Uutiset

Pälkäne pelkää liitoksen vaikeuttavan virkistysalueen käyttöä

Byrokratian rattaat jauhavat hitaasti.

Pälkäneläinen Martti Viljanen keräsi nimilistat osakuntaliitoksen puolesta reilut pari vuotta sitten, mutta ne unohtuivat ministeriön mappipinoihin.

-Kun rupesin niitä kyselemään, ne löytyivät pitkän etsinnän jälkeen kansalaisarkistosta. Sinnehän niitä ei ollut tarkoitettu.

Nyt Karvialan kylän siirtyminen Pälkäneeltä osaksi Hämeenlinnaan on taas vireillä.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston päätti maanantaina kokouksessaan puoltaa Karvialan liitosta. Tosin kokoomuksen ryhmänjohtaja Sari Rautio spekuloi, miltä mahtaa kuntakartta näyttää Pälkäneen kohdalla kuntarakennetyöryhmän keskiviikkona tulevassa esityksessä.

Luonnollinen asiointisuunta

Perusteluna liitokselle on se, että luontainen asiointisuunta Karvialasta on Hauholle ja Tuulokseen, siis Hämeenlinnan kaupunginosiin.

-Ei kukaan täältä lähde kauppaan Luopioisiin, ellei ole asiaa hautausmaalle tai johonkin virastoon, Martti Viljanen kertoo.

Karviala on osa Vihavuoden kylää. Hauhon kirkolle on matkaa 17 kilometriä. Karvialalaiset haluaisivat hoitaa virallisetkin asiat kauppareissuillaan.

Ympärivuotisia asukkaita Karvialassa on vain kuusi, mutta vapaa-ajan asuntoja liitettäväksi suunnitellulla alueella on reilut 30. Alue on noin 70 hehtaaria.

Martti Viljanen ja kumppanit ovat esittäneet osakuntaliitosta useita kertoja. Ensin liitoksen tyrmäsi Luopioinen. Myöhemmin Karviala siirtyi Luopioisten mukana osaksi Pälkänettä, joka puolestaan kieltäytyi luovuttamasta Karvialaa Hauholle.

Nyt laki on muuttunut siten, että päätöksen tekee valtioneuvosto.

Virkistysalueet tärkeitä

Valtiovarainministeriö on lähettänyt osakuntaliitoksen Pälkäneen kunnan valmisteltavaksi.

-Meillä siihen ei ole vielä otettu kantaa kunnanhallituksessa tai valtuustossa. Odotamme, että saamme Hämeenlinnan lausunnon ja pohdimme asiaa sitten, kunnanjohtaja Esko Arasalo kertoo.

Hän sanoo, että Pälkäneelle Karvialan alueella on merkitystä hienojen virkistysreittien vuoksi.

-Siellä on Kukonsaari, joka aikoinaan ostettiin Hauhon kanssa yhteiseksi virkistysalueeksi. Sinne on mietitty mm. vesireittien parantamista. Lähettyvillä on Hauhon puolella rantakaava-aluetta. Haluaisimme säilyttää Kukonsaaren virkistyskäytössä.

-Kovin monta veronmaksajaa ei osakuntaliitoksessa menetettäisi, mutta arvot ovatkin virkistysalueissa.

Asia tuli uudelleen vireille viime marraskuussa. Pälkäneellä on siitä puoli vuotta aikaa hankkia lausunnot asianosaisilta kunnilta ja valmistella asia ministeriön päätettäväksi.

Martti Viljanen kertoo, että hänen esityksessään Kukonsaari on rajattu liitosalueen ulkopuolelle. (HäSa)

Mainos