Uutiset

Pakon sanelema ratkaisu

Nokian toimitusjohtajaksi nousee ensimmäisen kerran ulkomaalainen. Syyskuun 21. suomalaisen osaamisen lippulaivaa johtaa kanadalainen Stephen Elop, 46.

Nokia aukoo muutenkin ratkaisussa uusia ovia. Tehtävänsä toimitusjohtajana – ja Nokian hallituksessa – jättävän Olli-Pekka Kallasvuon seuraaja tulee yhtiön ulkopuolelta.

Elop, jota kuvataan kovaksi kansainväliseksi johtajaksi, vetää Microsoftin yhtä yksikköä. Nokia löysi etsimänsä kilpailijan leiristä.

Nokian uudesta toimitusjohtajasta leivotaan muuallakin kuin Suomessa yhtiön pelastajaa, sateentekijää, joka vie jättiyhtiön nousuun.

Suurten ratkaisujen hetkillä yhden ihmisen painoarvo tahtoo nousta todellisuutta suuremmaksi. Elop on kovassa paikassa, kun hän nousee maailmanlaajuisen bisneksen ykkösketjuun, mutta yhden ihmisen käsissä Nokian tulevaisuus ei toki voi olla.

Nokia on korkean teknologian yritys ja siksi sen lukuisilla huippuosaajilla on huomattavan suuri vastuu Nokian menestymisessä. Lopullisen vastuun kantaa silti aina toimitusjohtaja.

Olli-Pekka Kallasvuo sai mahdollisuutensa, jos ei kaksikin. Hän poistuu kehästä hävinneenä, mutta sietää muistaa, että hän joutui johtamaan Nokiaa läpi huomattavan vaikeiden aikojen.

Kun hallituksen ja sijoittajien luotto loppui, Kallasvuon ura Nokialla oli paketissa. Tulos tai ulos on edelleen yritysmaailman kovaa – ja vieläpä entisestään koventuvaa – arkea.

Kanadalaisen nousu Nokian toimitusjohtajaksi herättää Suomessa haikeutta ja ristiriitaisia tunteita. Miksi ei suomalainen, siinä päivän kysymys muutamaksi päiväksi.

Ratkaisu toimitusjohtajasta tehtiin Suomen ulkopuolella. Päättäjät eivät valinneet Kallasvuon seuraajaksi kanadalaista vaan henkilön, jonka uskotaan menestyvän!

Kansallisuus on kansainvälistyvässä bisneksessä usein pieni yksityiskohta.

Toimitusjohtajan valinnan jälkeen on pakko kysyä, mikä on ylipäätänsä Nokian tulevaisuus Suomessa. Miten käy esimerkiksi sen Salon huippuyksikön?

Valmiita vastauksia ei ole. Suomalaisten tarkastelukulma on oma kotimaa, Nokia miettii kaiken aikaa, missä päin maailmaa sen on kannattavinta toimia.

Suomi on joka tapauksessa kehittänyt jotain, mitä koko maailma haluaa – mukaan on luettava myös Nokian omistaminen. Suomelle Nokia pysyy suurena ylpeyden aiheena.

Nokia on lyönyt päätään seinään Pohjois-Amerikan markkinoilla – yhtiön asema suuren rahan bisneksessä on heikentynyt.

Elop joutuu testiin: hänen pitää luoda Nokialle uusi strategia ja lähteä hyökkäykseen varsinkin Yhdysvalloissa.

Hän ei pohjoisamerikkalaisena saa anteeksi pahoja takaiskuja Amerikan markkinoilla!

Elop ”pääsee” vastaamaan myös uudesta N8-sarjasta, jonka menestys sanelee Nokian lähitulevaisuutta. Elopilla on varmasti ainakin yksi toive: kunpa N8:ssa ei olisi lastentauteja.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic