fbpx
Uutiset

Päivystys keskittyy sairaalan katon alle Riihimäellä

Terveyskeskuksen päivystys siirtyy Riihimäellä Ryksin eli Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön nykyisen ensiavun yhteyteen tammikuussa.

Kun ilta-aikaan tuntee tarvitsevansa kiireellistä hoitoa, apu löytyy sairaalarakennuksesta – terveyskeskuksessa ei enää ole päivystystä iltaisin eikä viikonloppuisin. Päivystyksen henkilökunta löytyy Ryksistä.

Toiminta alkaa tammikuun 9. päivä.

-Sairauslomatodistuksia flunssapotilaille ei päivystyksessä kirjoiteta. Päivystys ottaa vastaan ne potilaat, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa. Muille varataan aika omahoitajalle, joka sitten arvioi, mitä hoitoa sairaus vaatii, kertoo terveyskeskuksen ylihoitaja Sirkka Kukkola.

Kiireetöntä hoitoa tarvitsevat potilaat voivat edelleen entiseen tapaan soittaa terveyskeskukseen ja päästä päiväaikaan hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Lääkäriaikoja joutuu odottelemaan runsaat 12 vuorokautta.

– Ilta-aikaan päivystykseen hoitoon hakeutuvat seulotaan nykyistä huomattavasti tiukemmin kriteerein, kertoo päivystysprojektista vastaava apulaisylilääkäri Marjo Niskanen.

Hoitoa läpi vuorokauden

Päivystys hoitaa välitöntä ja kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat uudessa paikassaan läpi vuorokauden.

Ensiavussa sairauden vakavuusaste sekä sen edellyttämät tutkimukset ja hoidot määräävät tapahtuuko hoito perusterveydenhuollossa vai erikoissairaanhoidossa.

Päivystyksessä hoito aloitetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Jos vaiva ei ole henkeä uhkaava tai välitöntä hoitoa vaativa, potilaalle annetaan kotihoito-ohjeet tai ohjataan työterveyteen tai omahoitajan vastaanotolle.

Ryksiin siirtyy samaan aikaan päivystyksen kanssa terveyskeskuksen sairaalasta 20-paikkainen akuuttiosasto. Päivystyksessä hoidettavat ja jatkohoitoa tarvitsevat potilaat voidaan hoitaa akuuttiosastolla. Osaston paikoista kuusi varataan tarkkailua vaativille.

Päivystyksen tiloissa jatkaa toimintaansa nykyinen 11-paikkainen tarkkailuosasto, jolla hoidetaan sekä terveyskeskuksen päivystyksen että erikoissairaanhoidon päivystyksen potilaita. Osasto on tarkoitettu muutaman tunnin vaativaan tarkkailuun.

Turha juokseminen vähenee

Päivystysten keskittäminen Ryksin tiloihin vähentää potilaan juoksuttamista tai kuljettelua paikasta toiseen. Jos potilas tarvitsee ambulanssia, ensihoidon henkilökunta ratkaisee heti, minne potilas viedään.

Nykyään kaikki ambulanssipotilaat kuljetetaan ensin terveyskeskuksen päivystykseen, jossa päätetään, minne heidät siirretään hoitoon.

Uudistus yksinkertaistaa potilaan hoitoa. Sairaalan katon alta potilas saa yhdellä käynnillä röntgenin ja laboratorion palvelut tarvittaessa yölläkin. Juoksutus luukulta toiselle vähenee.

Uudistusta valmistellut henkilökunta uskoo myös, että hoitoon saadaan nykyistä enemmän ammattiosaamista ja asiantuntemusta, kun erikoislääkäreitä päästään konsultoimaan nykyistä joustavammin.

Kiireettömät potilaat hoidetaan omahoitajan tai -lääkärin vastaanotolla päiväaikaan terveyskeskuksessa. Vastaanotto on oikea paikka flunssaisille, korvakipuisille tai vaikka selkävaivaisille samoin kuin pitkäaikaissairaille. Äkillisesti sairastuneille varataan nykyiseen tapaan päivittäin akuuttiaikoja.

Päivystyksen puhelinnumero 019 758 5630 pysyy nykyisenä, vaikka paikka muuttuu. (HäSa)

Menot