Uutiset

Pakkanen siirtää nuorten SM-kisat

Liian kireä pakkanen siirtää täksi viikonlopuksi Ahveniston ampumahiihtostadionille suunnitellut nuorten SM-kilpailut. Järjestävä seura AAH päätti, että viikonlopun sääennusteet lupaavat Hämeenlinnan seudulle sen verran kylmää keliä, ettei kilpailuiden pitäminen ole mahdollista.

– 13-17-vuotiaat eivät saa kilpailla, jos on 15 astetta pakkasta tai kylmempää. 19-21-vuotiaat saisivat (pakkasraja 20), mutta ei se heillekään enää terveellistä ole, ja moni varmaan jättäisi kilpailut väliin, kertoo kilpailuiden johtaja Jouko Hongisto.

AAH päätti tehdä ratkaisun hyvissä ajoin, sillä pohjoisesta – esimerkiksi Sodankylästä, Rovaniemeltä ja Muoniosta – kilpailuihin saapuvat olisivat joutuneet lähtemään matkaan jo torstaina.

Uusi viikonloppu ?maaliskuussa
Kaikkein eniten hämeenlinnalaisseuralle aiheutti päänvaivaa sopivan uuden viikonlopun löytäminen. Näillä näkyminen nuorten mestaruudet pika- ja normaalikilpailussa ratkotaan moottoriradalla maaliskuun 25.-27. päivä.

– Silloin on Kontionlahdella kansalliset kilpailut, mutta Papinsaaren Juha on heidän kanssaan saanut asiasta sovittua, kertoo AAH:n puheenjohtaja Hemmo Koivunen.

Nuorten SM-kisoja pyörittää yli sadan hengen talkookoneisto. Hongiston mukaan seuraväelle kisojen siirto ei aiheuta liikaa ongelmia.

– Sellaista viestiäkin tuli, että viiden viikon päähän on helpompi saada asiat sovittua kuin jos kisat olisi pidetty vain viikkoa alkuperäisen viikonlopun jälkeen. Hämeenlinnan alueella on viikon kuluttua alkamassa hiihtolomatkin. Uuden ajankohdan löytäminen oli kuitenkin haastavinta. Pitilöytää sellainen viikonloppu, ettei ole päällekkäisyyksiä maastohiihdon tai koululaisten kilpailuiden kanssa, Hongisto kertoo.

Jos niin hassusti käy, ettei kisoja pystytä järjestämään maaliskuun lopussakaan, siirtyvät ne pidettäväksi Kontionlahdella samanaikaisesti yleisten sarjojen SM-kisojen kanssa. Sellaista vaaraa tuskin kuitenkaan on.

– Maaliskuun lopussa päivä on jo sen verran pidempi, että kilpailuja pystyy venyttämään vähän myöhempään, vaikka aamupakkasia olisikin. Silloin olotkin ovat tasapuolisemmat, kun kaikki sarjat pystyvät kilpailemaan luonnonvalossa, Hongisto miettii hyviä puolia.

Lunta viiden viikon päästä varmastikin riittää.

– Ja vaikka katukuvasta lumi jo sulaisikin, saa moottoriradalle aikaiseksi hyvät ja vaativat ladut, kilpailun johtaja uskoo.

SM-kisat ovat? Puhtaasti paras
AAH:n järjestämän SM-kilpailut kuuluvat Suomen Antidopingtoimikunnan Puhtaasti paras -ohjelman vuoden 2011 kärkitapahtumiin. Muita ovat curlingin SM-kilpailut, enduron joukkueiden MM-kilpailut, pesäpallon Itä-Länsi-ottelu ja sulkapallon nuorten EM-kilpailut. Vuonna 2008 käynnistynyt ohjelma kunnioittaa puhtaita urheilijoita ja reilun pelin arvoja.

– Toivomme, että SM-kisojen urheilijat, toimitsijat ja yleisökin käy allekirjoittamassa vetoomuksen puhtaan urheilun puolesta, kertoo Marjut Rolig AAH:sta.

Ohjelman tavoitteena on kerätä maailman suurin vetoomus puhtaan urheilun puolesta. Vetoomus luovutetaan Maailman Antidopingtoimistolle WADA:lle. (HäSa)