fbpx
Uutiset

Pakkopalautusta Ruotsissa vastustanut opiskelija joutuu oikeuteen

Elin Ersson pysäytti pakkopalautuksen Turkish Airlinesin koneessa Göteborgissa heinäkuun lopussa. Kuva on arkistokuva.

Ruotsissa pakkopalautusta vastustanut Elin Ersson joutuu oikeuden eteen. Hän sai viime perjantaina syytteen ilmailulain rikkomisesta Göteborgin käräjäoikeudessa.

Asiasta kertoo muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladet.

Opiskelija Ersson, 21, pysäytti afganistanilaisen turvapaikanhakijan palautuksen kieltäytymällä istuutumasta Turkish Airlinesin lentokoneessa Göteborgissa heinäkuun lopussa.

Syytekirjelmän mukaan Ersson ei matkustajana noudattanut kapteenin kehotuksia eikä istuutunut lentohenkilökunnan toistuvista pyynnöistä huolimatta.

– Hän on syyllistynyt rikokseen, jonka voin osoittaa, mutta jota hän ei tunnusta. Sen vuoksi tuomioistuin ratkaisee, sanoi syyttäjä James von Reis uutistoimisto TT:lle Aftonbladetin mukaan.

Ilmailulain rikkomisesta voi saada sakkoja tai korkeintaan puoli vuotta vankeutta.

Erssonin asianajaja Thomas Fridh puolestaan sanoi, että Ersson ei rikkonut lakeja.

– Koko ajan hän oli valmis noudattamaan lentokapteenin ohjeita. Hän myös lähti koneesta heti, kun lentäjä päätti, että hänen pitäisi lähteä, Fridh kertoi amerikkalaislehti New York Timesille.

Video levisi sosiaalisessa mediassa

Ersson teki lentokoneessa 14 minuuttia kestäneen livelähetyksen Facebookiin 23. heinäkuuta. Lähetyksessä näkyy, kuinka jotkut toiset matkustajat ja lentohenkilökunta toistuvasti vaativat Erssonia lopettamaan protestinsa.

Lopuksi, Erssonin lisäksi myös muita matkustajia nousi seisomaan, minkä jälkeen koneen lentäjä määräsi sekä Erssonin että afganistanilaismiehen poistumaan koneesta. Useat matkustajat taputtivat.

Erssonin protestista tuli maailmanlaajuinen uutinen, ja hänen videonsa on levinnyt laajalti sosiaalisessa mediassa.

Afganistanilainen mies karkotettiin lopulta.

Erssonin toiminnasta tehtiin useita rikosilmoituksia poliisille. Myös monet oikeusasiantuntijat ovat olleet sitä mieltä julkisuudessa, että hän rikkoi lakia.

Elin Ersson sanoi aiemmin, että hän ei mielestään rikkonut lakia, mutta sanoi ottavansa vastuun teostaan.

– Olisin tehnyt sen uudelleen (…) mutta en usko, että saan lupaa enää astua lentokoneeseen, jos kyydissä on mukana pakkopalautettavia ihmisiä, Ersson sanoi TT:lle Aftonbladetin mukaan.

Menot