Uutiset

Pakolla ei saa rajoille turvaa

Eduskunnan on määrä käsitellä tänään poikkeuksellista lakiesitystä, jolla Matti Vanhasen (kesk.) hallitus haluaa puuttua rajavartijoiden ensi viikolla uhkaavaan lakkoon. Lakimuutoksella mahdollisen lakon ulkopuolisia rajavartiolaitoksen virkamiehiä velvoitettaisiin rajavalvontatehtäviin yleisurheilun MM-kisojen alla ja aikana heinä-elokuussa.

Yllättävä lakiesitys on saanut osakseen kitkerää arvostelua, täydestä syystä.

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos (r.) kuvaili lakiesitystä onnettomasti ”pieneksi poikkeukseksi”. Toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään (sd.) mukaan se rajoittaa työtaisteluoikeutta. Käsitysten välillä on valovuosien ero.

MM-kisojen turvallisuus on lakiesityksen koko lailla ontuvana perusteluna.

Suomen mainetta ja MM-kisojakin pitää varjella, mutta ei hätiköiden, vaan harkitusti. Herää jopa epäily, toimiiko hallitus omasta aloitteestaan vai kisajärjestäjien toimeksiannosta. Laki on aseena järeä ja ajoitus jokseenkin onneton.

MM-korttia ei olisi kaivattu rajavartijoiden virkaehtosopimusneuvotteluja vaikeuttamaan.

Asia on ennestään riittävän vakava. Suomen ja suomalaisten turvallisuuteen kuuluu EU:n itärajan yli Venäjän puolelle kulkevan rajaliikenteen valvonta. Eikö kotimaan kansalaisista kannetakaan huolta?

”Rikkurilaiksikin” kutsuttu hallituksen esitys tuskin nostaa rajamiesten neuvottelu- tai työintoa. Ei pidä ihmetellä, jos ajatukset ovat sellaisia, että isänmaa on poikansa pettänyt.

Hallituksen ensimmäinen pyrkimys pitää olla osapuolten kannustaminen sovintoon, joka tyydyttää myös omien palkkaetujensa puolesta kamppailevia rajavartijoita. Valtio on heidän työnantajansa. Hallituksen soisi näkevän roolinsa kuitenkin laajemmin, ei pelkästään kitsaana palkanmaksajana.

Uhkaava useiden viikkojen rajavartijalakko on pystyttävä estämään, jotta rajoilla voidaan pysyvästi palata normaaliin päiväjärjestykseen. Keinoiksi eivät käy sanelu tai pakkolaki, joka parhaimmillaankin antaa vain väliaikaista ja lisäksi väistämättä kiistanalaista turvaa.

Rajavalvonta esimiesvoimin oli puutteellista lauantaina päättyneen lakon aikana. Miten uhkaavan uuden lakon aikana onnistuttaisiin merkittävästi paremmin?

Työtuomioistuin on katsonut, että rajavartiolaitoksen esikunta toimi lakon aikana virkaehtosopimuksen vastaisesti, kun se käski esimiehiä rajamiesten tehtäviin suojelutyöhön vedoten. Hallituksen lakiesitys kävelee saappaat kopisten päätöksen yli.

Rajojen vartiointi kuuluu siihen parhaan koulutuksen saaneille rajamiehille. Heille taas kuuluu työstään kohtuullinen korvaus.

Palkkausjärjestelmän muutos ei voi olla sellainen este, ettei sitä voisi molemmin puolin sovitellen hyväksyä.

Kysymys on osittain rajavartijoiden muutosvastarinnasta ja terveen ammattiylpeyden siivittämästä uhosta, mutta vain osittain. Myös valtiotyönantajan on osattava käyttäytyä aidosti työmarkkinoiden pelisääntöjen mukaan.

Päivän lehti

5.8.2020