Kolumnit Uutiset

Paljon puhetta, vähän vastauksia

Verkatehtaalla tehtiin tiistaina asian vierestä puhumisen Suomen ennätystä.

Kun salintäyteinen yleisö olisi halunnut tietää, miksi juna ei enää pysähdy kolmeksi minuutiksi ja ota matkustajia kyytiin Hämeenlinnasta kuten ennen, puhuivat VR:n edustajat vallan muusta.

”Jos kaluston määrä olisi isompi, raidekapasiteetti parempi, lippujen hinnat moninkertaiset…”

Ei tarvita uutta kalustoa, ei raidekapasiteetin lisäystä tai lipunhintojen korusta. Vain kolmen minuutin pysähdys.

Entinen veturinkuljettaja totesi VR:n väelle, että kolmen minuutin pysähdys on mahdollista ajaa kiinni pääradalla ja että tuo aika mahtuu vuorojen virhemarginaaliin.

Lausuntoa eivät VR:n edustajat edes pyrkineet kumoamaan.

Rönsyilevästä keskustelusta sai sen kuvan, että Hämeenlinnan ohi porhaltaminen olisi lisännyt matkustajamääriä Seinäjoelta ja Tampereelta Helsinkiin.

Uskottavampi selitys on hintojen reipas lasku.

Hämeenlinna on pääradan kolmanneksi vilkkain asema. Kun aseman seudulle nousee 3000 asuntoa, kasvaa junien käyttötarve merkittävästi.

Hämärän peittoon jäi myös kaksi muuta merkittävä asiaa: pysähtymättömyydestä kertyvät lisätulot ja se, millainen vaikutusten arviointi tehtiin paikallisten junankäyttäjien keskuudessa ennen päätöstä.

Maalaisjärjellä on vaikea käsittää säästöjen syntymistä sen ansiosta, ettei juna ota lisää maksavia asiakkaita Hämeenlinnasta.

Kolmen minuutin pysähdys maksaa siis enemmän kuin lisämatkustajien tuomat tikettirahat.

Hämeenlinnasta nousee junaan 800 000 ihmistä vuodessa.

Pysähdysten vähentämisen vaikutuksia ei ilmeisesti ole arvioitu lainkaan. Siitä kielivät selitykset: vuoroja on tiheään aamuisin ja työpäivän päätyttyä.

Monet Helsinkiin ja Tampereelle kokouksiin ja töihin matkustavat eivät suinkaan lähde ja palaa samoihin aikoihin. Aamukokouksista tullaan takaisin jo puoliltapäivin. Työpäivät taas voivat venyä iltamyöhään. Ei ole järkevää venyttää työpäivää ja norkoilla asemalla tuntikausia.

Yhä useampi turvautuukin oman auton käyttöön. Moni tekee sen vastentahtoisesti, pakon sanelemana.

Verkatehtaalla kuultiin käytännön esimerkkejä, miten VR:n päätökset ovat hankaloittaneet kantahämäläisten elämää. Nöyrästi huolet kuunneltiin. Mitään lupauksia ei kuitenkaan annettu.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic