Kolumnit Uutiset

Paljon tohinaa tyhjästä

Suuri onnettomuus on kohdannut harvalukuisin rivein ympäri Suomen partioineita kadunturvajoukkoja. Kauhufantasiat eivät ole toteutuneet.

Maahan saapuneet noin 30 000 turvapaikanhakijaa eivät ole muodostaneet jengejä, jotka olisivat lämmenneet häiriköimään sankoin joukoin viatonta kantaväestöä edes toukokuun seksihelteitä lähennelleissä lämpötiloissa.

Joillekin se on kova pettymys.

Helsingin Sanomien (27.5.) haastattelema, katupartiointiin osallistunut porilaismies purki lehdelle pettymystään.

”Olisi pitänyt sattua jotain huonoa, että ihmiset aktivoituisivat. Kun kaikki näyttää menevän hyvin, meille ei tule osallistujia”, itseluodun uhkakuvan lässähtämistä murehtinut mies totesi. Katupartioiden toiminta on useissa kaupungeissa hiipunut ja jopa loppunut vain muutamassa kuukaudessa.

Siinä, että ihmiset ovat valmiita pitämään huolta yhteisöstään ei ole mitään väärää. Vapaaehtoistoiminta on arvokasta, kun se on järkevää.

Nyt toimeen ryhdyttiin kovalla tohinalla ennakkoluulojen ja ”vaihtoehtomedian” luoman kärjistetyn maailmankuvan perusteella.

Aatetta ei varmastikaan auttanut myöskään se, että useiden katupartiopomojen taustalta – aina ylintä johtoa myöten – löytyy rikosrekisteri.

Harva haluaa toimintaa janoavien, naisten pahoinpitelyistä ja muista rikoksista tuomittujen henkilöiden johtamien turvallisuusjoukkioiden partioivan naapurustossaan.

Historiassa ja nykyajassa on ihan riittävästi esimerkkejä, mihin kapeakatseinen kiihkoilu voi johtaa.

Hienoa olisi, jos katupartioinnin suurin saavutus olisi siihen käytännössä osallistuneiden tai toimintaa kovasti somessa komppaavien oivallus, ettei kaikki vieras sittenkään ole välttämättä uhka, vaara tai edes epäilyttävää.

Suomi muuttuu väistämättä yhä monikulttuurisemmaksi. Maailma muuttuu, ja muutos tuo tullessaan aina hyvää ja huonoa. Jää meidän itsemme ratkaistavaksi, onko muutos uhka vai mahdollisuus.

Ja jäihän aktiivisimmille katupartioijille ainakin hienoilla tunnuksilla varustetut takit, pipot ja t-paidat.

Tekstiilejä päivittämällä niistä voi saada vaikkapa hienot asut urheilujoukkueelle.

Soldiers of moving, siinäpä vasta hieno nimi uudelle pesäpallon puulaakisarjalle.

Päivän lehti

8.8.2020