Kolumnit Uutiset

Päiväretket ryydittävät kesälomaa

Ensimmäinen lomapäivä. Mieli on toiveikas. Paistakoon päivä, helliköön lämpö. Valmistukoot rästihommat.

Päässä on lista asioista, jotka lomalla haluaa tehdä, ja myös niistä, jotka on lomalla pakko hoitaa. Kokemuksesta tiedän, että vain osa aiotusta toteutuu, mutten aio stressata. Minkä teen, pyrin tekemään iloisella mielellä sopivan rauhalliseen tahtiin. Muu saa odottaa, ehtiihän ne tuonnempanakin, ehkä.

Musiikkia ainakin tähän kesään mahtuu. Hämeenlinnassa on hyvä tarjonta Iron Maidenista Linna Jazziin. Paljon on säveliä tyrkyllä ihan ilmaiseksikin, joten budjetti ei pauku, vaikka useammassa konsertissa kävisi viihtymässä.

Paikallisissa museoissa aion myös käydä. Hienoja elämyksiä löytyy varmasti Hämeen linnan haarniskanäyttelystä ja taidemuseon Ester Helenius -näyttelystä. Historiallisen museon uusittuun näyttelyyn Skogsterin talossa täytyy tietenkin tutustua. Hassumpi idea ei olisi piipahtaa taas viehättävässä Palanderin talossa.

Koska meillä on tapana retkeillä kesäisin pitkin maakuntaa, uskon päätyväni Riihimäellä Suomen lasimuseoon. Hiljattain pystytetty näyttely vaikutti varsin mielenkiintoiselta. Nuutajärven lasikylä on vierailemisen arvoinen jo pelkästään miljöönsä takia.

Tutustumispaikkoja riittää. Hämeen Sanomien Kesälehdestä löysin uusia kohteita, vaikka olen asunut näillä main melkein koko ikäni.

Päiväretkillä löytää kivoja kesäkahviloita ja -myymälöitä. Kotileipomukset ja tuore kahvi maistuvat tauoilla.

Marjasesongin alettua tienvarsilta löytyy kioskeja, joista on pakko pysähtyä ostamaan mansikoita. Lopelta mukaan päätyy myös ihania, vasta maasta nostettuja uusia perunoita.

Rantakahviloita kaipaisin lisää. Sielu lepää, kun saa katsella järvelle tai merelle. Nyt kun pop up -yrittäminen on muodissa, toivoisin löytäväni joskus pop up -kahvilan vaikkapa Hämeenlinnan rantareitiltä tai joltakin levähdysalueelta järven rannalla. Valikoiman ei tarvitsisi olla suuri. Kahvi, tee, mehu ja jokin itse valmistettu leivonnainen olisivat hauska yllätys odottamattomassa paikassa.

Normitalkoissa taitaa vihdoin käydä armo näiden kesäkeitaiden opaskylteille. Kyllä tästä tarjonnasta täytyy voida kertoa ohikulkijoille ajoissa, ettei tarvitse tehdä u-käännöksiä tai ryhtyä peruuttelemaan vilkkaalla tiellä sen jälkeen kun huomaa ajaneensa kivan paikan ohi.

Mukavaa kesää kaikille.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic