Uutiset

Pälkäne pitää kiinni Karvialasta

Karvialan kylän siirtyminen Pälkäneeltä Hämeenlinnaan ei saa kannatusta Pälkäneen kunnanvaltuustossa.

Karvialan kylästä on kerätty useaan kertaan adressi siirron puolesta. Asiaa on käsitelty vuosien varrella sekä Luopioisten että kuntaliitoksen jälkeen Pälkäneen kunnanvaltuustoissa.

Aina esitys on kuitenkin hylätty.

Liitoksen kannattaja perustelevat sitä sillä, että luontainen asiointisuunta Karvialasta on Hauholle ja Tuulokseen, siis Hämeenlinnan kaupunginosiin.

Karviala on osa Vihavuoden kylää. Hauhon kirkolle on matkaa 17 kilometriä. Karvialalaiset haluaisivat hoitaa virallisetkin asiat kauppareissuillaan.

Tärkeä virkistysalue

Ympärivuotisia asukkaita Karvialassa on vain kuusi, mutta vapaa-ajan asuntoja liitettäväksi suunnitellulla alueella on reilut 30. Alue on noin 70 hehtaaria.

Pälkäne pitää Karvialan kylästä kiinni, koska sillä on siellä Pirkanmaan virkistysalueyhdistyksen kautta hankittu Kukkosaari.

Se on ostettu yhdessä Kangasalan, Lempäälän, Valkeakosken sekä silloisten Kuhmalahden ja Hauhon kuntien kanssa. Pälkäne omistaa siitä 70 prosenttia.

Pälkäneen kunnalla on suunnitelmia Kukkosaaren kehittämisestä virkistysalueena. Se sijaitsee Kukkian ja Vihajärven välisessä Vihavuoden koskessa.

Hämeenlinna puoltaa liitosta

Pälkäneen kunta epäilee, että esitys osakuntaliitoksesta on tehty tunnepitoisten seikkojen vuoksi, eikä niinkään faktoihin nojautuen.

Pälkäneen kunnanvaltuusto pyytää, että valtioneuvosto hylkäisi Karvialan siirtymistä koskevan esityksen.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto puoltaa omassa lausunnossaan Karvialan siirtymistä osaksi Hämeenlinnaan.

Asian ratkaisee valtioneuvosto. (HäSa)