutta onko lapsen etua ja sitä mikä käytännössä on mahdollista nykyisillä hoitajamäärillä toteuttaa, oikeasti ajateltu.

Kukkia hoitajille

Hämeenlinna

Päivän lehti

4.4.2020