fbpx
Kolumnit Uutiset

Pakolaisella pelissä henki, Suomella maine

Lajitoveri on tullut eteisen kynnykselle ja pyytää turvaa. Eurooppa yrittää parhaillaan käsitellä Välimeren ylittänyttä pakolaisvyöryä, joka on yllättänyt massiivisuudellaan kaikki.

Suomessa lukuisat järjestöt ja yksityiset ihmiset ovat ihailtavasti käärineet hihansa ja ryhtyneet auttamaan. Ylen viime viikolla tekemän kyselyn mukaan Kanta-Hämeen kaikki kunnat suhtautuvat myönteisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottoon, mikä maakunnalle suureksi kunniaksi luetaan.

Vaan mitä tekee ulkoministeri Timo Soini (ps.), kun EU hakee hallitsemattomaan kriisiin jollakin tavoin tasapuolista ratkaisua? Kieltäytyy kommentoimasta vetoamalla Dublinin sopimukseen sekä omaan hallitusohjelmaan. Kahteen paperiin, kun 360 000 ihmisellä on akuutti hätä.

Soinia on jo moneen kertaan moitittu käytöksestä, jota voidaan ehkä odottaa maahanmuuttovastaisen populistipuolueen puheenjohtajalta, muttei ulkoministeriltä. Kumman toimenkuvaan mahtaa kuulua blogikirjoitus, jossa pohditaan Syyrian pakolaisten valitsemista heidän uskontonsa perusteella?

Toistaiseksi Suomen pienimuotoista pakolaisten vastaanottotoimintaa ei ole kuitenkaan Euroopassa juuri arvosteltu. Länsinaapuri ehti muistuttaa, kuinka ruotsalaiskotien ovet avautuivat toisen maailmansodan aikana 70 000 suomalaiselle sotalapselle, mutta toisaalta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) perheen päätös antaa Kempeleen kotinsa pakolaisten asuttavaksi herätti ulkomailla paljon riemastuneita reaktioita.

Lokaa vastuuta välttelevästä pakolaispolitiikasta ovat saaneet niskaansa muut maat, mm. Puola, Tsekki ja Slovakia. Pöyristyttävimmin pakolaisiin on suhtautunut umpimielinen Unkari, jonka pääministerin Viktor Orbánin ratkaisu kriisiin on maan Serbian vastaisen rajan aidoittaminen.

Pääministeri Sipilä on vakuutellut hallituksen löytävän tällä viikolla uuden, yhtenäisen linjansa turvapaikkakiintiöistä. Enää temppu tuskin onnistuu hänen toivomallaan vapaaehtoisuusperiaatteella, sillä Saksa ja Ranska ovat päättäneet ehdottaa hätäohjelmien sijasta yhtenäistä ja pysyvää taakanjakojärjestelmää Eurooppaan. Sen yksityiskohtia avataan keskiviikkona.

Vaikka tekee varmasti maahanmuuttovastaisen populistipuolueen johtajalle kipeää, myös ulkoministeri Soinin on astuttava viikon edetessä esiin varjoista kantamaan yleiseurooppalaista vastuuta. Pelissä on pakolaisten henkien lisäksi Suomen maine. Monen mielestä ihan ihmisyys.

Menot