Uutiset

Palestiinalaiset toistensa kimpussa

Vihanpito palestiinalaisryhmien välillä lähenee sisällissotaa. Välienselvittely ei tullut yllätyksenä. Palestiinalaiset äänestivät tammikuussa valtaan ääriliike Hamasin, jonka tavoitteena on Israelin valtion tuhoaminen. Tappiolle jäänyt Fatah ilmaisi jo tuolloin rajun pettymyksensä.

Fatah on osoittanut vuosien ja vuosikymmenten aikana aika ajoin halua rauhaan, mutta sekään ei voi väistää vastuutaan väkivallantekoihin.

Lähi-idän kriisin totutut osapuolet ovat olleet palestiinalaiset ja olemassaolonsa puolesta taisteleva Israelin valtio.

Israelin hiljattain työnsä aloittanut Ehud Olmertin hallitus joutuu seuraamaan taisteluja, joihin osallistuu kaksi enemmän tai vähemmän virallista aseistettua palestiinalaisryhmittymää.

Valtataistelussa tuulisimmalla paikalla on palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas, joka on samalla Fatahin johtaja.

Hamas halunnee kaiken vallan palestiinalaisten keskuudessa eli pyrkii ilmeisen tilaisuuden tullen kaikin keinoin Abbasin syrjäyttämiseen. Ei liene sattumaa, että Hamas kiihdytti väkivaltaa hänen Euroopan-vierailunsa aikana.

On ratkaisevan tärkeää, että Israel käyttää korttinsa oikein. Sen asevoimat ovat kumpaankin palestiinalaisosapuoleen verrattuna ylivoimaiset. Hyökkäykseen Hamasia vastaan Israel ei voi kuitenkaan suin päin ryhtyä. Sillä olisi kaamean veriset seuraukset. Ilmeisesti Israelin ainoa rakentava mahdollisuus onkin pyrkiä tukemaan Mahmud Abbasia.

Keskinäinen eripura tekee pahasti hallaa palestiinalaisten varsinaiselle asialle, oman valtion perustamiselle.

Länsimaat ovat lopettaneet palestiinalaishallinnon tukemisen terrorijärjestön valtaannousun jälkeen, mikä on vain kärjistänyt tilannetta.

Ratkaiseva virhe tapahtui silloin, kun palestiinalaiset saivat mahdollisuuden perustaa omia keskenään kilpailevia ”poliisijoukkojaan”. Nyt noiden joukkojen riisuminen aseista on ilmeisesti jo myöhäistä.

Eikö vähäisinkin kansainvälinen järki sano, ettei terrorijärjestöllä voi olla erikseen ”laillisia” ja laittomia väkivaltakoneistoja?

Tarvitaan mieluummin toimivia sosiaali-, koulutus- ja terveyspalveluita kuin poliisivoimia, jos Palestiinalle halutaan oma valtio, joka voisi joskus elää rauhassa Israelin kanssa.

Palestiinalaiset on nyt jätetty oman onnensa nojaan, minkä seurauksista EU ja muut sivusta seuraavat tahot saavat ottaa osan omaan piikkiinsä.

Palestiinalaisten mahdollisen sisällissodan lopputulos on arvaamaton. Taistelut eivät laajentuessaan pysyne pelkästään palestiinalaisalueilla tai varsinkaan pinta-alaltaan suppealla Gazan kaistalla.

Valitettavasti on jo varmaa, että kärsimään joutuvat taas kerran lähinnä syyttömät osapuolet. Tavalliset palestiinalaiset joutuvat pelkäämään henkensä puolesta – tällä kertaa myös omiaan.

Mainos