fbpx
Kolumnit Uutiset

Paljon olemme valmiina saaneet

Olikohan toissa viikolla, kun ärsyynnyin iltapäivälehden jutusta, jonka mukaan kuningas Kaarle Kustaan sisaret ovat “raivoissaan” siitä, että prinsessan titteleitä jaetaan nykyään liian helposti. 

Onhan se ihan tavatonta, että nykyään prinssi voi naida kenen tahansa tytön (siis Sofian) ja että prinsessan (siis Madeleinen) lapset ovat saaneet prinsessan ja prinssin tittelit, vaikka äiti-prinsessa elää “liian yksityistä elämää”.

Mutta mitähän kuninkaan sisarukset sitten itse ovat tehneet? Ok, kyllä heillä varmaan on ollut velvollisuuksiakin, mutta tittelinsä ja asemansa he kyllä ovat saaneet syntymälahjaksi. Se, että he sattuivat syntymään kuninkaalliseen perheeseen, on tuonut heille ainakin aineellisessa mielessä hyvän ja turvatun elämän.

Mutta samalla kun hymähtelin näille jo aika iäkkäille hienohelma-prinsessoille, tajusin että samantyyppiseen ajatteluun sortuvat monet muutkin.

Tällaisiahan me ihmiset olemme. Kuvittelemme, että se, mitä olemme synnyinlahjaksi saaneet, sen olemme myös jotenkin ansainneet. Että meille kuuluu tämä pohjoismainen hyvinvointi, ja joillekuille muille ihmisille se ei sitten kuulukaan. Mitäs ovat menneet syntymään Syyriaan, Irakiin tai Eritreaan!

Monet vetoavat siihen, kuinka edelliset sukupolvet ovat kärsineet ja raataneet, että juuri meillä olisi nykyinen hyvinvointimme. Katsotaan, että tänne ei tule ottaa pakolaisia, koska he eivät ole tätä hyvinvointia ansainneet ja koska heidän tulonsa voi alentaa meidän hyvinvointiamme.

Korneinta on se, että kiitollisuus menneitä sukupolvia kohtaan nostetaan esiin yleensä vain tällaisissa yhteyksissä. Sosiaalisessa mediassa huudetaan kurkku suorana, kuinka veteraanien uhraukset ovat menneet nyt hukkaan, kun olemme avanneet rajat pakolaisille.

Kiitollisuus sotaveteraaneja kohtaan on tietysti ihan hyvä asia ja todella aiheellista, mutta jotenkin toivoisi, että se olisi esillä muissakin yhteyksissä. Kuinka moni veteraaneista meuhkaava ihminen on osoittanut kiitollisuutensa suoraan heille tai jopa tehnyt jotain heidän hyväkseen?

Kaiken kaikkiaan vanhustenhuolto on saanut nyt entistä enemmän puolestapuhujia, kun on kohkattu, että pakolaiset vievät kaikki rahat. Mutta mitenkäs asiat olivat ennen pakolaisia? Oliko vanhustenhuolto silloin jonkun mielestä hyvässä jamassa, ja jos ei ollut, mikähän oli syynä?

Menot