Uutiset

Paljon aikeita, vähän toimintaa

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ilmestyy Aulangon Kievarin rantaan piakkoin uusi vierasvenelaituri. Kelluva ponttonilaituri odottelee jo Vammalassa, että lupa-asiat olisivat kunnossa.

Rakennuslupa laiturille on, mutta ely-keskus on vaatinut laiturille myös ympäristölupaa. Heikki Alutoin, Kievarin toinen omistaja kertoo, että lupa-asioiden pitäisi ratketa toukokuun aikana.

Kievarin vierasvenelaiturille tulee 10 venepaikkaa, ja toinen puoli siitä on varattu vesibussien käyttöön. Laiturissa on mahdollista yöpyä. Vakipaikkoja sinne ei tule. Säännöllisen reittiliikenteen pysähdyspaikaksi laituria ei ole suunniteltu, mutta esimerkiksi Linnajazzien aikaan veneet voivat sinne lipua.

Laiturihanke on Aulangon Kievarin ja vastikään perustetun Aulangon Pursiseuran yhteinen. Laiturin hinnaksi tuli 30 000 euroa, josta 21 000 euroa saatiin avustuksina.

Hotelli Aulangon rannassa olevat kaksi laituria sekä ranta-alue kaipaisivat kunnostusta nekin. Kylpylänjohtaja Jani Rantasen mukaan tarvetta olisi esimerkiksi valaistuksen ja sähköjen uusimiselle. Päätöksiä ei kuitenkaan ole tehty, ja neuvottelut kaupungin ja Hopealinjan kanssa jatkuvat.

Vaakuna haaveilee isoista laivoista

Entiselleen ei ole jäämässä hotelli Vaakunan rannassa oleva laituri. Omistajavaihdoksen takia remonttia ei ehditty suunnitella tälle vuodelle, ensi vuonna uuden laiturin pitäisi toteutua, sanoo hotellin johtaja Esa Palosaari. Osuuskauppa Hämeenmaa osti hotelli Vaakunan vuodenvaihteessa itselleen.

Palosaaren haaveissa on uusi ja pidempi laituri, jonne Hopealinjan tai jonkin muun liikennöijän isot laivat voisivat poiketa. Pelkkä uusi laituri tosin ei tuo isoja laivoja rantaan, sillä mutainen ja matalahko pohja kaipaa ruoppaamista sekä mahdollisesti syventämistä.

– Tämä avaisi meillekin uusia mahdollisuuksia, sillä voisimme voimakkaammin markkinoida esimerkiksi risteilypaketteja, haaveilee Palosaari.

Hotellin johtaja näkisi Vaakunan ranta-alueen mieluusti siistiytyvän muutenkin. Kohentamista kaipaisi etenkin Vaakunan ja Varikonniemen väliin jäävä kaistale. Ideoita sekä Palosaarella että Hämeenmaalla on, tosin niitä ei ole vielä kaupungille esitelty.

– Olisihan se aivan huimaa, jos siinä olisi vaikka jokin kaupunkiranta tai muuta aktiiviteettiä. Jos ajattelee koko Hämeenlinnan aluetta, niin täällähän on aivan huimat matkailumahdollisuudet. Toisaalta, jos ajatellaan kaupunkilaisia, niin eihän täällä kovin paljon kaupunkiuimarantoja ole.

Lepaan laituri odottaa kunnostusta

Lepaan laiturin kansirakenne vaatisi korjauksia. Hattulan kunnan tekninen johtaja Janne Teeriaho kertoo, että liikennöitsijöiden kanssa on jo pitkään puhuttu siitä, että laituri pitäisi saada kuntoon.

– Kansi on ollut jo monta vuotta huonossa hapessa, siitä saattaa pian mennä jalka läpi. Käyttö alkaa olla vaarallista.

Laituri on jäänyt korjaamatta, koska vastuukysymyksissä on ollut epäselvyyttä. Teeriahon mukaan kunnan näkökulmasta asia on harvinaisen selvä.

– Se ei ole kunnan hanke. Se ei sijaitse kunnan mailla, ei ole kunnan laituri ja siksi kunnalla ei ole kunnossapitovastuuta.

Vastuu laiturin korjaamisesta kuuluu Teeriahon mukaan Hamkille, koska se sijaitsee Hamkin mailla.

Yhdessä vaiheessa luultiin, että sopimus velvoittaisi kunnan pitämään laiturista huolta. Teeriahon mukaan kunnassa ei kuitenkaan ole hyväksytty tällaista kunnossapito- ja vastuusopimusta. Hamkin kiinteistöpäällikköä ei tavoitettu kommentoimaan asiaa loman vuoksi. (HäSa)

Hämeen Hopealinja seilaa 6.6.–11.8. Hämeenlinnan satamasta Visavuoreen ja takaisin.

Menot