Uutiset

Pakkasraja on häilyvä käsite

Hurttalan koulun neljäsluokkalaisen isä Timo Raatikainen haluaisi selkiyttää Hattulan koulujen liikuntatuntien pakkasrajoja.

-Olen keskustellut tästä muidenkin vanhempien kanssa. Tammi-, helmikuussa, kun aurinko ei vielä kunnolla lämmitä, voisi olla selkeä pakkasraja.

Raatikaisen tyttärellä on astma, eikä hiihtäminen onnistu pakkaskelillä. Tytär oli tullut maanantaina itkien kotiin kesken päivän ja sanonut, että opettaja oli lähettänyt hänet kotiin, koska hän ei voinut hiihtää.

Raatikainen oli mennyt koululle selvittämään asiaa. Kun hän etsi opettajaa, hän huomasi, että liikuntasalin aulassa istui kymmenen tyttöä. Tytöillä ei ollut suksia mukanaan, joten heidät oli määrätty aulaan istumaan.

-Tytöt kertoivat, että opettaja oli käskenyt heidän istua paikoillaan, edes lukea ei saanut. Minusta se meni jo simputuksen puolelle.

Kun Raatikainen oli löytänyt opettajan hiihtoladulta, opettaja oli sanonut, että lapset istuvat aulassa turvallisuussyistä; hän valvoi hiihtäviä lapsia. Raatikaisen mukaan opettaja oli myös sanonut, että osa lapsista jättää hiihtovälineet tahallaan kotiin, ettei tarvitsisi hiihtää.

-Olisi hyvä, jos koululla olisi resursseja järjestää vaihtoehtoista liikuntaa niille oppilaille, jotka eivät pysty hiihtämään pakkasella. Liikunta on tärkeää, mutta pakkasraja pitäisi olla.

Kaksoistunnin aikana pari lämmittelytaukoa

Hurttalan koulun rehtori Marko Seppälä toteaa, että koulussa ei ole virallista pakkasrajaa.

-Joka oppilaalla on erilaisia mittareita kotona. Helmikuisena aamuna voi olla 26 astetta pakkasta, mutta liikuntatunnit alkavat yhdeltä ja aurinkoisella paikalla asteita on vain 10-15.

Jos liikuntatunti pidetään ulkona ja pakkasta on 15 astetta, Seppälä vie oppilaat kaksoistunnin aikana kaksi kertaa sisälle lämmittelemään kymmeneksi minuutiksi. Kymmenen asteen pakkasella taukoja on yksi.

Välitunneilla Hurttalan koulussa ollaan ulkona kovilla pakkasilla vain puolet 15 minuutista.

-Jos oppilaalla on astma tai esimerkiksi flunssa, ulos ei ole pakko mennä. Sama koskee liikuntatunteja.

Seppälän mukaan koululla ei ole resursseja järjestää vaihtoehtoista liikuntaa niille, jotka eivät voi mennä hiihtämään. Saliin oppilaita ei voi päästää ilman valvojaa.

-Siihen en ota kantaa, miksi opettaja oli kieltänyt oppilaita lukemasta aulassa.

Seppälä on tuohtunut mielipidesivulla (HäSa 19.2.) olleesta kirjoituksesta, jossa sanottiin, että lapset ovat saaneet paleltumisvammoja Hurttalan koulun liikuntatunneilla.

-Kirjoitus lähentelee julkista herjausta. Lasten turvallisuus on meidän vastuullamme. Paleltumisvammoja ei kenellekään ole tullut.

Simputus ei kuulu kouluun

Hattulan vs. sivistystoimenjohtaja Jari Wihersaari ei ollut kuullut Timo Raatikaisen kertomasta tapauksesta, joten hän ei voinut ottaa suoraan kantaa siihen, miksi oppilaita, jotka eivät hiihtäneet, istutettiin aulassa.

-Simputus ei kuitenkaan kuulu kouluun.

Wihersaaren mukaan Hattulassa ei ole kiveen hakattua pakkasrajaa. Raja on koulukohtaista ja koulujen pitäisi tiedottaa niistä vanhemmille.

-Tervettä järkeä pitäisi käyttää. Raja voisi olla 15 ja 20 välillä, riippuen auringosta ja tuulesta. (HäSa)