Uutiset

Pakkanen yllätti taas

Autot hyytyvät, junat hyytyvät ja halu poistua kotoa hyytyvät. Siinä pakkasten saldo.

Ihan samoin kuin liukkaat kelit yllättävät autoilijat aina alkutalvesta, on keskitalven pakkasjaksokin päässyt yllättämään kaikki. Mikähän siinä niin yllättävää mahtaa olla, kun asumme 60 leveyspiirin pohjoispuolella ja vain muutaman rivakan kivenheiton päässä Siperiasta, tuosta kaikkien pakastimien äidistä?

Vaikka ilmaston lämpeneminen eteneekin, niin se ei ehdi lopettaa pakkasia vielä meidän aikanamme.

Perjantaina eivät Valtion rautateiden kiskot kolkanneet tuttuun tahtiin, sillä junat myöhästelivät pakkasen jäädytettyä vaunujen paineilmajärjestelmät. Tämä ei varsinaisesti yllättänyt ketään, koska sää rampauttaa junat myös lumikelillä, nollakelillä, lehtikelillä ja hellekelillä.

Sen sijaan yllättävää oli tunnelma, joka Hämeenlinnan rautatieaseman odotussalissa vallitsi iltapäivän tunteina.

Sali muistutti täyteen ahdettua pakolaisleiriä, jossa ihmislaumat isoine laukkuineen istuivat mistä vain paikan löysivät ja odottivat, josko jostain saapuisi juna, joka veisi turvaan. Tunnelma ei kuitenkaan ollut toivoton ja puheensorina soi duurissa. Olipa yhdessä nurkassa korttirinkikin.

Pakkanen siis yhdistää ihmisiä.

Pakkanen antaa luvan hellittää henkilökohtaisen hygienian hoitamisesta, sillä mitä rasvaisempi naama on, sen paremmin se kestää pakkasta.

Liian pitkiä puheluita on myös syytä välttää. Varoittavana esimerkkinä toimii eilen uutisoitu venäläismies, joka palellutti kätensä pahasti puhuessaan ulkona käänykkään. Puhelin säilyi kunnossa.

Suomalaiset nuoret miehet ovat puolestaan vaikean valinnan edessä: ollako cool ja paleltua vai vetääkö järkyttävät, joululahjaksi saadut pitkät kalsarit jalkaan. Pipo kuuluu onneksi jo nuortenkin vakiovarustukseen kesät ja talvet, ulkona ja sisällä.

Pakkasesta on helppo vitsailla, kun on lämmin koti johon palata. Mutta äärimmäisissä olosuhteissa mitataan myös, miten hyvin yhteiskunta pystyy auttamaan kaikkein vähäosaisimpiaan.

Venäjällä kymmenet ihmiset ovat jo paleltuneet kuoliaiksi, eivätkä asiat ole meilläkään paljon paremmin, sillä Helsingin kodittomat joutuivat vuoden pahimpien pakkasten aikaan kirjaimellisesti kadulle. Edes ensisuojista tai keskustan yökahviloista ei löytynyt tilaa kaikille majojen ja lehtiroskisten asukeille.

-24 asteiselle kadulle käännytettyjä ei varmaankaan suuresti lämmittänyt ohje pysyä liikkeellä lämmön pitämiseksi. Jos jaksaa kävellä tauotta aamuun asti voi päästä esimerkiksi kauppakeskukseen lämmittelemään. Ainakin siihen asti, kunnes vartija heittää taas ulos pakkaseen.

Heitänkin pallon tässä kohtaa Saulille ja Tarjalle. Pakkaset ja kodittomat eivät varsinaisesti kuulu presidentin toimialaan, mutta miten te ratkaisisitte asian?

Pakkasesta on helppo vitsailla, kun on lämmin koti johon palata.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic