fbpx
Uutiset

Päivittäistavarakauppa vetänyt poikkeusoloissa hyvin – Pienten kauppojen myynti vähentynyt edelleen

Päivittäistavarakaupan alkuvuoden myynti on noussut viime vuodesta lähes kymmenen prosenttia. Kasvu tulee isoista marketeista, sillä pienmyymälöiden myynti on samaan aikaan pudonnut.
Alkuvuosi on ollut hyvää aikaa etenkin isoille hypermarketeille.
Alkuvuosi on ollut hyvää aikaa etenkin isoille hypermarketeille. Kuva: Ossi Ahola

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 8,2 prosenttia vuotta aikaisemmasta. Toukokuussa kasvua edellisvuoteen oli 9,9 prosenttia. Toukokuun vähittäismyynnin arvoksi yhdistys ilmoittaa 1723 miljoonaa euroa.

Luvuissa erilaisten kauppojen välillä oli suuria eroja, ja kasvu syntyikin isoissa marketeissa. Hypermarketeissa (koko vähintään 2 500 m²) kasvua oli tammi-toukokuussa yhteensä 11,4 prosenttia. Yli tuhannen neliön supermarketeissa myynti kasvoi 8,5 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 7,7 prosenttia.

Alle 400 neliön valintamyymälöissä myynti kasvoi vielä 3,1 prosenttia, mutta alle 200-neliöisissä pienmyymälöissä myynti laski 5,1 prosenttia alkuvuoteen 2019 verrattuna.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat vaikuttaneet alkuvuoden lukuihin. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa myynnin kasvun tulleen nimenomaan myyntitapahtumien, ei hintojen nousun seurauksena.

– Esimerkiksi elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet alkuvuoden aikana 1,7 prosenttia, joten suurin osa myynnin kasvusta selittyy kappalemäärän kasvulla, Kari Luoto arvioi.

Menot