Uutiset

Pakkanen ajoi kaupunkilinnut lintulaudoille

Hyytävä viima ja paukkuva pakkanen ajoivat linnut ruokintapaikoille tiistaina kuin tilauksesta. Jo toisen kerran Riihimäellä järjestetty koululaisten linturalli onnistui hienosti. Jussi Laaksonlaidan ja Otto Vuotilan Riihimäen lukiota edustanut voittajajoukkue onnistui näkemään kahden tunnin aikana 16 lajia ja kuuli niiden lisäksi hippiäisenkin.

Pihoissa lintulautojen tuntumassa, Vantaanjoen sulassa suvannossa voimalan lähellä, sahan plaanilla ja aseman ympäristössä löytyy Riihimäellä linnuille ruokaa kovallakin pakkasella.

– Oikeastaan näimme kaikki linnut, joita etukäteen odotimmekin. Meillä oli suunnitelma, joka kulki harjun yli Fortumin voimalalle ja sahalle. Punatulkut eivät vielä olleet tulleet kaupunkiin, käpytikka jäi näkemättä eikä täällä talvehtivista räkättirastaistakaan näkynyt yhtään tänään, kertoi Laaksonlaita.

Naakan näkee jokainen

Mitä sitten näkyi? Jokainen kymmenestä joukkueesta ja aamun lintuja tarkkaillut Alssi Niskanen olivat saaneet kiikareihinsa naakan, talitiaisen, variksen ja harakan. Lähes kaikilla oli listallaan sinitiainen, varpunen ja kesykyyhky. Keltasirkunkin oli nähnyt seitsemän joukkuetta.

Fasaani ja viherpeippokin löytyivät aika helposti, mutta sinisorsa, räkättirastas, hömötiainen ja urpiainen olivat jo vaikeammin löydettävissä. Varpushaukka, kuusitiainen, harmaalokki, pikkuvarpunen, keltasirkku ja puukiipijä olivat enää parilla joukkueella mukana havainnoissa. Mustarastas ja pikkutikka löytyivät molemmat vain yhden joukkueen listalta.

Hemppo jäi piiloon

– Harvinaisuuksia ei tällä kertaa löytynyt. Viime vuonnahan nähtiin yllättäen hemppo ja pähkinähakki, mutta nyt ne loistivat poissaolollaan. Penninmäen tuulihaukkaakaan ei kukaan nähnyt, kertoo Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Alssi Niskanen.

Kisaa seurannut Reijo Kosonen lintutieteellisestä yhdistyksestä kiitteli nuoria erityisesti rehtiydestä. Kun havaintojen purku pysytteli yleisissä ja Riihimäeltä varmasti löytyvissä lajeissa, asiantuntija näkee osanottajien olevan rehellisiä.

– Huumorin piikkiin heitettiin mukava loppuhuipennus undulaattihavainnosta, mutta osoitteeksi annettiin saman tien paikallinen eläinkaupan ikkuna, naureskeli Kosonen.

Ahkera ruokkija palkitaan

Harvinaisuuksia himoitsevia Niskanen neuvoo ahkeroimaan lintulaudan täyttämisessä. Niskasen omalla pihalla voi nähdä kymmenien lajien joukossa hippiäisen ja kuusitiainenkin osaa tulla hakemaan pähkinäannoksensa.

– Kun pähkinää jauhaa lihamyllyllä nauhamaiseksi, hiukan hiertää kämmenellä ja sirottelee pihalle kuusen oksalle, kuusitiainen tulee aika varmasti ruokinnalle.

Pakkaspäivä oli selvästi viime vuoden linturallia heikompi, jolloin lajeja nähtiin 28. Mukaan lähteneistä joukkueista Patastenmäen alakoululaiset putosivat ilmeisesti kylmän ilman vuoksi matkan varrelle.

Linturallissa kiikaroitiin Riihimäellä kaupunkialueella lintuja kahden tunnin ajan. Nähty tai kuultu lintu kelpasi havaintolistalle. Mukana oli tänä vuonna lopulta Riihimäen lukiosta, Pohjolanrinteen, Karan ja Uramon kouluilta kymmenen joukkuetta. Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys järjesti linturallin jo toisen kerran saadakseen nuoria innostumaan lintuharrastuksesta ja luontoon lähtemisestä. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic