Uutiset

Pajatsorahakaan ei pelastanut Lomaliittoa Firma myy isot yksiköt, mutta pitää Valintatalot ja Siwat. Sen pääomistaja on ruotsalainen rahoitusyhtiö ja Tradekan siivu on vain 16 prosenttia. Ruotsalaisten arvellaan valmistelevan yhtiötä myyntikunto

Edistysmielisen osuuskauppaliikkeen savuaville raunioille perustetun Tradekan edustajiston jäsenet ovat suivaantuneita. He lukivat lehdistä, että Suomen Lähikauppa Oy on myynyt Tampereen, Porin, Jyväskylän ja Lempäälän Euromarketit ikiaikaiselle kilpailijalle, S-ryhmän osuuskaupoille.

On aika kummallista, että Euromarketit myydään aivan joulumyynnin kynnyksellä. Juuri silloin kauppa on yleensä kuorinut vuoden kermat.

Ihmeen hiljaa on ollut aina niin kärkäs Kilpailuvirastokin. S-ryhmän markkinaosuus paisuu ja kilpailu vähenee.

Työväen yritystoiminnalla ei mene hyvin myöskään hotellialalla. Lomaliitto teki tiistaina konkurssin ja sen myötä Korpilammen, Keurusselän, Savonlinnan kylpyläkasinon ja muutamien muiden hotellien tarina ay-hotelleina päättyy.

Lomaliiton paikkojen asiakas on voinut hakea Raha-automaattiyhdistyksen sponsoiroimaa lomatukea niin, että lomaviikon hinta lomailijalle on ollut vain 120 euroa. Silti asiakkaita ei riittänyt.

Kuinka mahtaa käydä sellaisten majoitusliikkeiden, joiden asiakkaat eivät saa tukiaisia mistään?

Pajatsorahoja ovat toki saaneet muutkin kuin ay-liikkeen lomajärjestöt. Monilla puolueilla ja etujärjestöillä on omia mestojaan, joiden elämä on kiinni tuetuista asiakkaista.

Ei olisi ollenkaan ihme, vaikka Lomaliitolle ilmestyisi kohtalotovereita.

Lomatuki on aikansa elänyt. Todella vähävaraiset raatajat eivät kykene lomailemaan edes sen turvin.

Vähänkin vauraammille sosiaalilomat eivät enää kelpaa. Korpihotelleiden virikeympäristö ei vastaa näiden maailmanmatkaajien kultivoitunutta makua. Niiden seisovan lounaspöydän tarjousbroiler-gourmet ei hivele laatutietoisten elämysbongareiden vaativia makuhermoja. Nyt lennetään kauas arjesta Aasiaan tai Karibialle kokemaan jotain uutta ja ainutkertaista.

Kun E-liike, punapääoma romahti edelliseen lamaan, murhe oli yleistä ja yhtäläistä laidasta laitaan.

Hakan, Ekan ja Kansa-yhtiöiden hallinnoissa oli satoja vasemmistolaisia poliitikkoja ja ammattiyhdistysaktiiveja. He hankkivat luottamustoimiensa myötä omakohtaisen kokemuksen työnantajuuden, yrittäjyyden ja markkinatalouden lainalaisuuksista.

Sellaisen kokemusten jälkeen oletettiin, että edes he ymmärtäisivät rivitovereita paremmin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan synnyn ja perimmäisen olemuksen. Teräväpäisimmät oivalsivatkin talouselämän realiteetit, mutta paljon on niitä, jotka hiihtelevät edelleen vanhoilla laduilla.

jukka.viitaniemi@hameensanomat.fi

Korpihotelleiden virikeympäristöt eivät vastaa maailmanmatkaajien kultivoitunutta makua.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic