Uutiset

Pakettiauto hakee sohvat ja rojut

Pakettiauton kuormaan lähtee Ryttylän Jelppistiellä vanhoja tuoleja, sänkyjä, rikkoontunut valaisin, sähkölaitteita.

Kiertokapulan miehet jatkavat sen jälkeen seuraavaan osoitteeseen, josta on pyydetty noutamaan turhaa tavaraa pois nurkista.

– Aina on ollut ongelma, miten saadaan romut kuljetettua pois. Kun Kiertokapulan tiedotuslehdessä Tietokapulassa oli juttu noutopalvelusta, heti tartuttiin siihen, kertoo Hausjärven vammaissäätiön toiminnanjohtaja Vuokko Rämö.

Kehitysvammaisten asumisyksikössä kertyy vuoden mittaan aika tavalla kaikenlaista käyttökelvotonta tavaraa.

– Kunnan keskusvarastoon on tähän asti viety, mitä he ottavat vastaan, elektroniikkaa esimerkiksi. Mutta kaikkea se ei ottanut vastaan, Rämö kertoo.

Autoton pääsee rojusta eroon

Kuntien omistamasta jäteyhtiö Kiertokapulasta on kysytty lähes viikoittain noutopalvelua, joten yhtiö päätti vastata kysyntään. Tavaroita kierretään noutamassa kerran viikossa keskiviikkoisin.

Tämän viikon kierroksella kolme viidestä paikasta oli Hausjärvellä ja kaksi Riihimäellä. Kierroksen lopuksi kiertokapulan miehet erottelevat tavaroista sähkö- ja elektroniikkaromun ja kuljettavat loput lajitteluasemalle.

– Tästä paikasta tuli puolet tästä kuormasta. Hyvin sekalaista tavaraa on kuormaan tullut. On ser-romua ja pihamailta haalittua tavaraa, Seppo Närhi kertoo.

Palvelun kysyjät ovat usein iäkkäitä, joilla ei omasta takaa ole autoa eikä peräkärryä, mutta esimerkiksi pesukoneesta, vanhasta sohvasta tai kirjahyllystä pitäisi päästä eroon.

– Eräskin kysyi, miten saisi vanhan sohvan kuljetettua, kun hänellä ei ole kuin polkupyörä ja matkaa jätteidenkäsittelyalueelle on monta kilometriä, kertoo Kiertokapulan palvelukoordinaattori Krista Palonen.

Kokeilulla kerätään kokemuksia

Huonekalu- ja kodinkoneliikkeet vievät vanhat kalusteet ja kodinkoneet pois, kun ne tuovat uudet tilalle. Noutopalvelua ei sen sijaan ole ollut tavaroille, joiden tilalle ei osteta uusia.

Riihimäen kierrätyskeskus myös noutaa tavaraa, mutta vain käyttökelpoista ja vain Riihimäen alueelta.

– Noudettavat tavarat menevät Kiertokapulassa kaikki hyötykäyttöön, jos ei materiaalina niin ainakin poltettavaksi energiaksi, Krista Palonen sanoo.

Hausjärven ja Riihimäen noutopalvelu on Kiertokapulan pilottikokeilu, joka alkoi lokakuun alussa ja jatkuu maaliskuun loppuun.

Kokeilun aikana yhtiö kerää kokemuksia palvelun vaatimista resursseista ja kustannuksista. Pilottikokeilun jälkeen on tarkoitus laajentaa palvelua vähitellen koko yhtiön toimialueelle.

– Kokeilukunniksi valittiin Hausjärvi ja Riihimäki, jotta saamme kokemuksia sekä kaupunki- että haja-asutusalueilta. Meillä on näistä kunnista jo valmiiksi hyvät karttapohjat, eikä siellä ole muita samanlaisia noutopalveluita ennestään, Krista Palonen kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic