Kolumnit Uutiset

Paljon porua, vähän villoja

Hallituksen puoliväliriihi siirrettiin yli kuntavaalien. Selityksenä oli talousennusteiden viipe.

Yleinen uskomus on, että ikäviä päätöksiä haluttiin siirtää yli vaalien.

Mitä nämä mahdolliset ikävät päätökset ovat?

Kiky ja aiemmat lupaukset sitovat hallituksen kädet. Lisäleikkauksia ei tehdä sosiaaliturvaan, eikä työttömyysetuuksiin.

Verojakaan ei voida sopimusten vastaisesti kiristää.

Eli paljon porua, vähän villoja. Juuri muuta ei voi todeta.

Näin siitä huolimatta, että 72 prosentin työllisyysasteesta jäädään kauas, jolloin arvioitu verotulojen lisäys jää toteutumatta.

Paljon puhuvaa on valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) tokaisu heti kuntavaalien jälkeen, ettei lisärahaa ole jaettavaksi.

Paineita menojen lisäykseen löytyy senkin edestä. Poliisien määrää pitäisi lisätä, innovaatiotukiin tarvittaisiin parisataa miljoonaa, osaamistasoa pitäisi nostaa koulutukseen panostamalla ja yhä enemmän voimistuvat vaatimukset esi- ja varhaisopetuksen maksuttomuudesta.

Tuollaisille vaatimuksille saadaan heittää hyvästit, jos työllisyyttä ei saada reippaaseen kasvun.

Kasvun tiellä on monia esteitä: jäykät työmarkkinoiden pelisäännöt, työvoiman ja työpaikkojen heikko kohtaavuus, kannustinloukut sekä ne kymmenettuhannet, jotka eivät osaamisvajeen tai elämänhallinnallisten ongelmien takia avoimilla työmarkkinoilla työllisty.

Juuri näiden ongelmien ratkaisussa piilee työllisyysasteen noston ydin. Esimerkiksi kannustinloukkujen purkamisesta alettiin puhua jo kolme vuosikymmentä sitten. Lähes ainoa tulos on 300 euron suojaosa, jonka voi tienata ilman vaikutusta työttömyysturvaan.

Totuus on se, että kahden alaikäisen lapsen vanhemman ei kannata mennä töihin, ennen kuin palkka nousee reippaasti yli kahden tonnin.

Kohtaanto-ongelmia syntyy monesta eri syystä: työpaikat ja vapaa työvoima ovat eri paikkakunnilla, työn perässä muutto tai kulkeminen vaikeutuvat asunto-ongelmien ja ylimääräisten kustannusten takia.

Ongelmallisinta on koulupudokkaiden myöhempi työllistyminen. Ongelmaan voidaan vaikuttaa vain pitkällä kaavalla eli esi- ja varhaisopetuksella, oppimisvaikeuksiin ajoissa puuttumalla ja perheitä tukemalla.

Ehkä hallitus ajattelee nyt kuten edeltäjänsäkin. Se on sitten seuraavan ja sitä seuraavan hallituksen murhe.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic