Uutiset

Paljon melua tyhjästä

Kärhämä Hämeenlinnan tarkastuslautakunnassa sai odotetun lopputuloksen. Julkishallinnon ja -talouden tilintarkastuslautakunta toteaa selvityksessään, että kaupungin vastuullisen tilintarkastajan vaihtamiseen ei ole jääviys- eikä muita esteitä.

Kohu nousi, kun kolme tarkastuslautakunnan jäsentä Hannu Kärpäsen (kesk.) johdolla ei hyväksynyt vaihdosta lautakunnan maaliskuun kokouksessa. Kolmikko ehdotti, että sopimus tilintarkastuksia tehneen Audiatorin kanssa puretaan kokonaan.

Kärpänen vihjaili vaihdoksen tapahtuneen kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin painostuksesta. Vihjailujen taustalla on se, että kaupunginjohtaja tiedusteli tilintarkastusyhtiöltä tilintarkastuksen pitkittymistä. Henkilöön puuttumisen Hellstén kiistää jyrkästi.

Hellstén esitti loogiset perustelut puuttumiselleen. Hän totesi, miten kaupungin henkilökunta joutui äärirajoille, koska liitoskunnista vaadittiin omaisuusluetteloita, joita on pidetty puutteellisesti.

Tämä oli keskeisin syy tilintarkastusten viipymiseen.

Aina voidaan kysyä, oliko Hellsténillä perusteita kyselyihinsä. Suuri synti se ei ainakaan ollut. Kokonaan toiseen mittaluokkaan nousevat vihjailut siitä, että kaupunginjohtaja olisi painostanut Audiatoria vaihtamaan kaupungin vastuullista tilintarkastajaa kaupungille mieleisempään.

Poliittisessa päätöksenteossa politikointi itsessään nousee joskus yhteisten asioitten hoitamisen edelle. Valtaapitäviä on toki ihan perusteltuakin sparrata jopa populistisin keinoin.

Rajat pitää kuitenkin tuntea. Kärpäsen tapaiset vihjailut ilman faktoihin perustuvia perusteluja menevät rajojen yli, kun vihjailuja vielä kerrotaan valtakunnallisissa tiedotusvälineissä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) vaati ihan aiheellisesti tarkastuslautakunnalta perusteellista selvitystä koko kohuprosessista.

Jos sellaista ei tule, joutuu valtuusto puheenjohtajansa mukaan miettimään, nauttiiko tarkastuslautakunta sen luottamusta.

Poliittinen päätöksenteko ei elä tänään niitä parhaita aikojaan, mitä tulee sen uskottavuuteen. Valtakunnanmediassa jatkuva puoluerahoituksen setviminen alentaa poliittisen päätöksenteon uskottavuutta kansalaisten silmissä. Ja helposti vedetään yhtäläisyysmerkit kaikelle päätöksenteolle, oli kyse sitten kunnasta tai valtakunnasta.

Hämeenlinnankin tapauksessa on vaarassa käydä näin. Muutamista poliittista irtopisteistä se on liian kova hinta.

Kuntasektorilla, myös Hämeenlinnassa, eletään vaikeita aikoja. Kustannustehokkuus on nostettava uudelle tasolle, ihan uusin keinoin. Muuten ei palveluja kyetä pitämään edes nykytasoisena nykyisellä maksu- ja verotasolla.

Kaikki tarmo on keskitettävä kaupungin ja kaupunkilaisten kannalta oleelliseen. Se vaati tosiasioiden tunnustamista, pragmaattista lähestymistapaa ja yhteistä tahtotilaa poliittisten irtopisteiden kalastelun sijaan.