fbpx
Uutiset

Paljon melua Verkatehtaasta

Verkatehtaan ympärillä parhaillaan käytävä keskustelu naurattaisi, jos en työni vuoksi joutuisi seuraamaan sitä niin läheltä.

Ensin vuosikaudet napistaan, kuinka Hämeenlinnassa ei ole konserttisalia, kunnollista elokuvateatteria tai riittävän suurta ja hienoa kokouspaikkaa. Sitten kun sellainen lopulta päätetään tehdä, alkaa itkeminen rakentamiseen tuhlattujen eurojen perään.

Yleisönosastokeskustelujen perusteella Verkatehdas tuntuu olevan jo Ilmestyskirjan petoon verrattavissa oleva peikko, joka vie mummoilta vaipat ja koululaisilta pulpetit.

Nettipalstalla on peloteltu jopa terveyskeskuksen ja sairaalan yhteispäivystyksen kaatuvan Verkatehtaan rakentamisen vuoksi.
Haloo, kuka näitä keksii?

Myös Lahden Sibeliustaloa vastustettiin rakentamisvaiheessa rajusti. Lahdessa puhuttiin, että talo tehdään pienelle eliitille, joka voi yhtä hyvin matkustaa konsertteihinsa Helsinkiinkin.

Tänä päivänä tuskin kukaan kiistää Sibeliustalon merkitystä Lahdelle tai jopa koko Suomelle. Talo on tuonut Lahteen paitsi klassisia konsertteja, myös monia isoja kokouksia ja viihdekiertueita, joita paikkakunnalla ei olisi koskaan nähty ilman sopivaa pytinkiä.

On selvää, että myös Verkatehdas tulee houkuttelemaan Hämeenlinnaan laajan kirjon tapahtumia. Jos näin ei käy, myyntikoneisto ei ole hoitanut hommiaan.

Uusimmaksi päivittelyn aiheeksi ovat nousseet Verkatehtaan tulevat vuokrat. Vaikka musiikki- ja kansalaisopiston rahahuolet ovatkin ymmärrettäviä, kumpikin laitos on itse halunnut siirtyä Verkatehtaalle.

Opistot saavat sieltä hienot, nykyaikaiset tilat, joissa neliöitäkin on selvästi nykyistä enemmän. Silloin on päivänselvää, että myös vuokramenot seuraavat perässä.

Jokainen asunnonvaihtaja tietää, ettei uudempaa lukaalia saa vanhan luukun hinnalla. Muuttoa suunniteltaessa on päätettävä, onko asunnonvaihtoon varaa vai ei.

Kokonaan toinen asia on, kuinka paljon kaupunki suostuu ottamaan laitosten kohoavista vuokrista kontolleen. Syksyn budjettikäsittelyn yhteydessä luottamusmiehet linjaavat periaatteen, jonka mukaan jatkossa toimitaan.

Kun Verkatehdas ensi kesänä valmistuu, se ei pyöri omillaan. Tällä hetkellä arvioidaan, että kulttuurikeskus tarvitsee kaupungilta avustusta noin miljoona euroa vuodessa.

Onko se paljon vai vähän, riippuu katsontakannasta. Summa on alle puoli prosenttia kaupungin vuosibudjetista. Tänä vuonna kaupunki antoi saman verran rahaa esimerkiksi Innoparkin kehittämiseen.

Mitä rahalla sitten saa? Maamerkin, hienon rakennuksen, jota kelpaa esitellä kaupungin vieraille. Salin, jossa kevyen ja klassisen musiikin ystävät voivat käydä seuraamassa suosikkejaan. Elokuvakeskuksen, jossa viereisen salin toimintaleffan äänitehosteet eivät sotke ihmissuhdedraaman tunnelmaa.

Parhaimmillaan Verkatehtaasta voi tulla Tampereen Siperian kaltainen kohtauspaikka, jossa viihdytään elokuvien, konserttien ja harrastusten jälkeenkin.

Toivottavasti seudun asukkaat ottavat paikan omakseen. Kaiken käydyn keskustelun jälkeen olisi aika turhauttavaa, jos keskus palvelisi lähinnä kokousturisteja.

Menot