Uutiset

Pakatun tavaran hinta nousee

Kaikkien pakkauksissa myytävien tuotteiden hinta kohonnee parin vuoden kuluttua.

Nousu on todennäköisesti noin muutaman sentin pakkausta kohden, arvelee Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy:n toimitusjohtaja Annukka Leppänen-Turkula.

Yhden makkarapaketin tai paputölkin hinnankorotus ei päätä huimaa, mutta vuositasolla korotus tuntuu jo kuluttajan kukkarossa.

Hinnannousu on seurausta siitä, että vastuu pakkausjätteen hävittämisestä siirtyy tuottajalle.

Kun kuluttaja on aiemmin kiikuttanut esimerkiksi tyhjät vauvanruokapurkit ja muropakkaukset kunnan järjestämään hyötyjätekeräykseen, keräyksen järjestää tulevaisuudessa tavaran tuottaja, ei kunta.


Nykyisiä molokkeja kannattaisi käyttää

Uusi tuottajavastuu on osa ensi vuoden toukokuussa voimaantulevaa uutta jätelakia. Tuottajavastuu astuu voimaan tosin vasta kaksi vuotta myöhemmin, keväällä 2014.

Miten homma saadaan toimimaan, sitä mietitään paraikaa kuumeisesti.

Esimerkiksi 12 kunnan jätehuollosta vastaavalla Kiertokapulalla on alueellaan 300 molokkipistettä, joihin voi toimittaa metallia, lasia ja paperia.

-Järjestelmän purkaminen olisi tyhmää, miettii Kiertokapulan toimitusjohtaja Kari Mäkinen.

Eri järjestöt neuvottelevatkin parhaillaan nykyisten järjestelmien hyödyntämisestä.


Leluilla turhan isot pakkaukset

Uuden tuottajavastuun etuna on se, että jäte pyritään ohjaamaan kierrätykseen, eikä kaatopaikalle. Laki voi myös innostaa käyttämään ekologisia pakkauksia.

Annukka Leppänen-Turkulan mukaan esimerkiksi elintarviketeollisuus käyttää jo nyt tuotteen suojaamisen kannalta mahdollisimman järkeviä pakkauksia. Monet muovipakkaukset kannattaisi hänestä polttaa energiantuotantolaitoksessa.

-Esimerkiksi leluilla taas on isot pakkaukset, jotka on kehitetty lähinnä markkinointia varten. Mutta mahtaako näin pieni maa voida vaikuttaa ulkomaisten tuottajien pakkauksiin?

Leppänen-Turkula epäilee, ettei keräyspisteiden määrä tule suuresti kasvamaan. Pisteiden tulee olla tavallisten kulkureittien varrella, koska on energiantuhlausta ajaa kotoa erikseen roskia viemään. (Häsa)