Uutiset

Paljonko lomaa kannattaa suunnitella?

Lomalle kasataan toisinaan liikaa odotuksia.

Miten välttää lataamasta lomaan liian suuria odotuksia, tutkija Sampsa Huttunen Työterveyslaitokselta?

– Jokainen tekee paineet itse. Aika moni suomalainen painuu luontoon ja mökille, siellä ei tarvitse niin paljon suorittaa. Jos tykkää suunnitella asioita eikä pidä muutoksista, rakentaa helposti itselleen ansaa. Kannattaa miettiä jo etukäteen vaihtoehtoja, jos joku asia ei toteudu.

Onko töissä hyvä tehdä jotain valmisteluja, että lomalle lähtö ja paluu olisi helpompaa?

– Usein on kiireitä ennen lomaa, joten asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Ei kannata myöskään kasata työpinoa loman jälkeen. Käytännön rituaalit ovat tärkeitä. Putsataan työpiste, laitetaan työkalut paikoilleen ja salasanat talteen. Nykyään yli puolet työntekijöistä kertoo tekevänsä lomalla töitä. Moni luulee, että pitäisi olla aina tavoitettavissa, mutta asiat on hyvä puhua työpaikalla auki. Samaan aikaa ei voi olla lomalla ja töissä.

Paljonko lomaa pitää suunnitella ennakkoon?

– Alkuun kannattaa vähän suunnitella, että mitä tekisi. Kun miettii mukavia juttuja, se nostaa mielialaa jo ennen lomaa. On hyvä miettiä yhdessä perheen kanssa pari asiaa, joita lomalla aiotaan tehdä. Jos loma ei riitä kaikkeen, seuraavalla kerralla tehdään toisille mieluisia asioita.

Kannattaako loma pitää yhdessä jaksossa vai pilkkoa useampaan?

– Pitkällä lomalla töistä pääsee kunnolla irti ja kasaantunut kuormitus poistuu. Silti lyhyetkin lomat toimivat hyvin irrottautumisessa. Tutkimusten mukaan loman vaikutus ei säily kovin pitkälle. Suomalaisista noin 25 prosenttia käyttää koko kesälomansa kerralla. Tuolloin loppuvuosi on todella pitkä. Jotta palauttavia hetkiä olisi muulloinkin, loman jakaminen ja esimerkiksi pitkät viikonloput ovat hyviä ajatuksia.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic