Uutiset

Palaneen tehtaan tilalle aiotaan rakentaa uusi

Lauantaina Hausjärvellä Oitin taajamassa palaneen harkkotehtaan tilalle nousee tulevaisuudessa todennäköisesti uusi.

-Lähtökohta on, että uusi tehdas rakennetaan. Perustukset ovat yhä olemassa, vaikka tehdas tuhoutuikin palossa täysin, kertoo tehtaan omistavan Weber Oy:n toimitusjohtaja Magnus Holm.

Tehtaassa valmistuvia kevytsoraharkkoja myydään yksityisille talonrakentajille rautakauppojen kautta. Tehdas tuottaa vuosittain toistasataatuhatta kuutiota rakennusmateriaalia.

-Meillä on isot varastot ja muita tehtaita, joissa voidaan ainakin osittain jatkaa tuhoutunutta tuotantoa. Tarvittaessa täydennystä saadaan ulkomailtakin, arvelee Holm.

Työttömäksi ei kenenkään pitäisi palon takia jäädä, sillä palaneessa tehtaassa työskennelleet kymmenisen työntekijää voivat jatkaa töitään saman yrityksen viereisessä tehtaassa.

Syttymissyy vielä epäselvä

Paikalla päivystäneen palomestari Pertti Tengvallin mukaan palon sammuttamisessa oli vaikeinta se, ettei rakennukseen voinut mennä sisälle sortumisvaaran takia. Tehtaassa oli ilmeisesti myös kaasupulloja ja säiliöitä, jotka räjähtelivät palon aikana.

-Palon alkuvaiheessa sammutustöitä vaikeutti se, ettei rakennuksen tornien sortumisvaaran takia nostolava-autojakaan voitu ajaa niin lähelle, että olisi päästy ruiskuttamaan kunnolla vettä.

Palo ei kuitenkaan ollut vaarassa levitä eikä myöskään läheiselle asutukselle koitunut vaaraa. Palomestari kiittää tehdasta siitä, että syttyvät materiaalit kuten puu oli varastoitu kyllin kauas tehtaasta.

Palon syy on edelleen hämärän peitossa, mutta pelastuslaitos tutkii asiaa. Toimitusjohtaja Holm toivoo syyn selviävän.

-Tämä olisi tärkeää, jotta tulevaisuudessa voitaisiin välttää vastaava tilanne.

Poliisi hätisti uteliaita kauemmas

Räjähdykset ja savupatsas houkuttelivat yösydännäkin paikalle sankan joukon uteliaita.

-Oli kauheaa herätä räjähdyksiin keskellä yötä, mutta uteliaisuus voitti ja paikalle piti lähteä katsomaan, kertoo parin kilometrin päässä asuva Minna Backlund.

Miehensä ja tyttärensä kanssa paikalle saapunut Backlund ei ollut ainoa räjähdysten herättämä. Radan varteen muutaman kymmenen metrin päähän suurpalosta kerääntyi iso joukko paikkakuntalaisia, kunnes myöhemmin poliisi tuli ohjaamaan ihmiset pois, koska rakennusta uhkasi sortumavaara.

-Ei tässä jonkin matkan päässä tullut mieleen, että olisi ollut vaarassa. Kai poliisi hätisti ihmiset pois poliisi varmuuden vuoksi. Tosin kyllä ison tornin palaessa tajusi, että aika lähellä se on, kun kuumuus tuntui tähän asti, muistelee Backlund radan varressa edellisyön tapahtumia.

Kymmeniä tonneja muovia paloi

Lähistön asukkaita kehotettiin pitämään ikkunat kiinni, vaikka suuri osa kuumasta savusta nousi patsaana yläilmoihin. Päivän mittaan savua kuitenkin välillä laskeutui myös maanpinnan tuntumaan.

-Savusta kannattaa siirtyä sisätiloihin tai pois savualueelta. Kun kymmeniä tonneja muovia palaa, niin siinä vapautuu väistämättä myrkyllisiä kaasuja, palomestari muistuttaa.

Tapahtumapaikalla sammutustöissä oli enimmillään 15 yksikköä Hämeestä ja Uudeltamaalta. Päivystävä palomestari arvioi lauantaina iltapäivällä, että viimeisiä palopesäkkeitä sammutettaisiin vielä usean tunnin ajan. Sammutuksen jälkeistä vartiointia oli hänen mukaansa jatkettava vielä sunnuntainakin.

Palo katkaisi lähistön junaliikenteen

Tehdasrakennuksen palo haittasi junaliikennettä varhaisaamusta pitkälle iltapäivään, kun rakennuksen vieressä kulkevan radan liikenne katkaistiin turvallisuussyistä.
VR:stä kerrottiin, että tulipalo voi pahimmillaan sulattaa ajolankoja tai siitä voi lentää kipinöitä tavarajunan herkästi syttyvään lastiin. Myös tehdasrakennuksen sortumisvaara oli iso riski.
Joitakin Lahden ja Riihimäen välillä kulkevia junia korvattiin linja-autoilla. Osa Riihimäen suuntaan pyrkivistä matkustajista ohjattiin oikoradan kautta kulkeviin juniin. Korvaavat junat ajoivat matkustajat Lahdesta Keravalle ja sieltä edelleen kohti Riihimäkeä.
Pelastusviranomaiset pyysivät VR:ää katkaisemaan rataosuudelta sähköt heti palon alettua. Junarata sijaitsee vain 20 metrin päässä palopaikasta. Sähköt kytkettiin takaisin iltapäivällä kello neljä.