Uutiset

Pakkoraossa velkavankeuteen

Budjetin haudonta kesti Hämeenlinnassa tänä vuonna yhtä kauan kuin lähiseudun pienemmissä kunnissa. Helppoa se ei ollut kellekään.
Maaliskuntien kurjuuden rinnalla Hämeenlinnan budjettiahdistus tuntuu hieman laimealta. Tosin rahoitusjohtaja Ismo Uusitalo lienee tästä eri mieltä.

Esimerkiksi Lammilla kunnan velka yli kaksinkertaistuu ja Kalvolassa nelinkertaistuu parissa vuodessa. Puhtaasti tilastojen valossa Janakkalan on käymässä vielä köpsemmin. Sen velka 138-kertaistuu vuoden 2003 tilinpäätöksestä!

Tosin on muistettava, että vuosi sitten Janakkalalla oli velkaa vain 100 000 euroa. Ensi vuoden lopussa sitä arvioidaan olevan lähes 14 miljoonaa euroa. Asukasta kohti summa on reilut 800 eli vielä hyvin kohtuullinen. Ei janakkalalaisia vielä viedä velkavankeuteen. Kalvolalaisilla se on lähempänä, sillä heidän velkansa on ensi vuoden lopulla jo yli 1 600 euroa per nokka.

Köyhän erottaa varakkaasta vaihtoehtojen määrä. Esimerkiksi Hauholla, Janakkalalla ja Lammilla on ollut vaihtoehtoina veroprosentin korotus ja/tai lainanotto.

Hämeenlinna ei korota veroprosenttia. Jos korkosuhdanteet ovat edulliset, se ottaa lainaa. Jos taas ei, tarvittavaa investointirahaa otetaan muhkeista rahastoista, jotka ovat sijoitettuina.

Hämeenlinna ei ole lähelläkään pakkorakosta, toisin kuin moni naapurinsa.

Vastuulliset kunnallispoliitikot eivät hassaa rahaa, vaikka sitä jossain kirstun pohjalla, tässä tapauksessa rahastoissa, olisikin.

Siksi tuntuukin oudolta tavattoman tiukka linja erilaisiin ennalta ehkäiseviin toimiin. On totta, että kaupunginhallitus lisäsi 100 000 virkamiesesitykseen omaishoitajille. Onhan heidän tarjoamansa hoito lähes ilmaista ja todella kustannustehokasta.

Sama linja ei kuitenkaan yllä kotipalveluun. Sen toimin saataisiin pidetyksi kodeissaan monta ihmistä, jotka nyt joutuvat kalliiseen laitoshoitoon. Mitä järkeä on säästää euro nyt ja maksaa siitä hyvästä ensi vuonna kaksi tai kolme euroa?

Lisäväen palkkaamisesta syntyy niitä kirottuja käyttömenoja, mutta menoa sekin on, kun mummot ja paapat makaavat sairaalassa vaikka pystyisivät asumaan palvelutalossa. Järki pitäisi olla vanhustenhuollossakin, vaikkei se mediaseksikästä olekaan.

Silti on hienoa, että Hämeenlinnassa panostetaan Verkatehtaaseen ja tänne nousee Innopark luomaan uusia työpaikkoja. Aulankokin saa uuden ilmeen, vaikka vaikeimman kautta. Siinä prosessissa ei enää voi jakaa tyylipisteitä ainakaan työministeriölle, TE-keskukselle, mutta ei myöskään kaikille hämeenlinnalaisille.

Kiva odottaa, mitä Verkatehdas kaupunkilaisille tarjoaa ja millaiseksi keitaaksi Aulangon alue muodostuu.

Tosin hienoa on myös, kun kerta toisensa jälkeen uudet omakotitontit viedään käsistä. Vaikka hämeenlinnalaiset alemmuudentuntoisesti vähättelevätkin kaupunkiaan, jotkut ihan vapaaehtoisesti muuttavat tänne muualta.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic