Uutiset

Päivän lehti pelottaa

Ihmiset kuvittelevat elämän olevan nykyään vaarallista. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan yhä useampi pelkää väkivaltaa, vaikka väkivaltaa on ihan saman verran kuin ennenkin.

Ihmisten kuvitelmista vastuussa on tietenkin media. Tutkijoiden mukaan väkivaltauutisten katsominen kun lisää ihmisten pelkoa väkivallan kohteeksi joutumisesta.

Mediaa onkin helppo osoittaa syyttävällä sormella. Se tarjoilee tahdottomille ja aivottomille katsojille päivästä toiseen inhottavaa väkivaltaa ja rikoksia. Suhteellisuudentajua katsojilla ei ole. Heille median näyttämä kuva elämästä on tarkka kuva todellisuudesta.

Elämämme, josta media yksityiskohtaisesti raportoi, on kamalan onnetonta ja pelottavaa.

Miehet pelkästään pettävät, raiskaavat, jättävät ja hakkaavat. Naiset ovat vähemmän näkyvästi kieroja, laittavat vain silloin tällöin aamukahviin putkenaukaisijaa tai vievät rahat avioehdolla. Rehelliset ihmiset päätyvät ryöstetyiksi.

Lapsia ei maailmaan kannata hankkia lainkaan. Poika, jonka alkuperäisten suunnitelmien mukaan piti mennä yliopistoon ja valmistua lakimieheksi, päätyy mitä varmimmin huumediileriksi, joka tappaa kavereineen muutaman kymmenen ihmistä. Kauniit ja lahjakkaat tytöt karkaavat 13-vuotiaina rocktähtien matkaan, alkavat syyttää setiänsä insestistä, alkoholisoituvat ja lopulta tappavat itsensä.

Töihin ei kannata mennä, pomo kun on todennäköisesti työntekijöidensä pukuhuoneita tirkistelevä paholaisen kätyri.

Maailma on täysi painajainen. Väkivaltaa on kaikkialla. Nainen ei voi lähteä ulos, koska hänet joko kaupataan seksiorjaksi, raiskataan sadistisesti tai sitten häneen ihastuu maailman ihanin mies. Viimeinen vaihtoehto johtaa luonnollisesti hirvittävän raakaan kaksoismurhaan.

Ei ihme että ihmisiä ahdistaa. Voisiko valtio lakkauttaa median?

Koskahan joku viimein tajuaisi, että median sisältö on kärjistys todellisuudesta? Että uutiset kertovat poikkeuksellisista tapahtumista. Jos ihmisten piekseminen ja tappaminen olisi arkipäivää, eivät ne kauan jaksaisi toimittajia kiinnostaa.

Uutinen on muutos totutussa elämänjärjestyksessä.

Uutisiin päätyvät erikoiset ja kummalliset ihmiset. Tavallinen elämä on ihan oikeasti aika paljon muuta. Kotiäitien kauppareissut eivät vain pääse telkkariin.

Väkivaltaviihde lisää tutkimusten mukaan ihmisten ahdistuneisuutta. Harva kuitenkaan suostuisi siihen, että valtiovalta alkaisi sensuroida mediasisältöjä kansalaisten mielenterveyden suojelemiseksi.

Omasta katselusta on siis otettava itse vastuu. Mediaa seuraavan on ymmärrettävä ero maailman todellisuuden ja uutisten pätkien välillä. Uutiset näyttävät todellisuutta, mutta vain pientä osaa siitä. Jos sitä ei kestä, telkkarin voi sulkea tai laittaa lehden kalan kääreeksi. Jos oma maailma näyttää täysin samalta kuin uutisissa, voi alkaa pelätä.

anni.erkko@hameensanomat.fi

Päivän lehti

7.8.2020