fbpx
Uutiset

Pakkomaksut puskevat ylöspäin

Vesi edesauttaa ihmisen hyvinvointia. On myös mukavaa, etteivät jätteet haise nurkissa. Silloin tällöin saatu kirje tai kortti piristää mieltä bonuksenomaisesti.

Jotkut meistä ovat vielä sitä mieltä, että kuluttaminen saa maksaa ja sitä sopii jopa verottaa, mutta välttämättömyyksien hinnoittelussa pitäisi pyrkiä jonkun sortin kohtuullisuuteen.

Viime päivinä monet kantahämäläiset ovat saaneet seurata tumput suorina ja suu auki, kuinka muutamankin “pakko maksaa, kun ei muuta voi ja aito kilpailu puuttuu” -tuotteen hinta hypähti ylöspäin. Ei ehkä tällä nimenomaiselle sekunnilla, mutta odottakaas hetki.

Hämeenlinnan Seudun Vesi ilmoitti ottavansa laskutuksessaan käyttöön ns. perusmaksun. Toukokuun alussa Hämeenlinnassa, Hattulassa, Kalvolassa ja Rengossa vuoden vesimaksut nousevat 25-300 euroa riippuen taloyhtiön koosta. Käytäntöön mennään, koska Ydin-Hämeen Vesihuolto Oy fuusioituu Hämeenlinnan Seudun Veteen, ja hinnoittelu trimmataan yhteneväksi.

Täytyy muistaa mainita lompsalle, että sieltä poistuvat lisäeurot ovat nyt niitä veden perusmaksueuroja, jotka eivät kaiketi sen painoa kevennä.

Kun Lassila & Tikanoja ilmoitti ahmaisevansa Hämeen Puhtaanapidon jätteitä jauhavaan kitaansa, rauhoiteltiin asiakkaita, etteivät maksut nouse lyhyellä tähtäyksellä.

Tämä ei aivan pitäne paikkaansa, sillä syödyn hinnat olivat syöjän hintoja edullisemmat, ja yhtenevät taksat kutsuvat jätepuolellakin. Toisekseen harva firma säästää sukanvarteen, ja kun se on kahisevaa tursollaan, ostaa tärkeimmän kilpailijan pois jaloista pyörimästä. Opimme siis pian, mitä lyhyt tähtäys tarkoittaa.

Pitääkin selittää pankkitilille, että sen vilahdettua ohitse, kaikkoavat jäte-eurot ovat vain yrityskaupan ilmentymiä, jotka eivät kaiketi vaikuta lainkaan ostovoimaan.

Mitä tienestien nostonikseihin tulee, ei ole Postin voittanutta. Vaikka lähettäjä maksaa siitä, että kirje, kortti tahi paketti toimitetaan perille vaikkapa ojoislaiseen pientaloon, ei Postin tarvitse moisesta piitata. Lähetys voidaan jättää tien poskeen ja ihan lain oikeutuksella. Ellei sitten vastaanottaja maksa Postille vähintään 90 euroa vuodessa ekstraa.

Sekä pankkitili että kukkaro menevät usean maksajan logiikasta ja puolitien palvelusta ymmälleen.

Tällaisten tiedotusten jälkeen Vattenfallin esittämä toive, että sähkölaskuilta marraskuusta lähtien välttyneet asiakkaat ottaisivat yhtiöön pikaisesti yhteyttä, aiheuttaa lähinnä epäuskoisen hymähdyksen.

Ei ole kivaa, jos asiakastietojärjestelmä reistaa. Mutta vielä tylsempää on maksaa maltaita siitä, että sähkö siirtyy sitä yhtä ja samaa johtoa pitkin, jota pitkin se on siirtynyt jo kauan ennen Vattenfallin valtakautta Hämeenlinnassa.

Häviävän pienikin mahdollisuus väliin jäävästä “pakkomaksusta” saa pankkitilin ja lompakon näyttämään ensimmäistä kertaa tämän jutun aikana entisiltään.

Menot