Uutiset

Paljon synkkiä kysymysmerkkejä, ei vastauksia

Ihmismieli on rikki, jos keväinen linnunlaulu ei piristä mieltä. Aamuinen valo tunkee kaikkialle. Silmä siintää pitkälle maalaisluonnossa.

Hiljaisuutta, rauhallisuutta, kauneutta. Suomalaista ympäristöä, joka on ihmisille herkän palkitseva, vaikka ahne itsekkyytemme pilaa luontoa. Miksi emme opi, että olemme luontoa varten, eikä päinvastoin?

Aamu-uutiset kertovat kotimaan uutisia. Hallitusta ja vielä kerran uutta hallitusta. Politiikan toimittaja verbalisoi hallituksen kriisiin. Hallitus ei tosin ole edes aloittanut työtään.

Oppositiopuolueiden johtajat kertovat ääni väristen, että kepu vie ja kokoomus vikisee. Miettisivät, miksi ovat oppositiossa?

Aamukahvi tuoksuu sademetsälle. Ihmeellinen juttu. Kahvipapu on kulkenut tuhansien kilometrien matkan eteläisen Amerikan rinteiltä ja pelloilta suomalaiseen kahvikuppiin.

Sanomalehden rapiseva sivu kääntyy jokapäiväiseen murheeseen. Irakissa eletään sotavuotta numero neljä. Maassa on kuollut arviolta 65 000 siviiliä.

Kuolema on arpapeliä, josta on vapautettu vain hyväosaiset. Ihmiset, joilla on varaa olla turvallisesti piilossa.

Yhden amerikkalaissotilaan kuolema on uutinen, irakilaisia pitää olla lähes sata. Suhdeluku on uskomaton. Miksi? Eikö ihminen olekaan tasavertainen kuoleman edessä?

Pekingissä kaupunki on kieltänyt naispuolisilta taksinkuljettajilta punaisen tukan ja näyttävät korvakorut. Kaupunkia siistitään ensi vuoden kesäolympialaisiin. Nyt siistitään ihmisetkin.

Pysähdyin Pekingissä ja Shanghaissa pääsiäisen aikaan ja tulin surulliseksi. Kiinalainen, varsinkaan nainen, ei halua enää näyttää kiinalaiselta, koska kiinalainen ei näytä länsimaalaiselta.

Urbaanilta näyttävä liikemiestyyli takaa paremmat työt ja paremman palkan. Pilaammeko taas yhden aidon kulttuurin markkinatalouden alttarille?

Mediassa on ollut paljon kommentteja turhasta kriittisyydestä Yhdysvaltoja kohtaan. Kriitikot eivät ymmärrä maan moniarvoisuutta, valtamekanismien koukeroita, maan tärkeyttä maailman talouden kannalta tai terrorisminvastaista taistelua.

Miten meidän pitäisi reagoida Virginian yliopiston verilöylyyn? Oikea vastaus on ilmeisesti se, että Etelä-Koreassa on jokin pahasti vialla. Miksi Cho Seung-hui toi kaikki vaikeutensa juuri Yhdysvaltoihin? Miksi muuten juuri amerikkalaisissa kouluissa ammuskellaan eniten?

Lapseton loppu. Televisiossa tuli hyvä keskusteluohjelma adoptioista. Kaikilla ei ole mahdollisuutta lapseen, pelkkä halu ei riitä. Tarvitaan siunaustakin.

Petyin karvaasti. Rullatuolissa istuva henkilö ei kelpaa adoptioisäksi, vaikka toinen puoliso on terve. Antaa väärän mallin perheyksiköstä. Yksinhuoltaja kyllä käy. Adoptiokin näyttää olevan yhteiskunnan hyväosaisten juttu. Miksi?

kari.vaisanen@hameensanomat.fi

Adoptiokin näyttää olevan hyväosaisten juttu.

Päivän lehti

31.5.2020