fbpx
Uutiset

Pakkausmuovitkin saavat pian omat kierrätyslaarinsa

Viime joulukuussa alkanut ekopistepilottikokeilu päättyy elokuun loppuun mennessä. Ekopisteissä otetaan vastaan kuitu-, muovi-, metalli- ja lasipakkauksia. Kokeilussa ovat olleet mukana Päivittäistavarakauppa ry, tuottajayhteisöt, Jätelaitosyhdistys, Elintarviketeollisuusliitto ry, ympäristöministeriö ja Pirkanmaan ely-keskus.

– Asiakkaat ovat olleet erityisen innostuneita muovin kierrättämisestä, mikä on ekopisteillä uusi asia. Siinä on ollut myös haasteita. Keräysvälineiden mitoitusta on ollut vaikea arvioida ja niitä on lisätty pisteissä kesken pilottijakson, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen.

Myös keräyspisteelle tuodun muovijätteen puhtaudessa on ollut toivomisen varaa.

– Toivomme että jätteissä ei olisi kovin paljon elintarvikejäämiä, vaan pakkausmuovit huuhdeltaisiin ennen pisteelle tuomista, Nieminen sanoo.

Roskienvienti osaksi kaupassa käymistä

Tampereen ja Kuopion pilottipisteiltä saatavia tuloksia hyödynnetään kuluttajapakkausten keräysverkoston rakentamisessa ja selvitettäessä missä ja kuinka paljon ekopisteitä maassamme tarvitaan.

Koko maan kattavan verkoston tulee jätelain mukaan olla valmis toukokuuhun 2014 mennessä. Jo olemassa olevien pisteiden muuttaminen uuden mallin mukaiseksi alkaa hyvissä ajoin ensi vuonna. Jokaiselle ekopisteelle tulee lasin, kuidun ja metallin kierrätysmahdollisuus. Todennäköisesti muovia ei kerätä kaikilla pisteillä.

– Yli 800:sta kauppojen yhteydessä olevasta ja 4 800 muusta pakkausten keräyspisteestä valitaan sopivat edelleen kehitettäväksi. Haluamme että verkko on kattava ja jätteiden tuominen kuluttajalle vaivatonta, Nieminen kertoo.

Yksi syy ekopisteiden yhdenmukaistamiseen on jätelaki, joka velvoittaa tuottajia, eli pakkaajia ja pakkausten maahantuojia rakentamaan koko maan kattavan kuluttajapakkausjätteiden keräysverkoston. Vaatimusten täyttämiseksi tarvitaan muitakin osapuolia: kauppiaat ja kunnat.

– Kaupat ovat tässä mukana asiakaspalvelua parantaakseen. Tämä on myös ympäristöteko ja siten tietynlainen imagokysymys kauppiaalle. Kauppa antaa ekopisteelle tilan, tuottajat vastaavat tilankäytöstä ja kunnan jätelaitos hakee jätteitä ja huolehtii pisteestä.

Pilottijakson aikana on käynyt ilmi, että parhaat pakkausjätekertymät tulevat paikkoihin, jotka ovat automatkan päässä ihmisten arkisilla reiteillä.

– Myymälän yhteydessä ekopisteet palvelevat asiakasta parhaiten. Kun volyymit ovat riittäviä, voidaan ekopisteistä rakentaa suurempia ja tehokkaampia. Suuret keräysastiat pysyvät myös helpommin siistinä, Nieminen kertoo.

Energiansäästölamppujen kierrätys on kuluttajille mysteeri.

Pilotissa piti alun perin kokeilla myös energiansäästölamppujen palautusta, mutta valmisteluvaiheessa sopivaa ulos sijoitettavaa astiamallia ei löytynyt.

Tällä hetkellä kauppojen on otettava vastaan energiansäästölamput, tai ohjattava asiakas lähellä olevalle pisteelle jossa lamppuja otetaan vastaan. Toukokuussa 2014 toiminta laajenee, mutta energiansäästölampuissa olevat raskasmetallit asettavat joitakin rajoituksia siihen, minne kaikkialle lamppuja voi palauttaa.

– Ruokakaupassa niitä myydään, mutta on ihan eri asia pitää hyllyssä uusia, huolellisesti pakattuja energialamppuja kuin ottaa vastaan käytettyjä, ehkä hajonneita kappaleita muovipussissa.

Niemisen mukaan energiansäästölamppujen vastaanottaminen onnistuu hypermarketissa helpommin kuin pienessä elintarvikekaupassa. Hämeenlinnassa energiansäästölamppuja otetaan vastaan ainakin Anttilassa ja Prismassa. Asiakkaat eivät vain ole kovin perillä asiasta.

– Meille on tuotu energiansäästölamppuja todella vähän. Puolentoista vuoden aikana niitä on palautettu meille alle kymmenen, kertoo myyjä Henna Heikkonen Hämeenlinnan Anttilasta.

Hänen mukaansa asiakkaat eivät hakeudu kauppaan lamppua palauttaakseen, vaan heillä on mukanaan rikkinäinen näytekappale jonka he sitten jättävät kassalle. Kauppa huolehtii lampun siitä eteenpäin ongelmajätteenkeräykseen.

Prismassa energiansäästölampuille on järjestetty oma palautuspaikka.

– Lakimuutos on sen verran uudehko, että tieto ei ole vielä varmasti levinnyt kaikille, tavaratalon johtaja Lari Rusila pohtii.

PTY:n johtaja Nieminen löytää vähäiselle kierrätykselle myös toisen selityksen

– Energiansäästölamput kestävät melko pitkään ja lamppukanta on vielä aika uusi. Kyllä niitä silti pitäisi enemmän palautua kuin viisi kappaletta puolessatoista vuodessa. Kuluttajatiedotus on näissä palautusasioissa erittäin tärkeä juttu. (HäSa)

Menot