Uutiset

Paljon rojua munasta

Pääsiäinen on eräänlainen mini-joulu. Ainakin tulokset ovat samat: kun tärkein – lahjat tai suklaamunat – on saatu, istutaan roskakasassa.

Tämän jutun pesämunana oli kolme siistiä suklaamunaa. Pari ranneliikettä, ja munat muuttuivat kasaksi, josta pursusi repaleista foliota, pieniä muovimunanpuolikkaita, pikkuisia muovipusseja, ohjeläpysköitä, keijutarroja, varoituksia, muovikrääsää ja ylenkatsottua suklaata.

Suklaamunasuklaa lähentää pääsiäistä ja joulua materialistisessa mielessä vielä lisää: samaa melko mautonta suklaata löytyy useista joulukalentereista.

Varsinainen saalis on siis lelu.

Satunnaisotannalla valituista munista ilmestyi kolme keskenään erilaista krääsäelementtiä.

Kinderistä paljastui maaniskatseinen muovimajava, Disneyn keijumunasta isopäisiä haltiaprinsessoja kuvaava tarrarimpsu ja Isäntä-munasta pikkuruinen View Master -laite, joka esittää kuvia Duudsoneista. Osin alastomina.

Isäntä tulee Ukrainasta
Esimerkiksi makeisyhtiö Leaf päästää markkinoille vuosittain reilut kaksi miljoonaa yllätysmunaa. Tuoteryhmäpäällikkö Maija Paakkanen huomauttaa lelun olevan ”olennainen osa” pääsiäismunaa.

Pääsiäismunalla on pitkät perinteet. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät maalattujen pääsiäismunien antamisesta ovat 900-luvulta. Sittemmin uuden elämän symboleihin alettiin piilottaa makeisia tai muita yllätyksiä.

Ja nykyään yllätyksen rooli on keskeinen. Pöydille levittyvä pikkurihkama on niin itsestään selvää, että Leafille tulee munien määrään nähden vain vähän palautetta suklaasta tai yllätyksestä.

Suomessa myytävä muna tulee usein kaukaa. Leaf hankkii omansa kuorineen ja sisältöineen Ukrainasta Poltava Konditerilta. Sieltä ovat tulleet tämän testin Isäntä- ja keiju-munatkin, jotka kätkivät pikkuisen View Masterin ja tarroja.

– Lelut ja kapselit on valmistettu Kiinassa usealla eri tehtaalla. Olemme suosineet yllätysesinevalinnoissamme paperimateriaaleja ja käytännöllisyyttä, Paakkanen kertoo.

Ekologinen ajattelu hiipii munayllätyksiinkin – ainakin ajatuksen tasolla. Paakkasen mukaan ideana on se, että lelut kestäisivät leikeissä mahdollisimman pitkään.

– Tämän kevään uutuuden, Habbo Hotel -munan, yllätys on virtuaalinen.

Virasto löysi vaarallisen muumin
Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa pystytään vuosittain tutkimaan murto-osa suklaamunien sisällöstä. Jos joka ikinen muna käytäisiin läpi, virastossa tuskin muuta ehdittäisikään, sillä erilaisia munia on useita, ja lelutkin vaihtelevat.

– Pääsiäismunien yllätyksiä tutkitaan, kuten muitakin leluja. Niiden on täytettävä lain vaatimukset, kertoo viraston kuluttajaturvallisuusryhmän lakimies Pipsa Korkolainen.

Pääsiäismunien lelut ovat niin pieniä, että ne ovat kiellettyjä alle kolmivuotiailta. Virasto valvoo muun muassa sitä, että leluihin on liitetty tarpeelliset varoitukset sekä suomeksi että ruotsiksi. Myös lelujen materiaali tutkitaan.

Tänä vuonna virasto syynäsi kymmenen yli 50-grammaista yllätysmunaa. Vakava vika löytyi vain yhdestä lelusta: Muumi-yllätysmunan Muumimamma-magneetti sisälsi ftalaatteja.

– Muuten puutteita oli lähinnä varoitusmerkinnöissä, Korkolainen kertoo.

– Toki tämä on vain pistokoe. Markkinoilla olevista munista saattaa löytyä testaamattomia leluja.

Pääsiäismunat eivät kuitenkaan ole viraston suurimpia huolenaiheita.

– Ne aiheuttavat vähemmän huolta kuin isot lelut, joita pikkulapsille saa antaa, mutta joista voi irrota pieniä osia. (HäSa)