Uutiset

Pakolaiskriisiin yli 100 miljoonaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kaipaa EU:lta napakampia toimia pakolaiskriisin hoitamiseen.

– Syyrian kriisi on huonosti hoidettu. EU ja YK ovat olleet kyvyttömiä asiassa, koska idän ja lännen suhteet ovat nyt huonot.

Sipilä arvioi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta koituu Suomelle yli 100 miljoonan euron kustannukset, jos ennusteet tulijoiden määrästä pitävät paikkansa.

– Lisäbudjetille on tarvetta jo tänä vuonna. Tarvittava summa riippuu turvapaikanhakijoiden määrästä.

SIPILÄN MUKAAN Suomi voisi olla nykyistä aktiivisempi rauhantyössä. Hän nosti esille Kirkon ulkomaanavun ja Martti Ahtisaaren asiantuntemuksen kriisien hoitamisessa.

– On mietittävä hyvin tarkkaan, mihin väheneviä kehitysapurahoja kohdennetaan. Kriisialueilla täytyy hakea ratkaisua ja samaan aikaan pidettävä huoli, ettei pakolaisten mukana ole asiattomia hakijoita.

Sipilä moitti Suomen keskusteluilmapiiriä. Hänen mukaansa ääripäät kuuluvat liikaa, kun suurin osa kansasta suhtautuu maltillisesti turvapaikanhakijoihin.

– Valtaosa tulijoista pakenee sotaa ja tulee todella vaikeista olosuhteista. Kyllä meidänkin täytyy tässä taakkamme kantaa.

LEIKKAUSLISTASTA ja säästökeinoista tivattiin pääministeriltä monta kertaa, mutta hän ei paljastanut yksityiskohtia. Lokakuun 15:nnen päivän jälkeen Sipilä lupasi lisää tietoa työehtojen paikallisesta sopimuksesta ja vuodenvaihteen jälkeen valtio-omisteisten yhtiöiden ohjauksen muutoksista.

– Valitettavasti monista asioista pitää leikata. Tämän hallituksen pitää saada aikaan neljän miljardin säästöt, reformiuudistus ja käänne Suomen talouteen. Jos kritisoimme jotakin säästöä, niin samalla kannatamme velaksi elämistä.

Haastattelutunti oli Sipilän ensimmäinen. Hän kertoi valmistautuneensa siihen nukkumalla tavallista pidempään.

Asiasanat

Päivän lehti

7.4.2020