Uutiset

Palestiinalaiset antoivat äänensä rauhalle

Palestiinalaiset valitsivat odotetusti presidentikseen ja edesmenneen Jasser Arafatin seuraajaksi Mahmoud Abbasin, jonka lähtöasemat vaalikamppailussa olivat ylivertaiset kilpailijaansa Mustafa Barghoutiin verrattuna.

Maltillisena pidetty Abbas johtaa jo ennestään Palestiinan vapautusjärjestöä PLO:ta ja oli vaaleissa sen johtavan siiven, Fatahin ehdokas.

Demokratia- ja ihmisoikeusaktivistina tunnettu Mustafa Barghouti oli tuomittu jäämään kakkoseksi. Häntä paremmin olisi voinut menestyä Fatahin johtaja Marwan Barghouti, jonka ehdokkuus oli kuitenkin mieltä vailla, koska hän kärsii vankeusrangaistusta terrorismista tuomittuna.

Mahmoud Abbasin valinta olikin lopulta niin selvä, että hän julistautui vaalien voittajaksi jo vaalipäivänä, vaikka tulokset perustuivat vielä mielipidemittauksiin.

Palestiinalaiset eivät aikaile. Abbasin on määrä astua virkaansa melkein saman tien eli keskiviikkona.

Panokset palestiinalaisten presidentinvaaleissa olivat korkeat ilmeisestä lopputuloksesta huolimatta.

Tärkeintä ei ole presidentin nimi, vaan tapa, jolla hänet valittiin: asianmukaisesti järjestetyt vaalit antavat toiveita, että palestiinalaishallinto on aidosti uuden ajan alussa ja näyttää suuntaa läpeensä epädemokraattisessa arabimaailmassa.

Jasser Arafatin johtajuus ja hänen ympärilleen luomansa korruptoitunut valtakoneisto olivat jo vuosia Lähi-idän rauhankehityksen esteitä.

Mahmoud Abbasin arvostelijat ovat sanoneet, että hän edustaa samaista Arafatin vanhaa kaartia, josta halutaan eroon. Niin hän kiistatta edustaakin, mutta samalla hänellä on tehtävässä tarvittavaa arvovaltaa ja kokemusta.

Palestiinalaiset antoivat äänensä Abbasille ja samalla rauhalle. Uusi presidentti on jo ilmoittanut olevansa valmis rauhanneuvotteluihin. Hän vastustaa väkivaltaista kansannousua eikä ole itse tiettävästi koskaan tarttunut aseeseen palestiinalaisten ja Israelin valtion välisessä konfliktissa. Jälkimmäinen tulee arvoonsa, kun muistetaan, ettei Jasser Arafat päässyt koskaan eroon terroristijohtajan menneisyydestään.

Israel ja sen merkittävin tukija Yhdysvallat riemuitsivat kommentoidessaan Abbasin vaalivoittoa. Mahmoud Abbasin valintaa pidetään yleisesti historiallisena rauhanmahdollisuutena.

Yksi mies ei kuitenkaan valitettavasti ratkaise kaikkea. Hänen on onnistuttava pitämään omat rivinsä kurissa. Juuri siihen Jasser Arafat ei kyennyt.

Israel vapautti hyvän tahdon eleenä palestiinalaisvankeja, kun Fatah oli ilmoittanut Abbasin ehdokkuudesta. Se ei todennäköisesti vaikuttanut paljonkaan Abbasin ennestäänkin vahvaan kannatukseen, mutta kertoi Israelin hallituksen kannattavan hänen valintaansa.

Vankien vapauttaminen miellyttää myös aseellisia palestiinalaisryhmiä, mutta voiko Ariel Sharonin hallituksen suosikki nauttia itsemurhaiskuihin valmiiden ääriainesten kunnioitusta?

Päivän lehti

11.7.2020